ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Κόσμος

«Υποχρεωτικές κυρώσεις» σε Τουρκία αν αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

«Παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικές κυρώσεις»

Τo σενάριο των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας επαναφέρει στο προσκήνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να εξετάζει αγορά των υπερσύγχρονων ρωσικών μαχητικών Σουχόι Su-35 ως εναλλακτική λύση μετά την αποπομπή της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου «Hellas Journal» για το θέμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία, υπενθύμισε, δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή «υποχρεωτικών κυρώσεων» σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να προμηθεύονται εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έως σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων. 

Η ισχύς της αναστολής λήγει την 31η Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η «ταυτότητα» των Sukhoi Su-35 BM

To Sukhoi Su-35 BM (Ρωσ.: (БМ) Большая Модернизация που σημαίνει μεγάλος εκσυγχρονισμός) είναι μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων ρώσικης κατασκευής. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για την επίτευξη εναέριας υπεροχής αλλά και στρατηγικών πληγμάτων. Το Su-35 κατασκευάζεται από την αεροπορική βιομηχανία Sukhoi και βρίσκεται ακόμη σε ενεργό υπηρεσία αφού αναμένεται να μπει σε γραμμή παραγωγής την άνοιξη του 2008.

Το Sukhoi-35 είναι σχεδιασμένο πάνω στην βάση που θα κατασκευαστεί το καινούριο αεροσκάφος 5ης γενιάς (Su-50/PAK-FA). Το Su-35 εξελίχθηκε (με βάση το Su-27SM/Su-35Mk2) την δεκαετία του '90 με βάση λύσεις, οι οποίες εφαρμόζονται στην ανάπτυξη του μαχητικού πέμπτης γενιάς. Το αεροσκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να παρέχει πολύ υψηλές επιδόσεις, όπως: μέγιστη ευελιξία του αεροσκάφους και δυνατότητα εκτέλεσης ακραίων ελιγμών με γωνία προσβολής άνω των 90 μοιρών, υπερηχητική ταχύτητα χωρίς να επηρεάζεται η εμβέλεια, δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αεροσκαφών (όπως δεδομένων στοχοποίησης και εντοπισμού στόχων), μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς οπλισμού, μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης σε χαμηλό ύψος, ειδική επικάλυψη σε ζωτικά μέρη της δομής για την ελαχιστοποίηση της υπογραφής ίχνους στα ραντάρ του αντιπάλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ