ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H επαναφορά του lockdown ύστατο «όπλο» στη μάχη της Ευρώπης

Η Γαλλία αναδεικνύεται το νέο επίκεντρο της νόσου Covid-19, με 1.282.769 κρούσματα

Με την Ευρώπη να χάνει έως τώρα τη μάχη κατά του κορωνοϊού και τα κρούσματα να έχουν επιστρέψει σε επίπεδα-ρεκόρ, οι κυβερνήσεις περνούν στο επόμενο στάδιο της επαναφοράς του lockdown. Γερμανία και Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, δοκιμάζουν για μία ακόμη φορά το πικρό «φάρμακο», που αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην ανάσχεση της διασποράς της νόσου, αφήνει όμως πίσω του βαθιές πληγές στην οικονομική δραστηριότητα. Στην επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων προχωρούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, επιχειρώντας αυτή τη φορά να τηρήσουν ισορροπίες μεταξύ της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και ελαχιστοποίησης του κόστους στην οικονομία.

Η Γερμανία εφαρμόζει από τη Δευτέρα μερικό «λουκέτο» της οικονομίας, αναστέλλοντας τη λειτουργία των μπαρ, εστιατορίων, εγκαταστάσεων αθλητισμού και ψυχαγωγίας, αφήνοντας όμως ανοικτά τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα. Η Γαλλία επέβαλε από χθες μια light εκδοχή lockdown, σε μια σειρά αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς τα κρούσματα βρίσκονται μία ανάσα από το όριο των 7 εκατομμυρίων και οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 215.000.

Η Γαλλία αναδεικνύεται το νέο επίκεντρο της νόσου Covid-19, με 1.282.769 κρούσματα, ξεπερνώντας σε αριθμό την Ισπανία, με 1,160 εκατ. κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων(ECDC). Ακολουθεί η Ιταλία, με 616.595 κρούσματα, το Βέλγιο(392.163) και η Ολλανδία(330.255).

Η επαναφορά του lockdown σκοντάφτει στις αντιδράσεις των πολιτών, προκαλώντας πολιτικούς τριγμούς. Λαμβάνοντας τώρα περιοριστικά μέτρα, οι κυβερνήσεις ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού καθώς η Ευρώπη οδεύει προς το χειμώνα, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν ένα ολικό «λουκέτο» που είχε βυθίσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση την άνοιξη.

Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών, αφήνοντας όμως ανοικτά τα σχολεία και τμήματα της οικονομίας, όπως τα καταστήματα. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η χώρα βρίσκεται σε «δραματική κατάσταση», με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και τις αρχές να μην είναι πλέον σε θέση να ιχνηλατήσουν τις αρχικές μολύνσεις. Εάν η Γερμανία περιμένει μέχρι να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, θα είναι πολύ αργά, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποιώντας τους Γερμανούς ότι έχουν μπροστά τους «τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες».

Η χώρα ανακοίνωσε χθες περισσότερα από 19.000 νέα κρούσματα, το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο.

Βρετανία

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εμμένει στο σχέδιο για τοπικούς περιορισμούς στις περιοχές που αποτελούν Hot spot του κορωνοϊού αντί ενός εθνικού lockdown. Eν μέσω όμως προειδοποιήσεων ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει την επιβολή νέου lockdown σε εθνική κλίμακα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Times». Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή την Τετάρτη (4η Νοεμβρίου) και να ισχύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Γαλλία

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι με το μερικό lockdwn να περιορίσει τη ζημιά στην οικονομία στο 15%, δηλαδή στο ήμισυ της συρρίκνωσης 30% του ΑΕΠ της Γαλλίας στη διάρκεια του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.

H ύφεση 30% οφείλεται κυρίως στην αναστολή της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ αυτή τη φορά τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις πώλησης δομικών υλικών θα παραμείνουν ανοικτές, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες πολεοδομίας. Οι νέοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν περίπου μία εβδομάδα αφότου η Γαλλία επέκτειναν το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περίπου τα δύο-τρίτα του πληθυσμού.
Ιταλία

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, επιμένουν ότι δεν έχει γίνει ακόμη πλήρης αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των πρόσφατων μέτρων. Ένας δεύτερος γύρος πιο αυστηρών περιορισμών θα μπορούσε να περιλαμβάνει lockdown τοπικού χαρακτήρα σε αστικές περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, όπως το Μιλάνο και η Νάπολη. Στο τραπέζι όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός καθολικού Lockdown που θα μπορούσε να επιβληθεί από τις 9 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Il Messaggero».

Ισπανία

Η πλειονότητα των 17 περιφερειών της Ισπανίας έχουν ήδη κλείσει τα εσωτερικά τους σύνορα ή πρόκειται να το κάνουν, με απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς τις περιφέρειες. Την ίδια στιγμή, η ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης είναι από τις αρχές Οκτωβρίου σε τοπικό Lockdown, αποτελώντας την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επανέφερε τους καθολικούς περιορισμούς σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις.

Bέλγιο

Επαναφορά του lockdown και στο Βέλγιο, μια από τις χώρες τις Ευρώπης που έχει χτυπηθεί από τον κορωνοϊό. Από το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρας, κλείνουν τα καταστήματα, αν και θα είναι εφικτή η παραλαβή προϊόντων που έχουν αγορασθεί μέσω Διαδικτύου. Μπαρ και εστιατόρια είναι ήδη κλειστά, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν από τα σπίτια τους, στις περιπτώσεις που είναι εφικτή η τηλεργασία.

Iρλανδία

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου ανακοίνωσε προ ημερών την επιβολή lockdown έξι εβδομάδων, στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών σε ακτίνα μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Εστιατόρια και μπαρ, όπως και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής -εκτός των σούπερ-μάρκετ και καταστήματα παροχής ειδών άμεσης ανάγκης- θα παραμείνουν κλειστά, ενθαρρύνεται η τηλεργασία, ενώ οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς περιορίζονται στο 15% της μέγιστης χωρητικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση