ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Συμφωνία Κομισιόν-AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των κρατών μελών της ΕΕ

Kathimerini.gr

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στη νόσο COVID-19 ανακοίνωσε επισήμως, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Αξιοποιώντας, όπως αναφέρει, την υφιστάμενη συμφωνία με την "Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς" με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, «αυτή η νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος, της AstraZeneca, επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει προχθές για το εμβόλιο ο υπουργός Υγειάς Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας αναφέρεται ότι τον Ιούλιο του 2020, ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet «έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν» και προστίθεται: «Η κλινική ανάπτυξη του AZD1222 προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, μια δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρική και σχεδιαζόμενες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου αναμένονται αργότερα εντός του έτους, ανάλογα με το ποσοστό λοιμώξεων στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές».

Τι είναι κι πώς αναπτύχθηκε το AZD1222, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία:

«Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την νεοσύστατη εταιρεία του, τη Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό».

ΕΕ: Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με γερμανική βιοτεχνολογική εταιρία για την προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της κατά της COVID-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως ολοκλήρωσε και τις διερευνητικές συνομιλίες με την CureVac για την αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων του πιθανού εμβολίου για την COVID-19 της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας.

«Σήμερα ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή εταιρία CureVac προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες εξεύρεσης ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει τώρα συνομιλίες για ένα συμβόλαιο με την CureVac που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της προσφοράς του υποψήφιου εμβολίου της και για τα 27 κράτη μέλη εφόσον αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X