ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορύφωση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Η «Κ» χαρτογραφεί τα ανοιχτά μέτωπα, τους συσχετισμούς δυνάμεων και τα αντιμαχόμενες πλευρές

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία, το εναέριο μέσο που έπληξε τα Κατεχόμενα και την κρίση που μεγεθύνεται στον άξονα Ιράν-Δύσης, εστιάζουν  αναλυτές της Ανατολικής Μεσογείου την προσοχή τους στην ένταση που κορυφώνεται σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλά ανοιχτά μέτωπα (μέτωπο Ιράν και Συρίας, εμφύλια σύρραξη Λιβύης).

Δίχως να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, οι διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι στην παρούσα φάση όλοι οι πρωταγωνιστές επιχειρούν να αποφύγουν εκτροχιασμό της κατάστασης. Ωστόσο, η πολεμική αναμέτρηση εντατικοποιείται σε πολλά μέτωπα, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον του Ιράν

Αναμφισβήτητα μια εξέλιξη που έρχεται να καθορίσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είναι η επιδείνωση των σχέσεων του Ιράν με τη Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ και τις υποστηρικτές τους. Μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο οδηγούνται σε επικύνδινα μονοπάτια.

Σε μια άλλη εξέλιξη, πριν από λίγες ώρες η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι πλέον είναι έτοιμη να ξεπεράσει το όριο που επιβλήθηκε στην ίδια πριν από λίγα χρόνια για τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Το Ιράν πλέον οδεύει προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της ικανότητας για απόκτηση πυρηνικών όπλων και η Ουάσιγκτον μαζί με το Ισραήλ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το Ισραήλ, το οποίο αντιδρά στις νέες κινήσεις του Ιράν, τονίζοντας ότι είναι έτοιμο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες και τεκμήρια για τον ρόλο της Τεχεράνης στις πρόσφατες επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, πριν από λίγες ώρες έπληξε στη Συρία κυρίως ιρανικές εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί εκεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η επίθεση του Ισραήλ άφησε πίσω της νεκρούς πολίτες, στρατιωτικούς και μεγάλές υλικές ζημιές, με τη Συρία να απαντά με ρωσικής κατασκευής όπλα. Μάλιστα, ένας από τους ρωσικούς πύραυλους (πιθανόν για πύραυλο τύπου S-200) που χρησιμοποίησε η Συρία, δεν αποκλείεται να έχασε τον στόχο του και να κατέληξε στον Πενταδάκτυλο.

Η κρίση του Ιντλίμπ

Στη Συρία αυτή την περίοδο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πόλη Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας, στα σύνορα με την Τουρκία. Ως γνωστόν το εσωτερικό της πόλης ελέγχουν παράγοντες που σχετίζονται με την Αλ Κάϊντα, ενώ τα περίχωρά της περιφρουρούν ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις με βάση την προηγούμενη συμφωνία Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας.

Το τελευταίο διάστημα, ο συριακός στρατός επιχειρεί να εισέλθει στο εσωτερικό του Ιντλίμπ, στο οποίο παραμένουν εγκλωβισμένα εκατομμύρια πολιτών που βρήκαν το προηγούμενο διάστημα καταφύγιο στο τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που πέσει τελικά το Ιντλίμπ, εκατομμύρια προσφύγων ενδέχεται να προωθηθούν μέσω της Τουρκίας. Για την ώρα, η Τουρκία κρατά σφραγισμένα τα σύνορά της με την περιοχή.

Κορυφώνεται η ένταση και στη Λιβύη

Με την υποστήριξη του Κατάρ και της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Τρίπολης απωθεί δυνάμεις της δυτικής Λιβύης από τα περίχωρα της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ απαντούν εντατικοποιώντας τις επιθέσεις τους και θέτοντας υπό τον έλεγχο τους προσωπικό και πολεμοφόδια της Τουρκίας.

Στον εμφύλιο της Λιβύης εμπλέκεται σειρά χωρών, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων

Την παρούσα στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή ξεχωρίζουν τέσσερα στρατόπεδα. ΗΠΑ, Ισραήλ, αραβικές μοναρχίες και κάποιες δυτικές χώρες οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν την ακτίνα δράσης του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή και να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα.

Ο άξονας Ιράν, Ιράκ, Υεμένης, Συρίας και Λιβάνου (Χεζμπολάχ), δηλαδή το περίφημο σιιτικό τόξο της περιοχής, εντατικοποιεί την προσπάθειά του για να εξασφαλίσει τη συνέχιση του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην περιοχή.

Η Ρωσία και σε μικρότερο βαθμό η Κίνα, αντιμετωπίζοντας τα πυρά της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ, εμπλέκεται ενεργά στις υποθέσεις και στις κρίσεις της περιοχής, «ποντάροντας» στρατιωτικά και διπλωματικά στο σιιτικό τόξο (παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν στον διάλογο και στη συνεργασία) και σε δυνάμεις που ευελπιστούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία των κινήσεών τους.

Τέλος, το δίδυμο Κατάρ-Τουρκίας επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις για να γλυτώσει ό,τι απομένει από τα πολιτικά συντρίμμια του Κινήματος των Μουσουλμάνων Αδελφών και της περίφημης Αραβικής Άνοιξης, και να προβάλει τη δική του ξεχωριστή ατζέντα, κυρίως στη διένεξη του Κατάρ με τις αραβικές μοναρχίες, στο ζήτημα του Ιράν και στο Κουρδικό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X