ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρίνεται σήμερα η τύχη της Μέι

Αναλυτές θεωρούν ότι η παραίτηση Μέι είναι πλέον υπόθεση ημερών, ίσως και ωρών

Kathimerini.gr

Οι Βρετανοί ήταν οι πρώτοι, μαζί με τους Ολλανδούς, που προσήλθαν στις κάλπες χθες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές, παρότι η χώρα τους υποτίθεται ότι οδεύει προς την έξοδο από την Ε.Ε. Ωστόσο, η χθεσινή αναμέτρηση επισκιάστηκε από τις δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό των Συντηρητικών, που έχουν φέρει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ένα μόλις βήμα πριν από την παραίτηση, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι είναι πλέον υπόθεση ημερών, ίσως και ωρών.

Βαρύ πλήγμα για την πρωθυπουργό αποτέλεσε η παραίτηση της επικεφαλής των Τόρις στη Βουλή των Κοινοτήτων Αντρεα Λίντσομ, κατά την οποία το νέο σχέδιο της Μέι για το Brexit δεν εγγυάται την αποχώρηση από την Ε.Ε. Ακολούθησε ο πρώην αρχηγός των Συντηρητικών Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, που προέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο σε μαζικές παραιτήσεις αν η πρωθυπουργός καταθέσει προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο. Ρεπορτάζ του BBC προεξοφλούσε και νέες παραιτήσεις υπουργών, ενώ οι Times πιθανολογούσαν ότι η Μέι θα παραιτηθεί σήμερα, αλλά θα παραμείνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός έως ότου οι Συντηρητικοί εκλέξουν τον διάδοχό της.

Τουλάχιστον 12 στελέχη του κόμματος αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα, με τα προγνωστικά να ευνοούν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016. Την εσωκομματική ανταρσία πυροδότησε η τέταρτη και τελευταία προσπάθεια της Μέι να περάσει από τη Βουλή το σχέδιό της για το Brexit. Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση Εργατικών βουλευτών προχώρησε σε δύο σοβαρές υπαναχωρήσεις: δέχθηκε να αποφασίσει το Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο στενής τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. αλλά και για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο ελιγμός της δεν έπεισε τους Εργατικούς, οι οποίοι βάσιμα προσδοκούν ότι θα κερδίσουν την εξουσία ύστερα από τις πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές, ενώ εξαγρίωσε μεγάλη μερίδα των Συντηρητικών, οι οποίοι στράφηκαν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Επιτροπή 1922», που διαχειρίζεται τα της διαδοχής στους Τόρις, εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τους κανόνες για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εκπαραθύρωση της Μέι.

Πάντως, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε χθες ότι η Τερέζα Μέι θα καταθέσει προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ 3 και 7 Ιουνίου και ότι θα υποδεχθεί, ως πρωθυπουργός της χώρας, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Βρετανία εντός Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση