ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου: «Δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε τις άμυνες μας»

Η Κύπρια Επίτροπος σε συνέντευξη της στους Irish Times προτρέπει την επαγρύπνηση για την αποφυγή του δεύτερου κύματος του ιού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συνέχιση του αυστηρού «καθεστώτος» δειγματοληψιών, ιχνηλάτησης και αναφοράς των νέων κρουσμάτων COVID-19 παραμένουν ύψιστης σημασίας για την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος του ιού υπογράμμισε σε συνέντευξη της στους Irish Times η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια νέα ανεξέλεγκτη επανεμφάνιση του ιού, και είμαι βέβαιη ότι συμφωνείτε μαζί μου», δήλωσε η Επίτροπος μεταξύ άλλων, ερωτώμενη για τη χαλάρωση των περιορισμών μεταξύ των Κρατών Μελών (Κ-Μ) της Ένωσης και των νέων κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., όπως αναφέρουν οι Irish Times, έχουν αποφασιστεί μετά από συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι με πάνω από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα πλέον στην Ε.Ε., «δεν γίνεται να “χαμηλώσουμε” τις άμυνες μας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Σε ότι αφορά το θέμα διάνοιξης των συνόρων και διευκόλυνσης των μετακινήσεων, η ιρλανδική εφημερίδα υπογραμμίζει πως άμεση προϋπόθεση είναι ότι οι χώρες πρέπει να εξετάζουν σε άμεσο χρόνο την διάδοση της νόσου σε άλλα κράτη.

«Η ύπαρξη νέου κύματος κρουσμάτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε το επόμενο στάδιο άρσης των μέτρων περιορισμού», σημείωσε η Κύπρια Επίτροπος.

Επί του θέματος, η κα Κυριακίδου πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό τα συστήματα υγείας να μπορούν με ευκολία να ιχνηλατήσουν και να υποβάλουν σε δειγματοληψία τα ύποπτα κρούσματα COVID-19, για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα επί της επιδημιολογικής κατάστασης των Κ-Μ της Ένωσης».

Η αντίδραση κατά του ιού

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι η Επιτροπή στις αρχές της κρίσης ήταν αργή στην αντίδραση της απέναντι στην εξάπλωση του ιού, η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι αρκετές από τις κυβερνήσεις των Κ-Μ απαντούσαν θετικά επί του βαθμού ετοιμότητας τους τον Ιανουάριο, δηλώνοντας πως είχαν επαρκείς προμήθειες προστατευτικού εξοπλισμού.

«Ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή, τα Κ-Μ δεν μπορούσαν να προβλέψουν την κλίμακα και την ταχύτητα με την οποία επρόκειτο να εξαπλωθεί ιός», ανέφερε η Επίτροπος στους Irish Times.

Εύρεση εμβολίου

«Ο μόνος τρόπος για να “αφήσουμε πίσω μας” την πανδημία, είναι η εύρεση ενός εμβολίου και η ύπαρξη μίας αποτελεσματικής θεραπείας, επειδή ο κορωνοϊός θα βρίσκεται μαζί μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ερωτώμενη επί του θέματος η Στέλλα Κυριακίδου στην ιρλανδική εφημερίδα.

«Πρέπει να το δούμε ως μία συνεχή-εξελισσόμενη κατάσταση» σημείωσε η Επίτροπος, «δυστυχώς δεν υπάρχει περίπτωση όπου όλα ξαφνικά τελειώνουν». Παραδέχτηκε επίσης ότι η ανάπτυξη και μελλοντική ύπαρξη ενός εμβολίου «δεν είναι κάτι δεδομένο».

Η κα Κυριακίδου πρότεινε ακόμη τη χρήση κονδυλίων από τον κοινό προϋπολογισμό της Ένωσης για την αύξηση της περιορισμένης ικανότητας των φαρμακευτικών εργαστηρίων να προχωρούν σε εμβολιασμούς.

Όπως υποστηρίζει, το επόμενο βήμα είναι να υιοθετηθεί μια μακροπρόθεσμη φαρμακευτική στρατηγική, η οποία θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το διεθνές εμπόριο ιατρικών προμηθειών, που είναι ζωτικές για την παραγωγή φαρμάκων.

«Η ΕΕ είναι εξαρτώμενη στον τομέα αυτό, καθώς και σε ορισμένα φάρμακα, από χώρες εκτός της επικράτειας της», δήλωσε καταληκτικά η Επίτροπος. «Η πανδημία έχει αναδείξει ορισμένες από τις αδυναμίες της Ευρώπης στον εν λόγω τομέα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση