ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τη χερσαία επέμβαση

Επιφυλάξεις στο σχέδιο του Ισραήλ

REUTERS, A.P.

Ρεπορτάζ αμερικανικών Μέσων υποστήριζαν τις τελευταίες ημέρες ότι ένας από τους λόγους που καθυστερεί η επέμβαση χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εντοπίζεται στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να δοθεί χρόνος στις μεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Σύμφωνα όμως με νέο ρεπορτάζ των New York Times, η Ουάσιγκτον έχει πρόσθετους, ισχυρούς λόγους να πιέζει για αναστολή της χερσαίας επέμβασης, καθώς δεν έχει πειστεί ότι η ισραηλινή ηγεσία διαθέτει συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο σχέδιο για μια επιχείρηση τόσο υψηλού ρίσκου.

Οπως αποκαλύπτει το χθεσινό δημοσίευμα, το Πεντάγωνο έχει ήδη στείλει στο Ισραήλ υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Τζέιμς Γκλιν, που προέρχεται από τους πεζοναύτες, για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους στη διαχείριση του πολέμου. Τόσο ο Γκλιν όσο και οι συνάδελφοί του που τον συνοδεύουν στο Τελ Αβίβ έχουν πείρα από επιχειρήσεις εναντίον ισλαμικών οργανώσεων που εφάρμοζαν τακτικές αντάρτικου πόλεων, καθώς συμμετείχαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 2003 και στις επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμικής εξέγερσης που ακολούθησαν.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν μετέφερε τις ανησυχίες του στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. Διοικητής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο του Ιράκ, ο Οστιν αναφέρθηκε στα σκληρά μαθήματα που αποκόμισαν οι ΗΠΑ από τις μάχες στη Φαλούτζα και τη Μοσούλη. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε ότι «οι μάχες στον αστικό ιστό είναι εξαιρετικά δύσκολες» και ότι «ενθάρρυνε» τον Γιόαβ Γκάλαντ «να διεξαχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις με σεβασμό των νόμων του πολέμου» – άλλη μία ένδειξη της αμερικανικής ανησυχίας για τεράστιες απώλειες αμάχων.

 

Με τις χερσαίες δυνάμεις του καθηλωμένες στα σύνορα με τη Γάζα, το Ισραήλ έχει εντείνει το τελευταίο τριήμερο τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της παλαιστινιακής λωρίδας. Μόνο κατά το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επλήγησαν 400 στόχοι από ισραηλινά αεροπλάνα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι έξι άτομα από το προσωπικό της σκοτώθηκαν χθες, γεγονός που ανέβασε σε 35 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις γραμμές της από την έναρξη των εχθροπραξιών.

 

Ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανθρωπιστική κρίση, καθώς 46 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε σύνολο 72 που υπάρχουν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους μετά την εξάντληση όλων των αποθεμάτων καυσίμων που διέθεταν. Τα Ηνωμένα Εθνη καταγγέλλουν ότι τα λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασαν τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, το προηγούμενο τριήμερο, δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα ασήμαντο κλάσμα των πραγματικών αναγκών. «Πέφτουμε στα γόνατα και σας εκλιπαρούμε να επιτρέψετε τη διαρκή, αναβαθμισμένη, προστατευόμενη επιχείρηση διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εκκένωσής τους από το στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους εάν χρειαστεί, ύστερα από τις πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών εναντίον αμερικανικών στόχων σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη με ρουκέτες και drones. «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν παρακολουθεί από κοντά αυτά τα γεγονότα και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα διευκόλυνε ενεργά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση