ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Τα όπλα σίγησαν, η ελπίδα τρεμοπαίζει

Έναρξη εκεχειρίας με απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και Παλαιστινίων κρατουμένων και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας

Kathimerini.gr

Για πρώτη φορά ύστερα από 49 ημέρες αιματοχυσίας και καταστροφών, δεν ακούγονταν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο και στο βόρειο Ισραήλ ούτε ο θόρυβος από τους κινητήρες βομβαρδιστικών αεροπλάνων ούτε ο βόμβος των drones, ούτε ο κρότος από εκρήξεις πυραύλων, ούτε καν ριπές πυροβόλων. Από τις 7 το πρωί, όπως προβλεπόταν, άρχισε να εφαρμόζεται η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Λίγο αργότερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα αναδιπλώνονταν από τη βόρεια Γάζα, ενώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα έμπαιναν στην παλαιστινιακή λωρίδα από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, στη Ράφα.

Η σημαντικότερη εξέλιξη της χθεσινής ημέρας ήταν η ανταλλαγή των πρώτων αιχμαλώτων ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη. Γύρω στις 4 το απόγευμα, 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς (εκ των οποίων οι 12 προέρχονταν από το ίδιο κιμπούτς που δέχθηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου), μαζί με 10 Ταϊλανδούς εργάτες και έναν Φιλιππινέζο που επίσης είχαν συλληφθεί από την ισλαμική οργάνωση, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων για να τους παραλάβει στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός. Πρώτος προορισμός τους ήταν η αεροπορική βάση Χατζερίμ, στο νότιο Ισραήλ. Μετά την υποδοχή τους από ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας και έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο, θα μεταφέρονταν σε νοσοκομεία, όπου τους περίμεναν οι οικείοι τους.

Η κατάπαυση του πυρός είναι μόνο προσωρινή, διαμηνύουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και της ισλαμικής οργάνωσης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Στον Ερυθρό Σταυρό

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός παρέδιδε στον Ερυθρό Σταυρό 24 γυναίκες και 15 εφήβους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές με ελάσσονες κατηγορίες, όπως ότι έριχναν πέτρες σε στρατιώτες ή ότι ανέβασαν βίντεο ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Στις τέσσερις ημέρες της εκεχειρίας, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, προβλέπεται να απελευθερωθούν συνολικά 50 από τους 237 ομήρους της Χαμάς και 150 από τους 7.200 Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ – όλοι γυναίκες και παιδιά.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας και την απελευθέρωση τριπλάσιων Παλαιστινίων κρατουμένων. Διευκρινίζει ωστόσο ότι θα χρειαστεί ξεχωριστή διαπραγμάτευση, σε εντελώς διαφορετική βάση, για την απελευθέρωση των στρατιωτικών που κατάφερε να αιχμαλωτίσει την 7η Οκτωβρίου και επιμένει στην απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στις πρώτες ώρες εφαρμογής της συμφωνίας, η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρήθηκε και από τα δύο μέρη, με λίγα παράπονα για επιμέρους παραβιάσεις. Ενταση σημειώθηκε στην κεντρική οδό Σαλαχαντίν, που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Γάζα, όπου δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το πολιορκημένο, βόρειο τμήμα, παρά τη σχετική απαγόρευση. Αν και ο ισραηλινός στρατός είχε ρίξει φέιγ βολάν στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να μη δοκιμάσουν να επιστρέψουν στη διάρκεια της ανακωχής, αρκετοί ανέλαβαν χθες το σχετικό ρίσκο, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.

Από το Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έσπευσε να τονίσει ότι η εκεχειρία θα είναι σύντομη και ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν. «Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και έπειτα θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις με όλη μας τη δύναμη μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, τη συντριβή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος ύστερα από συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Για «προσωρινή εκεχειρία» έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος Τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «κλιμάκωση της σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης». Ωστόσο και οι δύο πλευρές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η εκεχειρία μέχρι και για 10 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 100 όμηροι και 300 Παλαιστίνιοι.

Δε θέλουν τον Νετανιάχου

Ρεπορτάζ των Financial Times αποκαλύπτει ότι στρατιώτες του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα, κυρίως γυναίκες, αφού επισκόπησαν υλικό ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είχαν ειδοποιήσει τους ανωτέρους τους, εβδομάδες πριν από τη μοιραία 7η Οκτωβρίου, ότι η Χαμάς ετοιμαζόταν να ανατινάξει σημεία του συνοριακού τείχους και να επιτεθεί σε κιμπούτς και άλλους στόχους, στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο ο ανώτερος αξιωματικός Πληροφοριών στη διοίκηση του νότιου τομέα απέρριψε τις προειδοποιήσεις ως «φανταστικά σενάρια». Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Maariv εκτιμά ότι αν γίνονταν αύριο εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κατέρρεε, εξασφαλίζοντας μόλις 41 έδρες στη Βουλή, έναντι 79 της αντιπολίτευσης. Το 52% των ερωτηθέντων προτιμά για πρωθυπουργό τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ενώ ο Νετανιάχου περιορίζεται σε 27%.

Από τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η προσωρινή εκεχειρία δεν είναι αρκετή και ότι απαιτείται η οριστική κατάπαυση του πυρός. Προηγουμένως ο Σάντσεθ είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε την πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Σίσι υποστήριξε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος μπορεί να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, με προσωρινή παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και αραβικών κρατών, οι οποίες θα προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας και στις δύο πλευρές.

Ποιοι αιχμάλωτοι επιστρέφουν στα σπίτια και στους οικείους τους

Κατά τα πρώτα λεπτά της άφιξής των ομήρων στα ισραηλινά σύνορα, συγγενείς, φίλοι και γείτονες που περίμεναν με αγωνία επί πολλές ώρες αναγνώρισαν ανακουφισμένοι τα πρόσωπά τους. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 10 υπήκοοι Ταϊλάνδης και ένας υπήκοος Φιλιππίνων, όλοι άνδρες και εργάτες γης στα εδάφη του Ισραήλ. Τέσσερις Γερμανοί υπήκοοι ήταν μεταξύ των 13 Ισραηλινών ομήρων που αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το γερμανικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα, μια γυναίκα της οποίας είχε αναγγελθεί ο θάνατος από τη Χαμάς, η 76χρονη Χάνα Κατσίρ, ήταν τελικά στη χθεσινή ομάδα των ομήρων που επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Η Μαργκαλίτ Μόζες, 77 ετών, απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Νιρ Οζ, από το οποίο προέρχονται όλοι οι Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της τετραήμερης συμφωνίας ανταλλαγών. Η κυρία Μόζες, πρώην καρκινοπαθής, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και τα τελευταία χρόνια έπλεκε εθελοντικά σκουφάκια για πρόωρα νεογνά στο ισραηλινό νοσοκομείο Τελ Χασομέρ.

Η 72χρονη Αντίνα Μόσε, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είδε τον σύζυγό της Νταβίντ να δολοφονείται στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και όπως αναφέρουν οι γείτονές της αγαπά το μαγείρεμα και την κηπουρική.

Η γηραιότερη από τις απαχθείσες που βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην πατρίδα της είναι η 85χρονη Γιαφά Αντάρ. Η φωτογραφία της, κατά την οποία άγνωστοι τη μεταφέρουν στη Γάζα πάνω σε μικρό όχημα σχεδιασμένο για γήπεδο γκολφ, έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε σύμβολο του παραλογισμού της τρέχουσας σύγκρουσης. Η Αντάρ, που έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα, πάσχει από άνοια και οι συγγενείς της είχαν κάνει απελπισμένες εκκλήσεις να γίνει σεβαστή η εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση της υγείας της.

Μεταξύ των νεότερων σε ηλικία ομήρων, η 44χρονη Ντανιέλ Αλονί και η 5χρονη κόρη της Εμίλια πέρασαν επίσης χθες τα σύνορα, ύστερα από ομηρία 49 ημερών. Οι δυο τους βρέθηκαν τυχαία στο Νιρ Οζ την αποφράδα ημέρα για να επισκεφθούν τη δίδυμη αδελφή της Αλονί που κατοικεί στο κιμπούτς με τον σύζυγό της. Μαζί τους αφέθηκε μία ακόμη μητέρα με παιδί, η 54χρονη Κερέν Μουντέρ με τον 9χρονο γιο της Οχάντ, που επίσης είχαν βρεθεί στον τόπο της σφαγής για επίσκεψη στην 78χρονη μητέρα της Ρουθ Μουντέρ, η οποία είναι και η κομμώτρια της περιοχής. Η 34χρονη μητέρα Ντόρον Κατς Ασερ αφέθηκε ελεύθερη με τον τετράχρονο γιο της και τη δύο ετών κόρη της, Αβίβ.

Από τις ισραηλινές φυλακές, στις οποίες κρατούνται περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι, συμφωνήθηκε να επιστραφούν 24 γυναίκες και 15 έφηβοι. Τα ονόματά τους έγιναν γνωστά ήδη από την Τετάρτη σε λίστα που δημοσίευσε το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πλήθος που τους περίμενε στη Δυτική Οχθη περικύκλωσε το λεωφορείο που τους μετέφερε και άρχισε να φωνάζει «Ο λαός θέλει τη Χαμάς». Οι συγκεντρωμένοι κυμάτιζαν σημαίες της οργάνωσης και τα διερχόμενα αυτοκίνητα μάρσαραν τις μηχανές τους, πανηγυρίζοντας.

Η Μισούν Μούσα είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης το 2015 με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Την ίδια χρονιά, και σε ηλικία 16 ετών, η Μάρα Μπακίρ συνελήφθη αφού πυροβολήθηκε στο χέρι από αστυνομικό, ο οποίος αργότερα την κατηγόρησε πως προσπάθησε να τον μαχαιρώσει. Οσο ήταν στο νοσοκομείο καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια φυλάκισης, ποινή που αναμενόταν να λήξει αυτόν τον μήνα, και χρηματικό πρόστιμο. Αμφότερες επέστρεψαν χθες στη Γάζα, ενώ η μεγαλύτερη σε ηλικία κρατούμενη που απελευθερώνεται είναι η 59χρονη Χάνα Μπαργούτι, η οποία συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στην Ιερουσαλήμ για απροσδιόριστους «λόγους ασφαλείας».

Στη λίστα των εφήβων βρίσκονται ο μόλις 14 ετών Αμπντέλ Ραχμάν Φακρί, ο οποίος συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα με κατηγορίες για εμπρησμό, και ο 16χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Αχμέντ, που συνελήφθη τον ίδιο μήνα για ρίψη πετρών.

Πηγή: REUTERS, A.P.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση