ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:06
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Εκλογές Ισραήλ - Exit polls: Δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία ο Νετανιάχου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένει το μέχρι το πρωί της Τετάρτης ή και αργότερα

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, στις πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην νέα ισραηλινή βουλή. Τα πρώτα exit polls δίνουν μικρή πρωτιά στο νέο κόμμα Μπλε και Γαλάζιο, το οποίο προηγουμένως είχε ολοκληρώσει τις εκλογές στην δεύτερη θέση της κατάταξης των ισραηλινών κομμάτων.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναμένει το μέχρι το πρωί της Τετάρτης ή και αργότερα. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls (ώρα 10.00, Κανάλι 11, Κανάλι 12, Κανάλι 13) οι έδρες των κομμάτων στην νέα βουλή έχουν ως εξής:

-Λικούντ (το κόμμα του Μπενιαμήν Νετανιάχου, κεντροδεξιά): 32-34

-Μπλε και Γαλάζιο (κεντρώο): 32-33

Με τα παραπάνω ποσοστά, η συμμαχία του πρωθυπουργού του Ισραήλ εξασφαλίζει μια πλειοψηφία των 57 εδρών (σε συνεργασία με μικρότερα κόμματα που εισέρχονται στην βουλή). Το δε, Μπλε και Γαλάζιο έχει εξασφαλίσει μια συμμαχία 53 εδρών.

Η ισραηλινή βουλή απαρτίζεται από 120 έδρες. Για αυτοδυναμία απαιτούνται 61 ψήφοι. Στο Ισραήλ έλαβαν χώρα επαναληπτικές εκλογές αφού προηγουμένως, στις πρώτες εκλογές του 2019, καμία συμμαχία δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας.

Στις 10 το βράδυ έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών στο Ισραήλ με το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 18:00 αν φτάνει μέχρι το 53%.

Προηγούμενη ενημέρωση

Με παραβιάσεις εκλογικών νόμων και καταγγελίες της αντιπολίτευσης συνεχίζεται η ψηφοφορία στις ισραηλινές πρόωρες εκλογές. Η ανώτερη εκλογική αρχή της χώρας εντόπισε εκλογικές παρατυπίες από πλευράς της παράταξης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενζιαμίν Νετανιάχου. Η καταγγελία για τις παρατυπίες έγινε από πλευράς αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Ισραήλ, δικαστής Χάναν Μέλτσερ δήλωσε ότι ο κ. Νετανιάχου παραβίασε το νόμο περί εκλογικής προπαγάνδας δημοσιεύοντας αποτελέσματα σφυγμομέτρησης. Ο κ. Μέλτσερ διέταξε την άμεση αφαίρεση του επίμαχου δημοσιεύματος.

Το Facebook και το κύμα καταγγελιών

Την ίδια ώρα, πολίτες προχώρησαν σε καταγγελίες σχετικά με τη χρήση υπηρεσιών του Facebook από το κόμμα Λικούντ και την νέα αναφορά του Πρωθυπουργού σε αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων. Με την δημοσιοποίηση των καταγγελιών, το Facebook εμπόδισε τις ενέργειες.

Από την άλλη, το κόμμα Γισραέλ Μεϊτεϊνού υπέβαλε καταγγελία στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του Λικούντ κινηματογράφησαν εκλογικά κέντρα στην Χάϊφα και προσπάθησαν να μοιράσουν ψεύτικα ψηφοδέλτια στο Ασχόντ.

Επίσης, εκλογικό κέντρο στο Ουμ αλ Φαμ έκλεισε αφού ένας παρατηρητής των εκλογών προσπάθησε να κινηματογραφήσει την διαδικασία το πρωί της Τρίτης.

Η κρίσιμη ψήφος των Αράβων

Οι απόπειρες για την κινηματογράφηση της εκλογικής διαδικασίας αφορούν κυρίως τους αραβικής καταγωγής Ισραηλινούς ψηφοφόρους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν πως το κόμμα του κ. Νετανιάχου επιχειρεί να περιορίσει την συμμετοχή των Αράβων πολιτών στην ψηφοφορία. Οι κύκλοι του Λικούντ ισχυρίζονται ότι στην ψηφοφορία οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ κατευθύνονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που θέλουν να εμπλέκεται το όνομα του σε φαινόμενα εκλογικής παρανομίας. Παράλληλα βάλλει κατά του Facebook και τις τελευταίες ώρες ζητά απεγνωσμένα από τους Ισραηλινούς πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Γύρω στις 12.00 η προσέλευση στις κάλπες κυμαινόταν στο περίπου 28%, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ