ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ινδία καταργεί την αυτονομία του Κασμίρ

«Όλα τα σενάρια στο τραπέζι», προειδοποιεί το Πακιστάν

«Για την κυβέρνηση της Ινδίας, η νέα πρωτοβουλία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η τροποποίηση του συντάγματος της χώρας σχετικά με το καθεστώς διοίκησης του Κασμίρ». Η όλη εξέλιξη αφορά τα εσωτερικά της Ινδίας και δεν υπάρχει λόγος για να υψώσουν τη φωνή τους η μουσουλμανική μειοψηφία του Κασμίρ, το Πακιστάν και η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ινδίας. Οι κάτοικοι του Κασμίρ και το Πακιστάν, ωστόσο, έχουν άλλη άποψη. Σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση, η Ινδία προχώρησε στην «παράνομη προσάρτηση» μιας περιοχής, το καθεστώς διοίκησης της οποίας αποτελεί πεδίο συγκρούσεων και διαμαχών για τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

Πιο συγκεκριμένα, η ινδική κυβέρνηση εξέδωσε νέο προεδρικό διάταγμα με το οποίο καταργεί το ειδικό καθεστώς διοίκησης για το ινδικό κομμάτι του Κασμίρ, στο οποίο ζουν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Το καθεστώς περιορισμένης αυτονομίας του Κασμίρ είχε δημιουργηθεί στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, κατά την περίοδο της αποικιοκρατικής διοίκησης. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας αυτό το καθεστώς διατηρήθηκε και έφτασε στις ημέρες μας, παρά την μεγάλη ένταση που επικράτησε στο Κασμίρ κατά διαστήματα και η οποία έφερε τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της περιοχής, την Ινδία και το Πακιστάν, στο χείλος μιας μεγάλης στρατιωτικής αναμέτρησης.

Σήμερα στην κοιλάδα του Κασμίρ ζουν περίπου 4 εκατ. άνθρωποι. Το 95% του πληθυσμού το απαρτίζουν Μουσουλμάνοι. Στο Τζαμού και στο Λαντάχ ζουν περίπου 3,5 εκατ. άνθρωποι, με το περίπου 35% του πληθυσμού να είναι μουσουλμανικό. Μέχρι χθες αυτές οι περιοχές των 7,5 εκατ. τύγχαναν ειδικού καθεστώτος διοίκησης και ειδικές σχέσεις με την Ινδία.

Η επίμαχη απόφαση

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ δήλωσε τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο ότι ο πρόεδρος της Ινδίας υπέγραψε διάταγμα για την κατάργηση του άρθρου 370 του Συντάγματος, το οποίο παρείχε αυτονομία στο Κασμίρ. «Ολόκληρο το Σύνταγμα θα εφαρμοστεί στο κράτος Τζαμού και Κασμίρ», δήλωσε ο κ. Σαχ στη Βουλή, υπό έντονες διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν συμφωνούν με τη νέα απόφαση. Το άρθρο 370 του Συντάγματος απαγόρευσε σε πολίτες της Ινδίας που δεν είναι κάτοικοι του Κασμίρ, τη μόνιμη εγκατάσταση και απασχόληση στην περιοχή. Επίσης, παρείχε περιορισμένη αυτονομία στην τοπική κυβέρνηση. 

Ο κ. Σαχ ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χωρίσει το κράτος του Κασμίρ σε δύο περιοχές, το Τζαμού Κασμίρ, το οποίο θα έχει νομοθετικό σώμα, και το Λαντάχ, το οποίο θα διοικείται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση χωρίς δική της νομοθετική εξουσία.
Ουσιαστικά με τη νέα απόφαση η Ινδία καταργεί το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ και προχωρά με αποφασιστικότητα προς την προσάρτηση της περιοχής στην ένωση των πολιτειών που σήμερα αποτελούν την σύγχρονη Ινδία.

Το διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε ώρες μετά την επιβολή έκτακτων μέτρων ασφαλείας στο έχει μόνιμο χαρακτήρα και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Την Κυριακή, τμήματα ινδικού Κασμίρ αποκλείστηκαν από τον ινδικό στρατό και τοπικοί πολιτικοί συνελήφθησαν, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μετά από μαζική ανάπτυξη στρατευμάτων από την ινδική κυβέρνηση στην ευρύτερη περιοχή. Η ινδική κυβέρνηση μετέφερε περίπου 10.000 στρατιώτες στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώνοντας μια πρωτοφανή οδηγία, με την οποία ζητούσε από τους τουρίστες και τους Ινδουιστές προσκυνητές να εγκαταλείψουν την κοιλάδα των Ιμαλαΐων.

Η απειλή του Πακιστάν

Ο κύριος αποδεκτής της νέας απόφασης και επιθετικής πρωτοβουλίας της Ινδίας, το Πακιστάν, σε νέα επίσημη ανακοίνωση του προειδοποιεί ότι «θα ασκήσει όλες τις δυνατές επιλογές για να αντιμετωπίσει τα παράνομα βήματα» της Ινδίας. «Το Πακιστάν καταδικάζει και απορρίπτει σθεναρά τις ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα από την ινδική κυβέρνηση σχετικά με το κατεχόμενο Ινδικό Τζαμού Κασμίρ», ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξτερικών του Πακιστάν, τη Δευτέρα. «Το κατεχόμενο από την Ινδία Τζαμού Κασμίρ είναι μια περιοχή με προβληματικό καθεστώς, ένα γεγονός που έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Κανένα μονομερές βήμα από την κυβέρνηση της Ινδίας δεν μπορεί να τροποποιήσει το αμφισβητούμενο καθεστώς, όπως κατοχυρώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ούτε θα είναι ποτέ αποδεκτό από τον λαό του Τζαμού & Κασμίρ και το Πακιστάν», τονίζει το πακιστανικό ανακοινωθέν.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν καταδίκασε την «ανεύθυνη, μονομερή και παράλογη συμπεριφορά» της Ινδίας στην αμφισβητούμενη επικράτεια του Κασμίρ, με τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας να προειδοποιούν ότι η καταστολή του Νέου Δελχί έρχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Παράλληλα με τις προειδοποιήσεις του Ισλάμαμπαντ και παρά το μπλακάουτ στις υπηρεσίες Διαδικτύου στην περιοχή, ο πρώην πρωθυπουργός του Τζαμού Κασμίρ, ο Μεμπούμπα Μούφι, σε ανάρτηση του τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι «παράνομη» και «αντισυνταγματική».

Το ενδεχόμενο της διαμεσολάβησης του Τραμπ

Με το Πακιστάν να μην αποκλείει κανένα ενδεχόμενο και την Ινδία να επιμένει στο νέο βήμα της, πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Ουάσιγκτον. Πριν από λίγο καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προσφέρει την διαμεσολάβηση του για την επίλυση των διαφορών ανάμεσα στις δυο πυρηνικές δυνάμεις.

Η πρόταση του Προέδρου του Τραμπ είχε γίνει αποδεκτή από το Πακιστάν, ενώ η δε, Ινδία επέλεξε να την απορρίψει.

Υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων, το Πακιστάν επιμένει στο γεγονός ότι η πρόταση του κ. Τραμπ είναι ωφέλιμη και αναμένει από την Ινδία βήματα προς την κατεύθυνση του ελέγχου της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση