ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατασκοπευτικό θρίλερ ΜΙΤ – Μοσάντ στην Τουρκία

Oπως ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah

Kathimerini.gr

Λίγες ημέρες προτού συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη, ο Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε πολλαπλά μέτωπα, απειλώντας να απελάσει τους πρεσβευτές ισχυρών δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ πρωταγωνιστούσε σε ένα κατασκοπικό θρίλερ που ενέπλεκε και το Ισραήλ.

Oπως ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε 15 άτομα με την κατηγορία ότι εκτελούσαν κατασκοπεία επί τουρκικού εδάφους για λογαριασμό της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι φερόμενοι ως πράκτορες του Ισραήλ συγκέντρωναν πληροφορίες για φοιτητές οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαστούν για την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα κατασκόπευαν Παλαιστινίους που ζουν στην Τουρκία. Το θρυλούμενο ισραηλινό κατασκοπευτικό δίκτυο αποτελούνταν από πέντε πυρήνες των τριών ατόμων και εξαρθρώθηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ ύστερα από έρευνες ενός έτους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Λίγο νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε με απέλαση τους πρεσβευτές δέκα δυτικών χωρών που υπέγραψαν έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, διακινδυνεύοντας μια ανεπανόρθωτη ρήξη με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους.

«Είπα στον υπουργό μας των Εξωτερικών ότι δεν μπορούμε να φιλοξενούμε αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση της επιστροφής του από τη Νιγηρία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης. «Είναι δουλειά σας να κάνετε μάθημα στην Τουρκία; Ποιοι νομίζετε ότι είστε; Το δικαστικό μας σύστημα είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα ανεξαρτησίας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk.

Ο Καβαλά είναι φυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια με την κατηγορία ότι υποκίνησε τις δια-δηλώσεις του 2013, που ξεκίνησαν από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Στην πορεία, προστέθηκαν οι κατηγορίες της κατασκοπείας και της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με αποτέλεσμα o 64χρονος επιχειρηματίας να απειλείται με ισόβια κάθειρξη. Τη Δευτέρα, πρεσβευτές δέκα δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ζήτησαν με κοινή τους επιστολή την απελευθέρωσή του.

Αποζημίωση από ΗΠΑ

Κρίσιμη για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στη Δύση διαγράφεται η προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ομάδας G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το τελευταίο διήμερο του Οκτωβρίου. Στην προαναφερθείσα συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει στον Αμερικανό ηγέτη είναι η αποζημίωση της Τουρκίας για το 1,4 δισ. δολάρια που δαπάνησε η χώρα του στο πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο τελικά εξοστρακίστηκε λόγω της επιμονής της να προμηθευθεί ρωσικούς πυραύλους S-400.

«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισ. με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόοδος. Φυσικά, θα συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπάιντεν στη Ρώμη», δήλωσε σχετικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Η Τουρκία έχει προτείνει στους Αμερικανούς να καλύψουν αυτό το χρέος παραδίδοντάς της 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και εκσυγχρονίζοντας τα 80 που ήδη διαθέτει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση