ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ | Δάκρυσε ο Δήμαρχος της Μινεάπολης μπροστά στο φέρετρο του Φλόιντ

Από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Αντζελες, από τη Φιλαδέλφεια ως το Σιάτλ, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από τη Νέα Υόρκη ως το Λος Αντζελες, από τη Φιλαδέλφεια ως το Σιάτλ, δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν εδώ και μία εβδομάδα εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αφορμή ήταν ο βίαος και άδικος θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε στην πλάτη και στον αυχένα του από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν. 

Ανάμεσα τους βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος συμμετείχε το απόγευμα της Πέμπτης, 03 Ιουνίου, σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στην περιοχή Κράουν Χάιτς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Γράφημα: New York Times

Δάκρυσε ο Δήμαρχος της Μινεάπολης μπροστά στο φέρετρο του Φλόιντ

Σε δάκρυα ξέσπασε ο δήμαρχος της Μινεάπολης Τζέικομπ Φρέι, μπροστά από το φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, λίγο πριν την έναρξη της κηδείας του 46χρονου.

Σύμφωνα με το CNN, o δήμαρχος φαίνεται επίσης ότι γονάτισε, σε μια ένδειξη σεβασμού δίπλα από το φέρετρο του αφροαμερικανού.

Φωτογραφία: CNN

Δήμαρχος Ουάσινγκτον: «Θέλουμε τα στρατεύματα από έξω από την πρωτεύουσα»

Ερωτηθείς εάν ήθελε να μειωθεί η στρατιωτική παρουσία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουσερ, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «θα ήθελε τον στρατό να αποχωρήσει από την πρωτεύουσα»

Η Μπάουσερ είπε ότι «ανησυχεί πολύ» με την ταχύτητα με την οποία «αυξήθηκαν» τα ομοσπονδιακά σώματα ασφαλείας από τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι «ανησυχεί ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να προσπαθήσει να μονιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τες περιμετρικά από το συγκρότημα του κτιρίου».

Φωτογραφία: CNN

Σιωπή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων στην Αμερικανική Γερουσία

Οι Γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ τήρησαν 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα σιωπής προς τιμήν των αφροαμερικανών Τζορτζ Φλόιντ, Αχμάουντ Άρμπερυ και Μπρένα Τέιλορ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους λόγω του ρατσισμού στη χώρα. Την είδηση μετέδωσε από την Γερουσία το δίκτυο CNN.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, αναφερόμενος στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ανέφερε ότι «μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, όχι για να σηματοδοτήσουμε τον τραγικό θάνατό του, αλλά για να αποδώσουμε φόρο τιμής στο πρόσωπο του».

Όπως αναφέρει το CNN, με το πέρας των 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, τη διάρκεια κατά την οποία ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν, είχε στο λαιμό του Φλόιντ το γόνατο του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον άδικο θάνατο του, οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών τόνισαν ότι πρέπει «να τιμήσουμε αυτούς που έχουν θυσιαστεί, προστατεύοντας όσους βρίσκονται ανάμεσα μας».

Φωτογραφία: CNN / Ahmaud Arbery και Breonna Taylor. Sarah Silbiger / Getty Images

Τζίμι Κάρτερ: Οι φυλετικές διακρίσεις «υπονομεύουν τη δημοκρατία»

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος (1977-1981), 95 ετών, τόνισε πως «στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά».

«Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν "φτάνει πια" σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας».

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό», έκρινε.

Φωτογραφία: ΚΥ.Π.Ε

Ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν θετικός στον κορωνοϊό, έδειξε η νεκροψία

Ο Τζορτζ Φλόιντ, ο Αφροαμερικανός ο οποίος πέθανε κατά τη βίαιη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις, ήταν θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση.

Η 20σέλιδη έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, κατόπιν συμφωνίας με την οικογένεια του 46χρονου θύματος, αναφέρει ότι ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.

Φωτογραφία: ΚΥ.Π.Ε

Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ «πετούν» πάνω από πέντε πόλεις των ΗΠΑ

Πανό με τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) εθεάθησαν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στους ουρανούς πέντε πόλεων των ΗΠΑ. Το πανό πίσω από τα αεροπλάνα στον ουρανό του Ντιτρόιτ έγραφε «Please I can't breathe», αυτό στον ουρανό της Νέας Υόρκης έγραφε «They are going to kill me».

Αντιστοίχως, στο Λος Άντζελες έγραφε «My stomach hurts», στο Μαϊάμι «My neck hurts» και στο Ντάλας «Everything hurts», φράσεις που έχουν καταγραφεί σε βίντεο που τράβηξε παρευρισκόμενος στον φόνο του Floyd και το οποίο βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φωτογραφία: CNN, Jammie Holmes/Library Street Collective/Hayden Stinebaugh

Λας Βέγκας: Μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης συνελήφθησαν για υποκίνηση σε βία στις διαδηλώσεις

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Νεβάδα, τον Νίκολας Τρούτανιτς, οι τρεις άνδρες ανήκουν στο ακροδεξιό κίνημα Boogaloo, «ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους εξτρεμιστές για να δηλώσουν έναν επικείμενο εμφύλιο πόλεμο ή/και την κατάρρευση της κοινωνίας». Στην κατοχή τους βρέθηκε μία βόμβα μολότοφ.

«Βίαιοι υποκινητές έχουν σφετεριστεί ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένης της Νεβάδα, εκμεταλλευόμενη την πραγματική και νόμιμη αγανάκτηση για τον θάνατο του Φλόιντ για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα», τόνισε ο Τρούτανιτς.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τζιμ Μάτις: Ο Τραμπ προσπαθεί να «διχάσει» την Αμερική

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών ε.α. Τζιμ Μάτις, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αποπειράται να «διχάσει» την Αμερική.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. «Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Φωτογραφία: ΚΥ.Π.Ε

Ομπάμα: Βλέπω αλλαγή νοοτροπίας - Οι ζωές και τα όνειρά σας μετράνε

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που, όπως τόνισε, θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

Φωτογραφία: ΚΥ.Π.Ε

Σε ειρηνική διαμαρτυρία στο Μπρούκλιν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Σε ειρηνική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκλιν με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους Αφροαμερικανούς αναφέρει στο μήνυμά του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ήρθα σήμερα εδώ στο Μπρούκλιν για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τις αγαπητές μου αδελφές και τους αγαπητούς μου αδελφούς, των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα.

Φωτογραφία: Καθημερινή Ελλάδος

Συνελήφθησαν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που συμμετείχαν στη δολοφονία του Φλόιντ

Οι αρχές συνέλαβαν άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο θλιβερό επεισόδιο που κόστισε τη ζωή στον αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Μετά τον Ντέρεκ Τσόβιν, τον αστυνομικό που πατούσε στο λαιμό τον Φλόιντ με το γόνατό του, με αποτέλεσμα να του αφαιρέσει τη ζωή, συνελήφθησαν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που βρέθηκαν στο συμβάν.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Τραμπ δεν αναμένει πως θα χρειαστεί εμπλοκή του στρατού

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Φωτογραφία: ΚΥ.Π.Ε

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X