ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Πίεση από παντού στον Νετανιάχου

Σχέδιο για κυβέρνηση με τον κεντρώο Λαπίντ και στόχο συμφωνία για ομήρους

ΠΗΓΗ: Reuters

Έτοιμος να ενταχθεί στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκε χθες ο κεντρώος πολιτικός Γαΐρ Λαπίντ για να περιθωριοποιήσει τα σιωνιστικά και υπερεθνικιστικά κόμματα, αν αυτό είναι που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Στόχος του είναι να παράσχει ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως είπε, αφού τα ακροδεξιά κόμματα των Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς επέκριναν σφόδρα τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας που βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς και απείλησαν να εγκαταλείψουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε ικανοποίηση και στην Ουάσιγκτον, που πιέζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να περιορίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και να προχωρήσει σε εκεχειρία.

Ωστόσο, η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ δεν ήταν ενθαρρυντική, καθώς κατηγόρησε τον Λαπίντ πως «προωθεί έναν άμεσο τερματισμό του πολέμου χωρίς να έχουμε πετύχει την ολοκληρωτική νίκη». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, το κόμμα του Νετανιάχου σχολίασε πως «δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε κάτι τέτοιο».

Απαντώντας σε έντονο τόνο, το κόμμα του Λαπίντ, Γες Ατιντ, εξέδωσε έπειτα από λίγο νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Ο πρώην πρωθυπουργός Λαπίντ κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τους ομήρους και να τους φέρει πίσω ασφαλείς, όχι για να σώσει τον Νετανιάχου και τους ακραίους συνεργάτες του. Πιστό στις συνήθειές του το Λικούντ μπερδεύεται ξανά: ολοκληρωτική νίκη είναι να επιστρέψουν οι όμηροι ύστερα από μια ιστορική αποτυχία και όχι να κρατηθεί στην εξουσία με νύχια και με δόντια».

Τι προβλέπεται

Στο μεταξύ, στην Αίγυπτο επέστρεψε χθες αντιπροσωπεία της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς υπό τον Ισμαήλ Χανίγια προκειμένου να εξετάσει το νέο σχέδιο συμφωνίας που προέκυψε από την τετραμερή σύσκεψη στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο. Η αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, με τις συζητήσεις να αφορούν τη διάρκεια της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός και τον αριθμό αιχμαλώτων και ομήρων που θα ανταλλαγούν. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά τη σύσκεψη που είχαν αξιωματούχοι από το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη CIA και το Ισραήλ την Κυριακή στο Παρίσι.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας προβλέπει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας 45 ημερών, προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή και να αποκατασταθεί η τροφοδοσία της Λωρίδας με είδη πρώτης ανάγκης. Η συμφωνία αποσκοπεί στο να ανοίξει τον δρόμο σε μόνιμη εκεχειρία, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που προτείνουν μόνο «ανθρωπιστικές παύσεις».

Αρχικά προβλέπεται η απελευθέρωση 35-40 ομήρων, με τη δυνατότητα επέκτασης της εκεχειρίας προκειμένου να ακολουθήσουν κι άλλοι. H απελευθέρωση κάθε Ισραηλινoύ ομήρου από τη Χαμάς θα συνοδεύεται από την αποφυλάκιση 100 με 200 Παλαιστινίων κρατουμένων. Μιλώντας σε αραβικό δίκτυο την Τρίτη, ο αξιωματούχος της Χαμάς Μοχάμεντ Ναζάλ είπε ότι οι παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις ενέκριναν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως παρουσιάσθηκε χθες στο Κάιρο.

Ο Ναζάλ τόνισε ότι η μεσολαβητική προσπάθεια θα αποτύχει, όμως, εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επιμείνει στη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο τέλος του πολέμου.

Ο βομβαρδισμός της Λωρίδας συνεχίσθηκε όλη τη νύχτα μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το ισραηλινό πυροβολικό να βάλλει επίμονα κατά της Χαν Γιουνίς στον Νότο και της πόλης της Γάζας στον Βορρά. Τις τελευταίες 24 ώρες, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, με τον συνολικό αριθμό απωλειών για τον ισραηλινό στρατό να ανέρχεται στους 224 από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Η UNRWA

Την ίδια ώρα, τη συνέχιση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε η Νορβηγία, μετά την αναστολή χρηματικών καταβολών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίσθηκε ότι δεκάδες εργαζόμενοι της υπηρεσίας στη Γάζα συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, δεν φοβάται τον πόλεμο με τις ΗΠΑ είπε χθες ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, υποστράτηγος Χουσεΐν Σαλαμί, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει πώς θα αντιδράσει στην επίθεση με drone εναντίον αμερικανικής βάσης στη συνοριακή ζώνη μεταξύ Ιορδανίας, Ιράκ και Συρίας, που οδήγησε στον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών.

Κάνουν πίσω

Εκτιμάται τώρα ότι άλλες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της φιλοϊρανικής Κατάιμπ Χεζμπολάχ, της οργάνωσης που φέρεται να βομβάρδισε την αμερικανική βάση στην Ιορδανία την Κυριακή, η οποία ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή των επιχειρήσεών της εναντίον αμερικανικών στόχων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα αντίποινα των ΗΠΑ. «Ανακοινώνουμε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον κατοχικών δυνάμεων προκειμένου να μην εκτεθεί η κυβέρνηση του Ιράκ», ανέφερε στο ανακοινωθέν της η Κατάιμπ Χεζμπολάχ, η ισχυρότερη ένοπλη σιιτική οργάνωση στο βόρειο Ιράκ. Η οργάνωση επέμεινε ότι προχώρησε στην επιχείρηση κατά της αμερικανικής βάσης χωρίς να έχει λάβει έγκριση από την Τεχεράνη, απαλλάσσοντας το ιρανικό καθεστώς από κάθε ευθύνη.

Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί σε «πολύ ουσιαστική» απάντηση στις επιθέσεις. Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ταυτοποιήσει ακόμη την οργάνωση η οποία πραγματοποίησε την επίθεση. «Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά οργανώσεων που υποστηρίζονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης», είπε ο Κέρμπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση