ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γουχάν: Σε εξέλιξη η έρευνα του ΠΟΥ

Οι ειδικοί έφτασαν στη πόλη στις 14 Ιανουαρίου

Kathimerini.gr

Την έρευνά τους για την προέλευση του κορωνοϊού ξεκίνησαν την Πέμπτη οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

Οι ειδικοί βγήκαν από το ξενοδοχείο όπου παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στην Κίνα, σύμφωνα με το AFP.

Το όχημα στο οποίο επιβιβάστηκαν αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό στην πόλη όπου τον Δεκέμβριο του 2019 πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ είχαν φτάσει στη Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου, αλλά παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, ενώ η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα. Ωστόσο, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κινεζική κυβέρνηση απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή, προωθώντας το σενάριο ο νέος κορωνοϊός να εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος.

Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει αποφανθεί για το θέμα. «Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος που γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα ή εκτός αυτής», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις Μάικλ Ράιαν.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ζήτησε να διεξαχθεί μια «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19. «Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε» πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας παράλληλα «τη μεγάλη ανησυχία» των ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση» που προέρχεται «από κάποιες πηγές στην Κίνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση