ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία: Εκδόθηκε στην Ουρουγουάη φυγόδικος, κατηγορούμενος για τον βασανισμό μέχρι θανάτου Αργεντινού αγωνιστή

Το 2011, το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης ενέκρινε νόμο με τον οποίο έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί επί δικτατορίας (1973-1985).

Οι αρχές της Ιταλίας προχώρησαν στην έκδοση φυγόδικου απόστρατου αξιωματικού των ενόπλων δυνάμεων της Ουρουγουάης, που καταζητείτο στη χώρα του προκειμένου να λογοδοτήσει για τον βασανισμό μέχρι θανάτου νεαρού Αργεντινού, αγωνιστή της αριστεράς, το 1973, τα χρόνια της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι καραμπινιέροι.

Ο Έρμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί το 2019 διεθνές ένταλμα σύλληψης, παραδόθηκε προχθές Τετάρτη σε Ουρουγουανούς αστυνομικούς στο διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ιταλικής χωροφυλακής.

Αναγνωρίστηκε και συνελήφθη στην Καπάτσο Πέστουμ, στην περιφέρεια Σαλέρνο, κοντά στη Νάπολη (νότια), υπό συνθήκες για τις οποίες δεν δόθηκαν διευκρινίσεις.

Διέφευγε από το 2011

Ο πρώην στρατιωτικός, ο οποίος διέφευγε από το 2011, κατηγορείται από την ουρουγουανή δικαιοσύνη πως ευθύνεται για τον θάνατο του Άλτερ Χεράρδο Μοϊσές, μέλους του Επαναστατικού Κόμματος Εργατών (PRT) και του Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης (MLN), οργάνωσης της άκρας αριστεράς πιο γνωστής με την ονομασία Τουπαμάρος.

Τον Αύγουστο του 1973, δύο μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουρουγουάη, συνελήφθη από τον στρατό μαζί με άλλα δυο μέλη του MLN και μετήχθη στο γενικό αρχηγείο του 1ου τάγματος πεζικού Φλορίδα, όπου πέθανε κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που υπέστη, σε ηλικία 27 ετών.

Σύμφωνα με ιστότοπο ουρουγουανής οργάνωσης που καταβάλλει συστηματική προσπάθεια να εντοπίσει πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατηγορούμενα για εγκλήματα, ο Έρμες Μάριο Ταρίγο Τζορντάνο ήταν λοχαγός την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα· ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Είναι σήμερα 82 ετών.

Το 2011, το κοινοβούλιο της Ουρουγουάης ενέκρινε νόμο με τον οποίο έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί επί δικτατορίας (1973-1985).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση