ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
27°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

«Κόκκινος συναγερμός» σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο ισραηλινός στρατός στέλνει ενισχύσεις στα σύνορα με την Παλαιστινιακή Διοίκηση

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στον ισραηλινό στρατό, στην ισραηλινή διπλωματία και στην Παλαιστινιακή Διοίκηση με αφορμή την αναμενόμενη ανακοίνωση του «σχεδίου του αιώνα» των ΗΠΑ για την επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος.

Η αμερικανική κυβέρνηση τις προσεχείς ώρες θα παρουσιάσει το σχέδιό της για το μέλλον του Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Πρόκειται για ένα σχέδιο που ικανοποιεί πολλές από τις θέσεις του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό, παρέχοντας ανταλλάγματα στην παλαιστινιακή πλευρά κυρίως στα πεδία της οικονομίας και των υποδομών.

Πριν την δημοσιοποίηση του αμερικανικού σχεδίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τους ηγέτες των δυο μεγαλύτερων ισραηλινών κομμάτων.

Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου στην Ουάσιγκτον δεν έχει κληθεί εκπρόσωπος της Παλαιστίνης.

Έκτακτες εξελίξεις

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή που Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν τεθεί σε καθεστώς επιφυλακής για το ενδεχόμενο της κορύφωσης της έντασης κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Πριν από λίγο, ο ηγέτης του ισραηλινού Εργατικού Κόμματος κ. Αμίρ Πέρετζ κάλεσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας να συνεδριάσει αμέσως, τονίζοντας ότι «Η συμφωνία του αιώνα μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή και να εξελιχθεί σε σοβαρή κλιμάκωση ασφαλείας».

Λίγο πριν ο τέως επικεφαλής απεσταλμένος της Παλαιστίνης στη Βρετανία δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ δίνει ένα πράσινο φως στο Ισραήλ για τη δημιουργία ενός κράτους απαρτχάιντ.

«Αυτό είναι ένα πολιτικό τσίρκο, είναι ένα θλιβερό κομμάτι του πολιτικού θεάτρου», δήλωσε ο Χουσάμ Ζόμλοτ, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής στην Ουάσιγκτον και στρατηγικός σύμβουλος του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Έκτακτα μέτρα από τον ισραηλινό στρατό

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χαάρετζ», ο ισραηλινός στρατός στέλνει ενισχύσεις σε «ευαίσθητες περιοχές».
Οι ενισχύσεις θα επικεντρωθούν στις παλαιστινιακές πόλεις Τουμονούν και Τουμπάς στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη και όχι στα σύνορα Ιορδανίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Η απόφαση συνδέεται με την δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου της διοίκησης των ΗΠΑ αργότερα την Τρίτη και με τις πρόσφατες ισραηλινές διακηρύξεις σχετικά με τη δυνατότητα προσάρτησης της κοιλάδας του Ιορδάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ