ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Η τρέχουσα επιδημία και οι ευθύνες του ανθρώπου

«Προειδοποιούμε για αυτούς τους ιούς τα τελευταία 15 χρόνια, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός του SARS», είπε ο δρ Πίτερ Ντασζάκ

Kathimerini.gr

Ο πιο πρόσφατος απειλητικός κορωνοϊός, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του έντρομου κόσμου, που προκάλεσε την επιβολή καραντίνας σε τουλάχιστον 56 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, διατάραξε παγκοσμίως τα ταξίδια και που πυροδότησε έναν «υπέρ πάντων αγώνα» για χειρουργικές μάσκες, από τη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι μέχρι το Μπράιν του Τέξας, ονομάστηκε 2019-nCoV. Πρόκειται για ένα μάλλον κοινό όνομα, για μια τόσο τρομερή απειλή.

Το όνομα το επέλεξε μια ομάδα Κινέζων ερευνητών, που πρώτη απομόνωσε και ταυτοποίησε τον παθογόνο παράγοντα. Στην πραγματικότητα αποτελεί συντομογραφία του «νέος κορωνοϊός του 2019». Ο μικροοργανισμός, δηλαδή, είναι νέος, άρχισε να προσβάλλει ανθρώπους στα τέλη της περασμένης χρονιάς και ανήκει στη διαβόητη οικογένεια των κορωνοϊών, που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει και την επιδημία SARS και την επιδημία του αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS) που εμφανίστηκε στην Aραβική Xερσόνησο το 2012.

Παρά το όνομά του, όπως πολύ καλά γνωρίζουν αυτοί που τον βάφτισαν, ο 2019-nCoV δεν είναι καθόλου νέος. Ένας μικροοργανισμός με μεγάλες ομοιότητες είχε ανιχνευθεί σε σπήλαιο της Γιουνάν, περίπου 1.600 χλμ. νοτιοδυτικά της Γουχάν, από ομάδα διορατικών ερευνητών, οι οποίοι με μεγάλη ανησυχία σημείωσαν την ύπαρξή του. Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού της Γουχάν και οι πολλοί θάνατοι που έχει προκαλέσει είναι στοιχεία εντυπωσιακά αλλά όχι απρόβλεπτα. Το γεγονός ότι ο «βιότοπός» του πιθανώς ήταν οι νυχτερίδες και, μετά, μέσω κάποιου άλλου ζώου, προσέβαλε τον άνθρωπο, είναι ανατριχιαστικό αλλά καθόλου πρωτάκουστο.

Η Ζενγκ Λι Σι, του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν και συντάκτρια της μελέτης που έδωσε στον 2019-nCoV όνομα και ταυτότητα, έδειξε ότι ο μικροοργανισμός που προκάλεσε την επιδημία SARS, την περίοδο 2002-2003, προήλθε από τις νυχτερίδες. Σε μελέτη της, το 2017, η δρ Ζενγκ αναφέρει ότι εντοπίστηκαν κορωνοϊοί σε τέσσερα είδη νυχτερίδας, μεταξύ των οποίων και οι ρινολοφίδες. Το γονιδίωμα εκείνου του ιού, ανακοίνωσαν η δρ Ζενγκ Λι Σι και οι συνεργάτες της, είναι κατά 96% όμοιο με αυτό του κορωνοϊού της Γουχάν. Αυτοί οι δύο κορωνοϊοί, του SARS και της παρούσας επιδημίας, συνιστούν μια ξεχωριστή ομάδα. Κατ’ αυτή την έννοια, όντως ο 2019-nCoV είναι νέος και πιθανώς πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο από όλους τους υπόλοιπους κορωνοϊούς.

Όπως επισημαίνει ο δρ Πίτερ Ντασζάκ, πρόεδρος της EcoHealth Alliance, ενός ιδιωτικού ερευνητικού οργανισμού που ασχολείται με τη σχέση υγείας ανθρώπου και άγριας ζωής, «προειδοποιούμε για αυτούς τους ιούς τα τελευταία 15 χρόνια, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός του SARS». Mπορείτε, λοιπόν, να εξακολουθήσετε να ανησυχείτε για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας ή να κάνετε κάτι για τις «παρούσες συνθήκες», δηλαδή το επικίνδυνο εμπόριο άγριων ζώων ως τροφίμων, που σήμερα έχει απαγορευθεί προσωρινά στην Κίνα. Έτσι ακριβώς είχε γίνει και κατά την επιδημία SARS και στη συνέχεια ξανάρχισε η εμπορία νυχτερίδων, μοσχογαλών, σκατζόχοιρων, χελωνών, ποντικών και φυσικά πολλών ειδών πτηνών, που στοιβάζονται μαζί στις υπαίθριες αγορές, όπως αυτή της Γουχάν.

Οι 7,6 δισ. πεινασμένοι

Στις «παρούσες συνθήκες», εξάλλου, περιλαμβάνονται και 7,6 δισεκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους πένονται και επιζητούν πρωτεΐνες, ενώ άλλοι πλουσιότεροι ταξιδεύουν όπου μπορεί να τους μεταφέρει το αεροπλάνο, σε όλο τον κόσμο. Οι αποστάσεις μεταξύ Γουχάν και Αμαζονίου από το Παρίσι και το Λονδίνο εκμηδενίζονται με αεροσκάφος και οι ιοί μεταφέρονται θαυμάσια στους οργανισμούς των επιβατών.

Εισβάλλουμε στα τροπικά δάση, όπου εκτός από τα μοναδικά ζώα και φυτά ελλοχεύουν και οι νέοι ιοί. Διαταράσσουμε τα οικοσυστήματα απελευθερώνοντας τους νέους ιούς από τους φυσικούς τους ξενιστές. Ακριβώς τότε έχουν ανάγκη ενός νέου ξενιστή, και πολύ συχνά αυτός είμαστε εμείς.

Ευτυχώς, στις «παρούσες συνθήκες» περιλαμβάνονται και μεγαλοφυείς επιστήμονες και γιατροί αφιερωμένοι στο λειτούργημά τους. Υπάρχουν επιστήμονες που αφήνουν τα πάντα πίσω και πηγαίνουν στα σπήλαια της Γουχάν, στους βάλτους και στα εργαστήρια, διακινδυνεύοντας συχνά τη ζωή τους, για να φέρουν πίσω περιττώματα νυχτερίδων, αίμα και άλλα πολύτιμα στοιχεία προκειμένου να αναλυθούν οι αλληλουχίες του γενετικού υλικού και να δοθούν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον. Ίσως ο νέος κορωνοϊός της Γουχάν να αποτελεί μια κακή ανάμνηση σε έξι μήνες. ίσως, όμως, και όχι.

Έχουμε δύο πολύ σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Πρώτον, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, με οξύνοια, ηρεμία και πλήρη ανάπτυξη των πόρων μας, προκειμένου να εξαλείψουμε την επιδημία του 2019-nCoV προτού εξελιχθεί, όπως δυστυχώς μπορεί, σε μια εφιαλτική παγκόσμια πανδημία. Η δεύτερη πρόκληση είναι μακροπρόθεσμη. Οταν καταλαγιάσει ο θόρυβος με την επιδημία, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι ο 2019-nCoV δεν ήταν κάτι καινούργιο ή μια ατυχία που μας έλαχε. Ηταν –και παραμένει– μέρος των επιλογών που κάνουμε.
​​​

* Ο κ. David Quammen είναι συγγραφέας του βιβλίου «Παράπλευρες συνέπειες: Μολύνσεις στα ζώα και η επόμενη ανθρώπινη πανδημία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X