ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τέφρα της Αίτνας βυθίζει στα χρέη τα χωριά της Σικελίας

Η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε 5 εκατομμύρια ευρώ και άλλαξε τον νόμο για την απόρριψη της στάχτης του ηφαιστείου

Kathimerini.gr

Πολλές σικελικές πόλεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία λόγω του υψηλού κόστους καθαρισμού της τέφρας από το ηφαίστειο της Αίτνας. Το γνωστό ηφαίστειο της Ιταλίας εκρήγνυται τακτικά από τον Φεβρουάριο, καλύπτοντας καθημερινά με τέφρα τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται κοντά του. Η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε τη Δευτέρα 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση πολλών χωριών, που αγωνίζονται να πληρώσουν τα έξοδα για να απαλλαγούν από την τέφρα.

Το κόστος του καθαρισμού των ηφαιστειακών εκκρίσεων μπορεί να φτάσει σε ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ με κάθε νέα έκρηξη. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου στο χωριό Γκιάρε, Αλφιο Πρεβιτέρα. Το Γκιάρε είναι ένα από τα χωριά που πλήττονται περισσότερο από την τέφρα της Αίτνας, καθώς οδοί, πλατείες, στέγες, μπαλκόνια και αυτοκίνητα καλύπτονται με στάχτη. «Από τον Μάρτιο, περίπου 25.000 τόνοι τέφρας έχουν πέσει στο χωριό μας. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ομπρέλες για να προστατευτούν». Στην ιταλική νομοθεσία η τέφρα θεωρείται ειδική απόρριψη, η οποία αυξάνει το κόστος καθαρισμού της σε περίπου 20 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. «Με κάθε έκρηξη η Αίτνα εκτοξεύει δεκάδες χιλιάδες, έως 200.000, κυβικά μέτρα τέφρας», δήλωσε στον Guardian ο ηφαιστειολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής στην Κατάνια, Μπόρις Μπέντσκε. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους δήμους».

Σύμφωνα με τον Πρεβιτέρα, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πολλά χωριά έχουν βυθιστεί στα χρέη. Προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία των χωριών, η σύγκλητος την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε νόμο στον οποίο αναφέρεται πως η τέφρα δεν χρειάζεται πλέον να θεωρείται ειδική απόρριψη. «Ο νόμος θα μειώσει σημαντικά το κόστος καθαρισμού», δήλωσε ο μηχανικός και επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Γκιάρε, Σίλβιο Γκράσο. «Ο νόμος προβλέπει, για παράδειγμα, ότι η τέφρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία για να καταστήσει τη γη πιο εύφορη, ή σε κατασκευές ως υλικό τσιμέντου ή πληρωτικού». Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει, καθώς η Αίτνα συνεχίζει να εκρήγνυται. Από τον Φεβρουάριο, το ηφαίστειο ξεσπάει με εντυπωσιακό τρόπο, με σιντριβάνια λάβας ύψους 2.000 μέτρων. Ηφαιστειολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής στην Κατάνια που μελετούν την τέφρα λένε ότι αντικατοπτρίζει αυτό που αποκαλούν «πρωτόγονο μάγμα», το οποίο προέρχεται από τα βάθη του βουνού και φέρει μεγαλύτερη ποσότητα αερίων, η οποία εξηγεί και τις ασυνήθιστα υψηλές εκρήξεις.

Χιλιάδες κάτοικοι και αγρότες που ζουν και εργάζονται κοντά στο ηφαίστειο της Σικελίας αντιμετωπίζουν πλέον καθημερινά μια σχεδόν σταθερή βροχή από τέφρα στις στέγες και τα μπαλκόνια τους. «Η κατάσταση έχει γίνει πραγματικά ενοχλητική», δήλωσε η 74χρονη Πινέλα Αστορίνα, που ζει στην πόλη Τρεξαστάνι στις πλαγιές του ηφαιστείου. «Περνάμε όλη την ημέρα καθαρίζοντας τις στάχτες από τα σπίτια μας. Το πρόβλημα είναι πως όταν η τέφρα συσσωρεύεται στις στέγες υπάρχει κίνδυνος να φράξει τους σωλήνες αποστράγγισης. Θα μπορούσε να μας κοστίσει 300-400 ευρώ για να αφαιρέσουμε όλη την τέφρα από τη στέγη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση