ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κίνα καταδίκασε Αυστραλό ακαδημαϊκό σε θάνατο με αναστολή για κατασκοπεία

Για «εξωφρενική πολιτική δίωξη» έκανε λόγο ο συνήγορος του Γιανγκ Χενγκτζούν, τονίζοντας ότι «πέντε χρόνια αυθαίρετης κράτησης και βασανιστηρίων έχουν επιβαρύνει σοβαρά την υγεία του».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο Αυστραλός ακαδημαϊκός, συγγραφέας και μπλόγκερ, Γιανγκ Χενγκτζούν, είναι ένοχος για κατασκοπεία, καθώς και ότι του επιβλήθηκε η θανατική ποινή με διετή αναστολή.

Ο Αυστραλός ακαδημαϊκός καταδικάστηκε σε θάνατο με αναστολή από κινεζικό δικαστήριο, έπειτα από πέντε χρόνια κράτησης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο Γιανγκ συνελήφθη το 2019 στο αεροδρόμιο της Γκουανγκζού, κατηγορούμενος για κατασκοπεία για λογαριασμό άγνωστης ξένης χώρας.

Ο 57χρονος μπλόγκερ είναι Αυστραλός πολίτης που γεννήθηκε στην Κίνα. Δικάστηκε στο πλαίσιο μονοήμερης, κεκλεισμένων των θυρών ακροαματικής διαδικασίας στο Πεκίνο τον Μάιο του 2021. Η ετυμηγορία δεν ανακοινώθηκε δημοσίως.

Η οικογένεια του Γιανγκ δήλωσε σοκαρισμένη και συντετριμμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Εκπρόσωπός της έκανε λόγο για «ακραία» απόφαση.

Αντιδράσεις στην Αυστραλία

Η Πένι Γουόνγκ, υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση είναι «συγκλονισμένη από την απόφαση» και κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή, Σιάο Κιάν, για να διαμαρτυρηθεί με «τον πιο έντονο τρόπο» για την απόφαση.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον συγγραφέα «σε κάθε ευκαιρία και στα υψηλότερα επίπεδα», ανέφερε η Γουόνγκ, προσθέτοντας: «Η Αυστραλία δεν θα υποχωρήσει στην υπεράσπιση της δικαιοσύνης για τα συμφέροντα και την ευημερία του Δρ Γιανγκ».

Αδιαφανές δικαστικό σύστημα

Η ποινή που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα περιγράφεται επισήμως ως θανατική με διετή αναστολή. Πρόκειται για σχετικά συνηθισμένη απόφαση που επιτρέπει τη μετατροπή των θανατικών ποινών σε 25 χρόνια ή σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από δύο χρόνια καλής συμπεριφοράς.

Η Κίνα εκτιμάται ότι είναι η χώρα με τις περισσότερες θανατικές ποινές στον κόσμο, ωστόσο, δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα σχετικά στοιχεία.

Το δικαστικό σύστημα της Κίνας έχει καταγγελθεί ως αδιαφανές, με ποσοστά καταδικαστικών αποφάσεων άνω του 99,9% και πολύ λίγες υποθέσεις για άδικες καταδίκες να ανατρέπονται.

«Εξωφρενική πολιτική δίωξη»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Τσόνγκιι Φενγκ, επιβλέπων του διδακτορικού του Γιανγκ στην Αυστραλία και συνήγορος της υπόθεσής του, δήλωσε ότι η ποινή του Γιανγκ θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Οπως είπε, η καταδίκη του πρώην φοιτητή του αποτελεί «εξωφρενική πολιτική δίωξη».

«Ο Δρ Γιανγκ δεν διέπραξε έγκλημα κατασκοπείας. Τιμωρείται από την κινεζική κυβέρνηση για την κριτική του στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Η Γουόνγκ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες να ασκηθεί έφεση, ωστόσο ο Φενγκ δήλωσε ότι ο Γιανγκ υποφέρει ήδη από προβλήματα υγείας.

«Πέντε χρόνια αυθαίρετης κράτησης και βασανιστηρίων έχουν επιβαρύνει σοβαρά την υγεία του. Τώρα είναι σε κρίσιμη κατάσταση», όπως είπε.

Ο Φενγκ κάλεσε την Αυστραλία να πιέσει για την άμεση επιστροφή του Γιανγκ στην Αυστραλία, ώστε να έχει πρόσβαση σε θεραπεία και πρόσθεσε:

«Τον υπέβαλαν σε περισσότερες από 300 ανακρίσεις, σε διάστημα 18 μηνών, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών έντονων βασανιστηρίων … του στέρησαν τον ύπνο, του έδεσαν τους καρπούς και τους αστραγάλους και τον κάρφωσαν σε καρέκλα για μέρες κάθε φορά, μέχρι που δεν μπορούσε να περπατήσει. Αλλά και πάλι δεν υπήρξε ομολογία … Βρίσκεται στη φυλακή επειδή εκπροσωπεί την αλήθεια, τη δημοκρατία, τη με σεβασμό ανταλλαγή ορθολογικών ιδεών».

«Ολοι οι Αυστραλοί θέλουν να δουν τον Δρ Γιανγκ να επανενώνεται με την οικογένειά του», τόνισε η υπουργός.

Σημείο «τριβής»

Η κράτηση του Γιανγκ στην Κίνα αποτέλεσε βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κινεζικής και της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Πέρυσι, άλλη Αυστραλέζα, η δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι, αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από τρία χρόνια φυλάκισης, αντιμετωπίζοντας επίσης κατηγορίες σχετικές με την εθνική ασφάλεια.

Η απελευθέρωσή της θεωρήθηκε ευρέως ότι ήταν το αποτέλεσμα των αυστραλιανών πιέσεων, εν μέσω προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Γιανγκ αποδείχθηκαν πιο περίπλοκες.

Παρά την καταδίκη της ετυμηγορίας από τη Γουόνγκ, η υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε τον πιθανό ευρύτερο αντίκτυπό της στις σχέσεις Αυστραλίας – Κίνας, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη «στο πλαίσιο του νομικού συστήματος της Κίνας».

«Εχω πει ότι σταθεροποίηση σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, διαφωνούμε όπου πρέπει και συμμετέχουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία περίπτωση κατά την οποία διαφωνούμε. Ωστόσο, η Αυστραλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δρ Γιανγκ», ανέφερε η υπουργός.

Τον Νοέμβριο, οι γιοι του Γιανγκ έγραψαν στον Αντονι Αλμπανέζε, ενόψει της επικείμενης τότε επίσκεψης του Αυστραλού πρωθυπουργού στην Κίνα, καλώντας τον να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του πατέρα τους.

«Ζητάμε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να σώσετε τη ζωή του πατέρα μας και να επιστρέψει αμέσως στην οικογένεια και την ελευθερία του στην Αυστραλία», έγραψαν. «Γνωρίζουμε ότι ο πατέρας μας δεν έχει κάνει τίποτα κακό», όπως ανέφεραν.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση