ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πανδημία και η οικονομία πνίγουν τον Ερντογάν

Πέφτουν τα ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) - Η Τουρκία ξεμένει από εμβόλια και βαθαίνει η οικονομική κρίση

Για πολλά χρόνια ο κουρδικής καταγωγής Σερχάτ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος υπήρξα από τους πρώτους στην γειτονιά μου, που βγήκα στον δρόμο για να υποστηρίξω την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)», θυμάται ο νεαρός Τούρκος πολίτης, ο οποίος σήμερα ζητά να μην δημοσιευτούν τα στοιχεία του διότι «πλέον όποιος εκφράζεται ελεύθερα στην Τουρκία αντιμετωπίζει πιέσεις και προβλήματα».

«Δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω ΑΚΡ και Ερντογάν», επισημαίνει ο Σερχάτ, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Στην πανδημία έχασα συγγενείς, κινδύνευσα να χάσω την ίδια την ζωή μου και το κράτος δεν μου παρείχε καμία ουσιαστική βοήθεια. Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, παραμένω άνεργος. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες της οικογένειάς μου». Ο Σερχάτ προσθέτει ότι η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους είναι ένας άλλος αρνητικός παράγοντας που τον απομακρύνει από το κυβερνών κόμμα.

Το αφήγημα του νεαρού Κούρδου ρίχνει φως στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στα μέσα του 2021, εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, το κόμμα του και οι εθνικιστές συνέταιροί του στην κυβέρνηση έχουν πλέον εισέλθει σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε πολλά πεδία. Τα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα συνοδεύονται από τη σημαντική πτώση των ποσοστών, κυρίως του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος.

Πέφτουν τα ποσοστά

Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα δείχνουν αισθητή πτώση στα ποσοστά του ΑΚΡ. Για πρώτη φορά, στο διάστημα της 20ετούς διακυβέρνησής του, το ΑΚΡ εμφανίζεται να έχει επιστρέψει στα επίπεδα ποσοστών που βρισκόταν στο ξεκίνημα της ανόδου του στην εξουσία. Την ίδια ώρα, το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι παγιώνει την πρωτοκαθεδρία του στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Άκσοϊ» έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας νέας σφυγμομέτρησης. Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση, στα μέσα του του 2021, το ποσοστό του κυβερνώντος ΑΚΡ είναι 32,7%. Στην δεύτερη θέση, ακολουθεί με διαφορά μόλις 6 μονάδων, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ), με ποσοστό 26,1%. Πρόκειται για το κόμμα των κεμαλιστών, του οποίου η μεγάλη μερίδα της εκλογικής βάσης βρίσκεται στην δυτική Τουρκία. Στην τρίτη θέση της κατάταξης των τουρκικών κομμάτων βρίσκεται το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (ΚΛ) της Μεράλ Άκσενερ με ποσοστό 12,6%. Σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διεξαγόντουσαν σήμερα στην Τουρκία, στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα είχαν το δικαίωμα της εκπροσώπησης άλλα δυο κόμματα. Ο κυβερνητικός εταίρος του ΑΚΡ, το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (10,2%) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΚΛ), το οποίο υποστηρίζουν κυρίως οι Κούρδοι και ορισμένες ομάδες της τουρκικής Αριστεράς (10,1%).

Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση, στις προεδρικές εκλογές, ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους πιθανούς αντίπαλους του. Λ.χ. σε περίπτωση που ο εθνικιστής δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, εκπροσωπήσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης (ΡΛΚ-ΚΛ) στις προεδρικές εκλογές, στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης εξασφαλίζει το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 47,9%. Ο δε, Ερντογάν εξασφαλίζει μόλις 35,7%. Το ποσοστό του Ερντογάν ανεβαίνει στο 36% σε περίπτωση που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος εξασφαλίζει το ποσοστό της τάξης του 45,5%.

Προβλήματα στους εμβολιασμούς

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας «Άκσοϊ», τα οποία σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, δείχνουν συρρίκνωση των ποσοστών της παράταξης του Τούρκου Προέδρου. Οι ίδιοι οι κύκλοι της κυβέρνησης αποδέχονται την πτώση της ποσοστών, ωστόσο σπεύδουν να προσθέσουν ένα περίπου +5 στα ποσοστά που δημοσιεύουν την τελευταία περίοδο οι τουρκικές δημοσκοπικές εταιρείες.

Ένας παράγοντας που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ είναι η πανδημία. Ενάμισι έτος μετά τον επίσημο εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του Covid-19, ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων και των θανάτων στην Τουρκία παραμένει υψηλός. Ο συγκεκριμένος αριθμός άρχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση μόλις τις τελευταίες ημέρες, και αυτό χάρη στο γενικό κλείσιμο της χώρας, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο συνοδεύεται από μεγάλο οικονομικό κόστος.

Στο μέτωπο της πανδημίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του είναι η συνέχιση των εμβολιασμών. Το τελευταίο διάστημα σε αυτό το πεδίο στην Τουρκία παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα. Και αυτό διότι η Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχει διακόψει την αποστολή του κινέζικου εμβολίου στην Τουρκία. Τούρκοι αναλυτές σχετίζουν αυτήν την εξέλιξη, με τους τόνους που ανεβάζει σταδιακά η Τουρκία στο ζήτημα των Ουϊγκούρ της Κίνας. Η εξάντληση των αποθεμάτων του κινέζικου εμβολίου σπρώχνει τον Ερντογάν σε εναλλακτικές λύσεις. Για αυτόν τον λόγο, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας χτύπησε την πόρτα του Ρώσου ομόλογου του και ζήτησε την αποστολή του ρωσικού εμβολίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε επίσης νέα συμφωνία με την εταιρεία «Biontech».

Δίχως τέλος η πτώση της λίρας

Η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας στην Τουρκία πριν από λίγες εβδομάδες, είχε ως αποτέλεσμα το ολικό κλείσιμο της χώρας. Χαλάρωση των μέτρων αναμένεται στο τέλος της εορτής του Ραμαζανιού, δηλαδή στις απαρχές της επόμενης εβδομάδας. Το γενικό κλείσιμο της Τουρκίας έρχεται να εντατικοποιήσει την κρίση στην τουρκική οικονομία. Εξαιτίας του νέου κλεισίματος, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι τουρκικές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα, μεγάλη δοκιμασία. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις νέες δυσκολίες στο οικονομικό μέτωπο με τα περιορισμένα μέσα που έχει στην διάθεσή της. Οι δυνατότητες της κυβέρνησης είναι περιορισμένες καθώς τα αποθέματα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας εξανεμίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.

Στην μεγάλη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Τουρκία φως ρίχνει και η νέα πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, παρά τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το επιτελείο της τουρκικής οικονομίας. Τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρκετά για να εμποδίσουν το ευρώ να ξεπεράσει το φράγμα των 10 μονάδων στην τουρκική αγορά. Την ίδια στιγμή, η αντιστοιχία της αγγλικής λίρας αγγίζει τις 12 μονάδες και το δολάριο παραμένει στο επίπεδο των 8,3 μονάδων.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X