ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Ντόμινικ Κάμινγκς για Brexit: «Παραθυράκια» στο νόμο και κοινωνικές ταραχές

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην Ντάουνινγκ Στριτ

Την πεποίθηση ότι υπάρχουν «παραθυράκια» στο νόμο που υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit εφόσον δεν έχει προκύψει νέα συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19 Οκτωβρίου, εξέφρασε ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Κάμινγκς θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στην Ντάουνινγκ Στριτ και αυτός που έχει καταστρώσει τη στρατηγική υψηλών τόνων που χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός για να συσπειρώσει γύρω του τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς και πολίτες.

Σε σύντομη δήλωση στο Sky News, ο πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, είπε ότι «παραθυράκια υπάρχουν, πρέπει να υπάρχουν αφού συνεχώς αναφέρονται σε αυτά και οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ».

Εξάλλου, σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του την Πέμπτη, στην παρουσίαση βιβλίου χρηματοδότη της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο Ντόμινικ Κάμινγκς διαβεβαίωσε τους συγκεντρωθέντες ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και χωρίς συμφωνία.

«Το δημοψήφισμα ήταν πίεση, το δημοψήφισμα ήταν δύσκολο. Αυτό εδώ τώρα είναι μια βόλτα στο πάρκο σε σύγκριση με εκείνο. Όλη η ομάδα του Vote Leave το απολαμβάνουμε αυτό. Θα νικήσουμε, θα φύγουμε, μην ανησυχείτε», είπε, απορρίπτοντας τις προσπάθειες βουλευτών να αποτρέψουν το no deal.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός σερ Τζον Μέιτζορ, ένθερμος πολέμιος του Brexit, είπε σε ομιλία του ότι το παραθυράκι στο νόμο που πιστεύει πως εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι η δυνατότητα αναστολής εφαρμογής του νόμου έως μετά από την 31η Οκτωβρίου, όταν θα έχει καταστεί άκυρος.

Η αναστολή του νόμου, εξήγησε ο σερ Τζον, θα μπορούσε να γίνει μέσω της λεγόμενης «Εντολής του Συμβουλίου». Πρόκειται για εν πολλοίς άγνωστο δικαίωμα που δίνει ο νόμος στο Ιδιαίτερο Συμβούλιο της βασίλισσας, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, να επέμβουν στη νομοθεσία χωρίς συγκατάθεση της βασίλισσας.

Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε, ωστόσο, τον Μπόρις Τζόνσον ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε «κατάφωρη περιφρόνηση» του κοινοβουλίου και «υπέρτατη ασέβεια προς το Ανώτατο Δικαστήριο». Συνέχισε ο σερ Τζον Μέιτζορ: «Θα ήταν μια πράξη πολιτικής εξαπάτησης που κανένας ποτέ δε θα συγχωρούσε ή θα ξεχνούσε».

Στις δηλώσεις του στην παρουσίαση του βιβλίου, εξάλλου, ο Ντόμινικ Κάμινγκς σημείωσε ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί πολίτες είναι «θυμωμένοι» με τους βουλευτές που δεν έχουν υλοποιήσει τη δέσμευσή τους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

«Το βρίσκω πολύ παράξενο που αυτοί οι τύποι παραπονιούνται που οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά τους τώρα και ότι λένε πως θέλουν νέο δημοψήφισμα. Πώς το σκέφτονται;» πρόσθεσε ο κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Αναφερόμενος στον οξύ πολιτικό λόγο μετά από το δημοψήφισμα, ο κ. Κάμινγκς είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει «τρομερές» φράσεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση της δυνατής πολιτικής αντιπαράθεσης από τις απειλές βίας.

«Αλλά η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μόνο αν το κοινοβούλιο τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε ο κ. Κάμινγκς.

Εν τω μεταξύ, οι Times επικαλούνται χωρίς να κατονομάζουν υπουργό που είναι σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν δεν υλοποιηθεί το Brexit, η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με κοινωνικές ταραχές, πολύ δε περισσότερο αν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα και κερδίσει η παραμονή στην ΕΕ.

«Σε τούτη εδώ τη χώρα δεν είχαμε ποτέ Κίτρινα Γιλέκα ή επεισόδια όπως στο Λος Άντζελες το 1992. Ο κόσμος νομίζει ότι δεν είναι δυνατό σε αυτή τη χώρα μόνο και μόνο επειδή δεν έχει ξανασυμβεί. Τώρα έχουν ένα υπόδειγμα, τα Κίτρινα Γιλέκα, έχουν κρυπτογραφημένα τηλέφωνα για να το συντονίσουν και χρειάζονται μόνο ένας-δυο μοχθηροί εθνικιστές ηγέτες για να εμπνεύσουν τον κόσμο», δηλώνει ο ανώνυμος υπουργός στους Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ