ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 18:45
32°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Η Ρωσία αλλάζει τις ισορροπίες στο Ιντλίμπ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τερμάτισε την νέα προώθηση των τουρκικών δυνάμεων ο ρωσικός στρατός

Λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των Προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας την Πέμπτη 05/03, η Μόσχα αλλάζει για μια ακόμη φορά τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Ιντλίμπ της Συρίας. Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο τουρκικός στρατός στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο Ιντλίμπ, η Άγκυρα πέρασε στην αντεπίθεση και άρχισε να πλήττει θέσεις της Δαμασκού στην ευρύτερη περιοχή.

Η τουρκική αντεπίθεση συνεχίστηκε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η αντεπίθεση, η οποία ήρθε ως απάντηση στις επιθέσεις στον τουρκικό στρατό, άφησε πίσω της σοβαρά πλήγματα και απώλειες στις τάξεις του συριακού στρατού. Στο πλαίσιο της επίθεσης καταρρίφθηκαν τουλάχιστον δύο μαχητικά του Αραβικού Στρατού της Συρίας. Η συριακή πλευρά κατάφερε να εξουδετερώσει αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Παράλληλα με τις εχθροπραξίες και τις συγκρούσεις, οι σύμμαχοι της Τουρκίας άρχισαν να καταγράφουν επιτυχίες στα περίχωρα του Ιντλίμπ και να καταλαμβάνουν εκ νέου σημαντικές περιοχές.

Η Ρωσία σταμάτησε τις τουρκικές δυνάμεις

Η στρατιωτική πρόοδος της Τουρκίας και των συμμάχων της επιβραδύνθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο ρωσικός παράγοντας έκανε για μια ακόμη φορά αισθητή την παρουσία του στο πολεμικό πεδίο της Συρίας. Πρώτα η Δαμασκός ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου για κάθε είδους πτήση στο βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας. Στην συνέχεια η Ρωσία προειδοποίησε την Άγκυρα ότι υπό την σκιά αυτής της απόφασης της Δαμασκού δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των τουρκικών δυνάμεων. Αμέσως μετά από αυτήν την προειδοποίηση, τα ρωσικά μαχητικά έπιασαν δουλειά στον εναέριο χώρο της Δαμασκού και άρχισαν να πλήττουν θέσεις δυνάμεων που υποστηρίζει η Τουρκία.

Παράλληλα, με την αντεπίθεση της Ρωσίας κινητοποιήθηκε και ο Αραβικός Στρατός της Συρίας, καθώς και όλες οι συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή, κυρίως οι σιιτικές ομάδες που υποστηρίζουν την Δαμασκό. Στην πορεία, οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν εκ νέου το Σαράκιμπ, στο οποίο αναπτύχθηκαν και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Πρόκειται για μια περιοχή-κλειδί, η οποία ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος ενώνει την Δαμασκό με το βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας. Προηγουμένως, για σύντομο χρονικό διάστημα, στο εσωτερικό του Σαράκιμπ είχαν εισέλθει φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Παράλληλα με τις προαναφερόμενες εξελίξεις, οι τουρκικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες το απόγευμα νέα επίθεση στο Ναϊράμπ του Ιντλίμπ. Η επίθεση άφησε πίσω της έναν νεκρό και εννιά τραυματίες στις τάξεις του τουρκικού στρατού.

Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν και οι ΗΠΑ

Υπό την σκιά των τελευταίων, κρίσιμων εξελίξεων, σε μια στιγμή που η Ρωσία για μια ακόμη φορά κάνει αισθητή την παρουσία της στο πολεμικό πεδίο της Συρίας, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην νέα συνάντηση των Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου και εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί σε ρωσικό έδαφος.
Λίγο πριν από αυτήν την συνάντηση μια αμερικανική αποστολή επισκέφθηκε την Άγκυρα και τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και συνομίλησε με την τουρκική κυβέρνηση. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ και οι τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην στρατιωτική προσπάθεια της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ