ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καύκασος στα πρόθυρα πολέμου: Καθοριστικός ο ρόλος των ξένων δυνάμεων

Πολλά εξαρτώνται από την συνολική προσπάθεια του ελέγχου της έντασης σε ένα «δίκτυο μετώπων» της ευρύτερης περιοχής

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επανέναρξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καράμπαγ και στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, σε δυο ξένες πρωτεύουσες έλαβαν χώρα δυο σημαντικές εξελίξεις. Όπως επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Κommersant», στην Μόσχα, αξιωματούχοι και αναλυτές της ρωσικής κυβέρνησης προειδοποίησαν την ρωσική κυβέρνηση για επικείμενη ανάφλεξη της κρίσης στο Καράμπαγ. Στην δε, Ουάσιγκτον το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους πολίτες των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την περιοχή και την παραμεθόρια ζώνη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Οι προαναφερόμενες δυο εξελίξεις δείχνουν ότι ξένες πρωτεύουσες και Μεγάλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού των εξελίξεων στον Καύκασο. Την συγκεκριμένη πληροφορία έρχονται να υποστηρίξουν δυο σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Πρώτον, σύμφωνα με διάφορες ρωσικές πηγές, η Μόσχα εδώ και λίγο χρονικό διάστημα κατέγραφε με μεγάλο προβληματισμό την επιδείνωση της συνολικής ατμόσφαιρας στον Καύκασο. Μαζί με το κλίμα της αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, στο εσωτερικό διάφορων αυτόνομων ρωσικών ζωνών και στα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα. Οι δυο χώρες πριν από λίγους μήνες έφτασαν εκ νέου στα πρόθυρα μιας ανοιχτής στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Στην συνέχεια, σκλήραιναν την στάση και την ρητορική τους. Λίγο πριν την νέα αντιπαράθεση στο Καράμπαγ δε, οι Προέδροι των δυο γειτονικών κρατών αντάλλαξαν διπλωματικά πυρά και προειδοποιήσεις από το βήμα της ολομέλειας του ΟΗΕ. Τα ξημερώματα της Κυριακής τα διπλωματικά πυρά μετατράπηκαν σε πραγματικά πυρά, τα οποία μέχρι την στιγμή που γραφόταν η συγκεκριμένη ανάλυση είχαν ήδη αφήσει πίσω τους ήδη δεκάδες νεκρούς και στις δυο πλευρές.

Δεύτερον, η αναζωπύρωση του «μετώπου του Καραμπάγ» έρχεται σε μια στιγμή που ένα άλλο ανοιχτό μέτωπο της Ρωσίας, αυτό του Ιντλίμπ στην Συρία μοιάζει με «βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί». Προσεκτικοί Ρώσοι αναλυτές επιμένουν στο γεγονός ότι οι δυο ανησυχητικές για την Μόσχα εξελίξεις σχετίζονται με βάση το γεγονός ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές και στις δυο περιπτώσεις είναι οι «συνήθεις ύποπτοι». Κατά την γνώμη τους, οι «τεκτονικές πλάκες» της Συρίας και του Καύκασου συναντιόνται στα σημεία που παρατηρούνται τριβές και διαφωνίες στις σχέσεις της Ρωσίας με τους παράγοντες που εμπλέκονται στις κρίσεις της Συρίας και του Καύκασου.

Στην Άγκυρα, οι αναλυτές δίχως να αμφισβητούν την ορθότητα της επισήμανσης των Ρώσων αναλυτών, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα της παροχής κάθε είδους βοήθειας και υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που πριν από λίγες ώρες έστελναν νέες ενισχύσεις στο Ιντλίμπ, εκπέμπουν το μήνυμα ότι βρίσκονται στο πλευρό του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Η αρμένικη πλευρά ισχυρίζεται ότι παράγοντες του τουρκικού στρατού έχουν ήδη εισέλθει στο πολεμικό πεδίο του Καράμπαγ. Επίσης, ισχυρίζεται ότι η νέα στρατιωτική αναμέτρηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μπακού, το οποίο βασίζεται στην στήριξη της Άγκυρας.

Το σίγουρο είναι ότι η Μόσχα, η οποία προβληματίζεται για την στάση της Άγκυρας απέναντι στους τζιχαντιστές του Ιντλίμπ, παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την τουρκική εμπλοκή στην νέα κρίση του Καύκασου. Το ίδιο πράττουν και άλλοι ξένοι πρωταγωνιστές της κρίσης, κυρίως το Ιράν και η Γαλλία. Από την πλευρά τους, και οι ΗΠΑ καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να θέσουν άμεσα υπό τον έλεγχο τους την μεγάλη ένταση. Η Ισλαμική Δημοκρατία δε, έχει ήδη προσφέρει την διαμεσολάβηση της για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ρώσοι, Τούρκοι και ξένοι αναλυτές συμφωνούν επίσης, και ως προς μια άλλη σημαντική πτυχή της μεγάλης κρίσης στον Καύκασο: Η τελική τοποθέτηση των ξένων και Μεγάλων Δυνάμεων θα είναι καθοριστική για την τροπή των εξελίξεων στην περιοχή. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών κατά τις επόμενες ώρες ή ημέρες δηλαδή, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την θέση που θα λάβουν χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο λοιπόν, προκύπτει μια σημαντική «επιπλοκή»: Η νέα κρίση του Καράμπαγ δεν αφορά αποκλειστικά την ιστορικά ευαίσθητη και «πολύπλοκη» περιοχή του Καυκάσου. Η κρίση αγγίζει άλλα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής, όπως λ.χ. την Συρία και την αντιπαράθεση σειρά χωρών με το Ιράν (βλπ. Παρασκήνιο ισραηλινής υποστήριξης στο Αζερμπαϊτζάν). Πολλά λοιπόν, θα εξαρτηθούν κατά την επόμενη περίοδο, από την συνολική προσπάθεια του ελέγχου της έντασης σε ένα «δίκτυο μετώπων» της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση