ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η λύση στο δράμα της Μεγάλης Βρετανίας

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τζόνσον κατάφεραν να περάσουν ψήφισμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το οποίο αναβάλλει το Brexit για τρεις ακόμα μήνες

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΛΑΣ*

Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε θεατές ενός απίστευτου «δράματος» στην Μεγάλη Βρετανία. Ο «χαρισματικός» Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος «προσγειώθηκε» στην πρωθυπουργική κατοικία 10 Downing Street με την ψήφο 92.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος επί συνόλου 159.000 ψηφοφόρων (σημειωτέον δε ότι η μέση ηλικία των ως άνω μελών είναι τα 57 έτη με το 40% αυτών να υπερβαίνει το εξηκοστό πέμπτο έτος ζωής και το 70% αυτών να είναι άρρενες), αποφάσισε, με αυθαίρετο τρόπο, να «κλείσει» το Βρετανικό Κοινοβούλιο για περίπου ένα μήνα προκειμένου να προωθήσει, όπως του καταλογίζουν οι αντίπαλοι του, ένα άτακτο Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του, όμως, με την βοήθεια διακεκριμένων Συντηρητικών Βουλευτών όπως οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών Κένεθ Κλαρκ και Φίλιπ Χάμοντ, αλλά και ο Nicholas Soames (ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι εγγονός του αείμνηστου Γουίνστον Τσώρτσιλ), κατάφεραν να περάσουν ψήφισμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το οποίο αναβάλλει το Brexit για τρεις ακόμα μήνες, μέχρι δηλαδή τις 31 Ιανουαρίου 2019.

Αντιδρώντας στην παραπάνω αναβολή, ο Μπόρις Τζόνσον αφενός μεν διέγραψε τους προαναφερθέντες Βουλευτές από το Συντηρητικό κόμμα, αφετέρου δε επιζήτησε την προκήρυξη εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου. Και όλα αυτά με το σκεπτικό ότι στην περίπτωση επικράτησης του, θα έχει την δυνατότητα να οδηγήσει (επιτέλους) την Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Με ή χώρις συμφωνία.

Ακόμα και στο βαθμό που οι παραπάνω «καταιγιστικές» εξελίξεις δεν συγκινούν (πράγμα ομολογουμένως δύσκολο) τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες, τα πολιτικά πράγματα στην Μεγάλη Βρετανία μπερδεύονται ακόμα περισσότερο. Προκειμένου ο Τζόνσον να προκηρύξει εκλογές, χρειάζεται την έγκριση των δύο τρίτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος για περισσότερο από δύο έτη προκαλούσε τους Συντηρητικούς να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, δεν δέχεται, την στιγμή αυτή, να οδηγηθεί η Μεγάλη Βρετανία σε εκλογές. Και τούτο επειδή φοβάται (κάτι λογικό για να λέμε και την αλήθεια!) ότι εαν η Μεγάλη Βρετανία οδηγηθεί σε εκλογές χωρίς να έχει νομοθετηθεί η αναβολή του Brexit, θα βρεθεί, από «ατύχημα», με Brexit χωρίς συμφωνία εν μέσω εκλογικής περιόδου!

Όλοι όσοι κατεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών λησμονούν όμως ότι η βασική αιτία των πολιτικών δεινών της Μεγάλης Βρετανίας έχει να κάνει με το Brexit. Το τελευταίο poll, με το ιδιαίτερα υψηλό δείγμα των 10.000 ερωτηθέντων, «δείχνει» μη αυτοδυναμία σε επικείμενες εκλογές. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν καμμία απολύτως λύση στο πρόβλημα Brexit.

Προσωπικά πιστεύω πως έφτασε επιτέλους η ώρα για ένα νέο Δημοψήφισμα. Δύο επιλογές για τους Βρετανούς ψηφοφόρους: Άτακτο Brexit με ‘αντίπαλο’ την Συμφωνία Brexit που είχε αποδεχθεί η Τερέζα Μέι (και παραμένει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων). Πάρότι οπαδός του Remain, αναγνωρίζω ότι οι παραπάνω επιλογές είναι οι μόνες που σέβονται το αποτέλεσμα του προηγούμενου Δημοψηφίσματος. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι το no-deal Brexit θα οδηγήσει σε σωρρευτική απώλεια το Βρετανικό ΑΕΠ μέχρι και 5,5%.

Εγώ προσωπικά έχω εκφράσει την άποψη ότι το no-deal Brexit θα κλονίσει τις Βρετανικές Τράπεζες τα μέγιστα καθώς οι Βρετανοί καταθέτες θα αποσύρουν πάραυτα τα κεφάλαια τους προκειμένου να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες εκτός της βυθιζόμενης (από το no-deal Brexit) Βρετανικής οικονομίας Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί ηγέτες-οπαδοί του άτακτου Brexit να εξηγήσουν, στο δρόμο προς το Δημοψήφισμα, με αίσθημα ευθύνης και λεπτομέρεια για ποιούς λόγους πιστεύουν ότι το άτακτο Brexit δεν θα είναι καταστροφικό. Κατόπιν, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ψηφίζοντας, είτε το άτακτο Brexit είτε την Συμφωνία της Τερέζα Μέι στο νέο Δημοψήφισμα. Όχι άλλες υπεκφυγές!

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής του University of Liverpool

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση