ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις προς την Αγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει βήματα από τη σουηδική πλευρά, «ωστόσο οι διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων τα υπονομεύουν»

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση προς την Άγκυρα σχετικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν επαναλαμβάνει τα περί «ανησυχιών» τις Άγκυρας, τονίζοντας πως έχουν γίνει βήματα από τη Στοκχόλμη, «ωστόσο οι διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων τα υπονομεύουν».

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, παρότρυνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, την τουρκική κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Νωρίτερα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «ανυπομονεί» η Σουηδία να γίνει μέλος της συμμαχίας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες πως η Άγκυρα θα άρει το βέτο της έγκαιρα ώστε το σκανδιναβικό κράτος να ενταχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Ιουλίου).

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ρούτε

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, επανέλαβε ταυτόχρονα όμως πως οι διαδηλώσεις υπέρ των Κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν γνωστοποίησε εκ νέου τις θέσεις του για το ζήτημα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε χθες Τετάρτη.

Εν αναμονή έγκρισης από Τουρκία και Ουγγαρία

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στον στρατιωτικό συνασπισμό την περασμένη χρονιά, αντιστρέφοντας την πολιτική τους επί δεκαετίες, που ήταν να παραμένουν τυπικά αδέσμευτες, εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία είναι πλέον εντός.

Η Σουηδία, για την εισδοχή της οποίας απαιτείται πράσινο φως από όλα τα μέλη, περιμένει ακόμη την έγκριση δύο κρατών, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η τουρκική κυβέρνηση, που έχουν σχηματίσει το ισλαμοδημοκρατικό κόμμα του Ερντογάν και ακροδεξιά εθνικιστική παράταξη, επιμένει πως η Στοκχόλμη πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον των υποστηρικτών του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, καθώς και «δικτύου» εξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα, που η Άγκυρα θεωρεί επίσης «τρομοκρατικό», καθώς τού προσάπτει πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τροποποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Όμως υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης (του PKK) συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις στις οποίες εξυμνούν την τρομοκρατία, κάτι που εκμηδενίζει τα μέτρα που λήφθηκαν» από τη Στοκχόλμη, πρόσθεσε, πάντα κατά το κείμενο της τουρκικής προεδρίας.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη στις οποίες συμμετέχοντες ανέμιζαν σημαίες του PKK.

Η Στοκχόλμη υπογραμμίζει πως εφάρμοσε όλα όσα της αναλογούσαν δυνάμει συμφωνίας με την Άγκυρα που κλείστηκε στη Μαδρίτη πέρυσι και είχε σκοπό να καθησυχαστούν οι τουρκικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση