ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η στροφή του Μπάϊντεν στην κεντροαριστερά

Η πολιτική ατζέντα της υποψήφιας αντιπροέδρου των ΗΠΑ ρίχνει φως στην γραμμή του Τζο Μπάϊντεν

Η επιλογή της Καμάλα Χάρις για την θέση της υποψήφιου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ προϊδρεάζει για την γραμμή που ο Τζο Μπάϊντεν προτίθεται να ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεχθεί ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.  Αμερικανικά δημοσιεύματα που εστιάζουν στο βιογραφικό σημείωμα της κ. Χάρις και στην προηγούμενη εκστρατεία της ίδιας για ανάδειξη στην θέση της υποψήφιου των Δημοκρατών για το ανώτατο πολιτικό αξίωμα των ΗΠΑ, ρίχνουν φως στο κεντροαριστερό προφίλ της φιλόδοξου πολιτικού με την οποία επέλεξε να ενώσει τις δυνάμεις του ο κ. Μπάϊντεν.

Μια πολιτικός με πολλές πρωτιές

Η 55χρονη Αμερικανίδα πολιτικός γίνεται η πρώτη αφρικοαμερικανικής και ινδιάνικης καταγωγής πολιτικός που θέτει υποψηφιότητα για την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Με την ιδιότητα του πρώην εισαγγελέα γνωρίζει και παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και τα προβλήματα που μονοπωλούν την αμερικανική επικαιρότητα. Στο παρελθόν εξέτασε υποθέσεις που αφορούσαν πυροβολισμούς πολιτών από την αστυνομία. Μάλιστα, η πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας δέχθηκε κριτική ακτιβιστών της Αριστεράς με το σκεπτικό ότι τήρησε επιθετική στάση απέναντι στις αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

Το κεντροαριστερό προφίλ

Η κ. Χάρις έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία της στον χώρο της κεντροαριστεράς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στοχεύει στην αναδιοργάνωση της αμερικανικής κοινωνίας ή σε ριζικές μεταλλαγές στον ταξικό και κοινωνικό ιστό των ΗΠΑ. Το μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου «απλά επιχειρεί να διευθετήσει ζητήματα που διαταράσσουν τον ύπνο των Αμερικανών πολιτών».

Στα πλαίσια της παραπάνω κοσμοθεωρίας, η κ. Χάρις τάσσεται υπέρ του τερματισμού της μαζικής φυλάκισης, της εγγύησης μετρητών, της θανατικής ποινής, της δημιουργίας εθνικού συμβουλίου αξιολόγησης αστυνομικών συστημάτων και της παροχής δωρεάν πανεπιστημιακών σπουδών σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, ένα όραμα που πρόβαλλε ο τέως Πρόεδρος Μπαράκ Χ. Ομπάμα μαζί με τον κ. Μπάϊντεν, ο οποίος σήμερα διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ. Παράλληλα, η κ. Χάρις προβάλλει κεντροαριστερές θέσεις για διάφορα ζητήματα όπως η παιδεία, ο έλεγχος όπλων και η έκτρωση.

Το φιλελεύθερο στίγμα

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός στο πεδίο της οικονομίας η γραμμή της Χάρις είναι φιλελεύθερη. Οι στενές σχέσεις της με το περίφημο Silicon Valley, στο παρελθόν την έφεραν αντιμέτωπη με τα «πυρά» διάφορων αριστερών ομάδων. Στο επίκεντρο αυτής της κριτικής βρίσκεται η «ήπια στάση» της απέναντι στο εγχείρημα του ελέγχου των δραστηριοτήτων των «γιγάντων» της τεχνολογίας.

Τέλος, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η κ. Χάρις συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις του κ. Μπάϊντεν, οι οποίες σήμερα φέρνουν σε μετωπική ρήξη τους Δημοκράτες με την ηγεσία του Ντόναλτ Τραμπ. Σε κρίσιμα ζητήματα η κ. Χάρις υπογραμμίζει την σημασία της διπλωματίας και του διαλόγου και τάσσεται υπέρ της προβολής του δημοκρατικού, φιλελεύθερου προφίλ-ατζέντας των ΗΠΑ σε ολόκληρη την υφήλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Εκλογές  | 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση