ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπροστά σε δεύτερο κύμα πανδημίας η Ευρώπη

16.296.635 κρούσματα, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο την τελευταία εβδομάδα, και πάνω από 650.000 θάνατοι

Kathimerini.gr

Πιο απειλητική από ποτέ πλανάται η σκιά ενός δεύτερου πανδημικού κύματος πάνω από την Ευρώπη, τη στιγμή κατά την οποία καταγράφεται σε όλο τον κόσμο ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την πανδημία τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης. Δυστυχώς ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνει τη δραματική διαπίστωση. 16.296.635 κρούσματα, εκ των οποίων ένα εκατομμύριο την τελευταία εβδομάδα, και πάνω από 650.000 θάνατοι. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέζους, κατά την ενημέρωσή του, δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για άμεση βελτίωση της κατάστασης, τονίζοντας ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος και ο μοναδικός τρόπος να νικήσουμε, επιβάλλει την ευλαβική τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας.

Στην Ε.Ε. δυστυχώς ο κορωνοϊός προελαύνει τάχιστα και πολλά κράτη αναγκάζονται, για δεύτερη φορά, να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα. Στο Βέλγιο καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, που στην περίπτωση της Αμβέρσας τις τελευταίες εβδομάδες προσέγγισε το 500%. Η πρωθυπουργός, Σοφί Βιλμές δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πολίτες πλέον μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα μόνο για 30 λεπτά, ενώ απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και συνιστάται ισχυρά η επιστροφή της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «πλήρους lockdown».

Στην Ισπανία, η Καταλωνία φαίνεται να παρουσιάζει το εντονότερο πρόβλημα, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν αναγνωριστεί περισσότερα από 8.000 κρούσματα, και ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας Κουίμ Τόρα, τόνισε ότι μελετάται η περαιτέρω λήψη μέτρων. Iδιαίτερο πλήγμα για τη χώρα της Ιβηρικής αποτέλεσε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για επιβολή 14ήμερης καραντίνας σε όποιον ταξιδιώτη επιστρέφει από την Ισπανία.

Στην Γερμανία τη Δευτέρα αποφασίστηκε ότι θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ όλοι όσοι επιστρέφουν από χώρες «υψηλού κινδύνου», μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζει τις επόμενες ημέρες η Βαυαρία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν τονίζοντας ότι στις χιλιάδες δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων μεταξύ των νέων. Μέχρι στιγμής, στη χώρα έχουν καταγραφεί 127 εστίες έξαρσης του κορωνοϊού και οι περιφέρειες αναγκάζονται να επιβάλουν ξανά μέτρα αναλόγως της βαρύτητας της κατάστασης.

Η αυξητική τάση των νέων λοιμώξεων εξακολουθεί στις ΗΠΑ και η συντονίστρια των κυβερνητικών προσπαθειών κατά του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου δρ Ντέμπορα Μπιρξ κάλεσε τις Πολιτείες που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση να λάβουν άμεσα μέτρα, με κλείσιμο των μπαρ και απαγόρευση συναθροίσεων. Φαίνεται, όμως, ότι ο λοιμώδης παράγοντας έχει παρεισφρήσει για τα καλά στον Λευκό Οίκο, καθώς ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε επισκεφθεί το προεδρικό μέγαρο την τελευταία εβδομάδα.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Ασία. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξανάγκασε το Χονγκ Κονγκ να λάβει αυστηρότερα μέτρα, κλείνοντας επιχειρήσεις, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων και καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους. Το Βιετνάμ, που διαχειρίστηκε εξαιρετικά την πανδημία μέχρι στιγμής, αναγκάστηκε να εκκενώσει 80.000 ανθρώπους από την Ντανάνγκ, εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα και να επιβάλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται και η Κίνα μετά τον εντοπισμό 61 νέων λοιμώξεων, κυρίως στην επαρχία Σινγιάνγκ, του μεγαλύτερου αριθμού από τον Απρίλιο, ενώ εξακολουθεί η αύξηση των λοιμώξεων και στη Βικτόρια της Αυστραλίας με νέο ημερήσιο ρεκόρ τα 532 νέα κρούσματα.

Τέλος, ενθαρρυντικές είναι οι ειδήσεις από το επιστημονικό πεδίο, καθώς χθες ξεκίνησε η φάση 3 κλινικής μελέτης του υποψηφίου εμβολίου που παρασκευάζεται από την αμερικανική Moderna. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν πάνω από 30.000 εθελοντές. Επίσης, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, δρ Αντονι Φάουτσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας «οκτωβριανής έκπληξης», δηλαδή της έγκρισης ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της COVID-19 τον Οκτώβριο, αν και θεωρεί πιθανότερο αυτό να συμβεί τον Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση