ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαύρη περίοδος για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία

Νέα έκθεση ρίχνει φως στην αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζει η ελευθερία έκφρασης στη γειτονική χώρα.

Νέα έκθεση του τουρκικού Παρατηρητηρίου Μέσων Ενημέρωσης ΒΙΑ, φέρνει στο προσκήνιο την «μαύρη εικόνα» που αντιμετωπίζει η ελευθεροτυπία στη γειτονική Τουρκία. Χιλιάδες δημοσιεύματα βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, από την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν οδηγηθεί στις φυλακές.

«Η διακοπή της διαδικασίας επίλυσης του κουρδικού ζητήματος το 2015 και η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 προκάλεσαν την καταστολή των μέσων ενημέρωσης μέσω πολιτικών ασφαλείας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της κοινωνίας των πολιτών και της Ακαδημίας», αναφέρει η νέα έκθεση.

«Το 2018, πολλοί διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις ύψωσαν τη φωνή τους κατά των παράνομων πρακτικών στην Τουρκία. Ιδρύματα όπως ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας και η γενική διεύθυνση τύπου, εκπομπής και πληροφόρησης (BYEGM) πέρασαν στον έλεγχο της Προεδρίας με τις προετοιμασίες για πιο αυστηρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης πλέον να έχουν ολοκληρωθεί». υπογραμμίζονται στην έκθεση.

125 καταδίκες δημοσιογράφων

Η έκθεση τονίζει ότι κατά την προηγούμενη περίοδο καταδικάστηκαν 125 δημοσιογράφοι με βάση τον Αντιτρομοκρατικό και Ποινικό Νόμο της Τουρκίας. Οι 73 δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι των ΜΜΕ, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, 2016 σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την «τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν/παράλληλου κράτους (ΦΕΤΟ/PDY)» βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών στις 1η Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια ημερομηνία 38 δημοσιογράφοι και υπάλληλοι των ΜΜΕ βρίσκονταν στη φυλακή λόγω των σχέσεων τους με οργανώσεις όπως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK), Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Δεκάδες επιθέσεις

Τουλάχιστον 19 δημοσιογράφοι και ένας εργαζόμενος μέσων ενημέρωσης δέχθηκαν επιθέσεις το 2018. Ο Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφος από τη Σαουδική Αραβία, δολοφονήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια περίοδο, 70 δημοσιογράφοι και 4 οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δέχθηκαν απειλές.

Το τίμημα της κριτικής στον Ερντογάν

Παράλληλα, τουλάχιστον 20 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 38 ετών, 5 μηνών και 4 ημερών (6 χρόνια, 10 μήνες και 12 ημέρες από τις οποίες αναβλήθηκαν) και πρόστιμα ύψους 35.000 TRY (6600 δολλάρια) συνολικά εξαιτίας της κριτικής που άσκησαν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο απολογισμός της λογοκρισίας

Το 2018, τουλάχιστον 2.950 διαδικτυακά άρθρα ειδήσεων, 77 tweet, 22 δημοσιεύσεις στο Facebook, 5 βίντεο στο Facebook και 10 ιστοσελίδες λογοκρίθηκαν από τις αρχές. Την ίδια περίοδο ακολούθησαν τρεις απαγορεύσεις εκπομπών, μία από τις οποίες ήταν προσωρινή. Οκτώ εφημερίδες, δύο τηλεοπτικά κανάλια,δύο γράμματα, μια αναφορά, μια τηλεοπτική σειρά και μια συνέντευξη λογοκρίθηκαν. Η Wikipedia, η πιο δημοφιλής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, έχει λογοκριθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2018, 157 δημοσιογράφοι και υπάλληλοι των ΜΜΕ απολύθηκαν, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ή να μείνουν άνεργοι μετά την ακύρωση των προγραμμάτων που προετοιμάζουν ή φιλοξενούν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X