ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ίδιο λεκτικό στις συμφωνίες AstraZeneca με Ε.Ε. και Ην. Βασίλειο

Το CNN αποκαλύπτει ότι η φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποίησε το ίδιο λεκτικό και στις δύο περιπτώσεις

Η σύμβαση της AstraZeneca για να προμηθεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο με 100 εκατ δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19, φαίνεται να χρησιμοποιεί το ίδιο λεκτικό με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην σύμβαση της εταιρείας με την Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

Οι συμβάσεις αυτές βασίζονται στις «καλύτερες εύλογες προσπάθειες» (best reasonable efforts» από πλευράς της εταιρείας για την παράδοση των αριθμών των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί, τόσο με την Ε.Ε., όσο και με το ΗΒ. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είδαμε την «σύγκρουση» της AstraZeneca με την Ε.Ε. για τον τρόπο που ερμηνεύεται το συγκεκριμένο λεκτικό, μετά και από δηλώσεις της εταιρείας ότι δεν θα μπορούσε να παραδώσει τους αριθμούς των εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί.

Η σύμβασή της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι η εταιρεία θα κάνει τις «καλύτερες εύλογες προσπάθειές» της, για την τήρηση του συμφωνηθέντος προγράμματος παράδοσης, όπου η φαρμακοβιομηχανία έχει την ευχέρεια να «ενημερώσει» και να «βελτιώσει» όταν αυτό είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με το έγγραφο, η εταιρεία οφείλει να ειδοποιήσει το Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου (BEIS), τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από κάθε παράδοση, με ένα «σταθερό και τελικό» πρόγραμμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ανέφερε ότι η εταιρεία του είχε πρώτα συνάψει την συμφωνία με το ΗΒ, ωστόσο η επίσημη σύμβαση μεταξύ της AstraZeneca και της βρετανικής κυβέρνησης υπεγράφη μια μέρα μετά από τη συμφωνία της εταιρείας με την Ε.Ε.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η σχετική τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλας Κυριακίδου, η οποία σημείωσε «απορρίπτουμε τη λογική του “εξυπηρετείται πρώτος όποιος φτάνει πρώτος”. Αυτό μπορεί να λειτουργεί στο κρεοπωλείο της γειτονιάς, αλλά όχι στα δικά μας συμβόλαια και όχι στις συμβάσεις προαγοράς».

Η σύμβαση της AstraZeneca με το ΗΒ επιβεβαίωνε επίσης ότι η χώρα θα μπορούσε να λάβει εμβόλια της εταιρείας που κατασκευάζονται στο έδαφος της Ε.Ε., ένα άλλο σημείο που προκάλεσε την διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των Βρυξελλών. Η AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει σε πολλές από τις ερωτήσεις του CNN σχετικά με τη συμφωνία της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη, όταν ρωτήθηκε εάν η συμφωνία για την «προτεραιότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται στην αρχική σύμβαση ή συμπεριλαμβάνεται σε οποιοδήποτε λογικό έγγραφο, το BEIS σημειώσε μόνο ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συμφωνία με την AstraZeneca για την παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου και έχουν ήδη συμφωνηθεί τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης τους». Ωστόσο, το CNN σημειώνει ότι ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, σε δηλώσεις του στο δίκτυο LBC, ανέφερε ότι η «συμφωνία για την προτεραιότητα του ΗΒ» συμπεριλήφθηκε στην αρχική σύμβαση των δύο πλευρών.

Τα ζητήματα του που αφορούν το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των εμβολίων είναι καθοριστικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποσκοπεί στην δίκαιη κατανομή των εμβολίων μεταξύ των Κρατών-Μελών της. Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις και άλλα προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα εμβολιασμού, να ξεκινήσει με αργό ρυθμό σε πολλές χώρες της Ένωσης.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε να σχολιάσει την σύμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου με την AstraZeneca, αλλά σημείωσε ότι η Κομισιόν θεώρησε τη δική της σύμβαση να περιλαμβάνει «δεσμευτικές παραγγελίες και σαφείς ποσότητες για παράδοση». «Η ρήτρα για την βέλτιστη προσπάθεια εισήχθη στην σύμβαση επειδή το εμβόλιο δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί ή εγκριθεί και δεν ήταν σαφές εάν η AstraZeneca θα καταφέρει να παράγει το εμβόλιο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το λεκτικό

Το λεκτικό στην σύμβαση της AstraZeneca με την Ε.Ε. είναι ουσιαστικά το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην σύμβαση της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο, με την διαφορά ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των 27 Κρατών-Μελών της, σημειώνει στο CNN ο Ντέιβιντ Γκρίνι, ανώτερο στέλεχος του δικηγορικού γραφείου Edwin Coe.

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο συμβολαίων, συμπεριλαμβανομένων των όρων για τις “καλύτερες εύλογες προσπάθειες”», ανέφερε. Εξηγεί επίσης ότι ο όρος ήταν ουσιαστικά μια «ρήτρα διαφυγής» για να προσφέρει κάποια νομική προστασία στην AstraZeneca, σε περίπτωση που η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμά της.

«Ωστόσο, αυτό που η εταιρεία δεν μπορεί να πράξει, είναι η επιλογή ενός συμβαλλόμενου μέρους έναντι ενός άλλου», υπογράμμισε. «Επομένως, δεν μπορούν να πουν στην Ε.Ε. “δεν πρόκειται να σας παραδώσω εμβόλια γιατί πρόκειται να τα παραδώσω στο Ηνωμένο Βασίλειο"», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση