ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνα: Οι ταραχές στις ΗΠΑ πρώτο θέμα στα κρατικά ΜΜΕ και social media

Ενώ η κοινωνική αναταραχή στις πόλεις των ΗΠΑ καταλαμβάνει κορυφαία θέση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην Κίνα το θέμα έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις

Tα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν εκτεταμένη κάλυψη στις βίαιες διαμαρτυρίες που συνταράσσουν πολλές πόλεις απ' άκρου εις άκρον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ευρέως έχουν ασχοληθεί με την αναταραχή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού άνδρα 46 ετών, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του την περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε σφοδρές διαδηλώσεις και ταραχές σε ολόκληρη την πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα.

Το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε στο σημερινό μεσημεριανό του πρόγραμμα τμήματα μιας συνέντευξης που έδωσε ο αδελφός του θύματος, o Φιλονάιζ Φλόιντ στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο MSNBC, στην οποία δήλωνε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν του έδωσε ευκαιρία να μιλήσει κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης και κατά την οποία ο ίδιος αναλύθηκε σε λυγμούς στην αναφορά του ονόματος του αδελφού του.

Ενώ η κοινωνική αναταραχή στις πόλεις των ΗΠΑ καταλαμβάνει κορυφαία θέση στην ειδησεογραφική κάλυψη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην Κίνα το θέμα έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς συμπίπτει με μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Το CCTV έβγαλε στον αέρα ανταποκρίσεις από έναν από τους δημοσιογράφους του ο οποίος έτρεχε μαζί με τους διαδηλωτές στη Μινεσότα, όπως και σύντομα βίντεο από κινητά που τράβηξαν Αμερικανοί, τα οποία απεικονίζουν σκηνές αστυνομικής βίας εναντίον διαδηλωτών.

Στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, τουλάχιστον πέντε ειδήσεις σχετικά με τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ βρίσκονταν μεταξύ των κορυφαίων 20 δημοφιλών θεμάτων μέχρι το μεσημέρι, με πρώτη την είδηση ότι ο Τραμπ είχε μεταφερθεί προσωρινά σε μπούκερ, καθώς ο Λευκος Οίκος ήταν περικυκλωμένος από τους διαδηλωτές.

Αλλά και στο Twitter, το κίνημα διαμαρτυρίας επίσης εμφανίζεται μεταξύ των 20 δημοφιλέστερων θεμάτων, με το hashtag #BunkerBoy να δεσπόζει στη δεύτερη θέση.

Για ορισμένους αναλυτές, η κάλυψη των διαμαρτυριών από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης απηχεί τον τρόπο με τον οποίο κάλυπταν και την κατάσταση του κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το υπ' αριθμ. ένα πράγμα που θέλουν να δείξουν είναι ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει καλύτερη δουλειά όσον αφορά την καταπολέμηση του κορωνοϊού και τη διαχείριση της κοινωνίας», τονίζει ο Άλφρεντ Γου, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Lee Kuan Yew στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Το κύριο μήνυμα είναι: οι ΗΠΑ δεν τα κάνουν καλά.»

Ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κάνουν συγκρίσεις μεταξύ των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ και εκείνων στο Χονγκ Κονγκ, το τελευταίο σημείο τριβής στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Ο Τραμπ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να καταργηθεί η ειδική μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ εκ μέρους των ΗΠΑ για να τιμωρήσει την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει τη νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στην περιοχή.

Η κρατική εφημερίδα China Daily δημοσίευσε μία πολιτική γελοιογραφία, που έδειχνε έναν ασθενή με κορωνοϊό που έλεγε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» --τα λόγια που επαναλάμβανε ο Φλόιντ λίγο πριν πεθάνει - καθώς μια καρικατούρα που μοιάζει στον Τραμπ, απομακρύνεται έχοντας κόψει την παροχή σε μία φιάλη οξυγόνου με την ένδειξη «ΠΟΥ» -- μία έμμεση αναφορά στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Το Σάββατο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ έγραψε στο Twitter «δεν μπορώ να αναπνεύσω» σε απάντηση σε ένα tweet από την αντίστοιχη εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μόργκαν Όρταγκους, με το οποίο επέκρινε τις ενέργειες της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση