ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίσημα εκτός Ευρώπης η Βρετανία

Το ρολόι του Νο. 10 έδειξε ώρα 0 με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 47 χρόνια εκτός ΕΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η πρωθυπουργική κατοικία έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και άλλα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Λονδίνου.

Στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά στο κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχοντας σε εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε το κόμμα του Brexit και η καμπάνια Leave means Leave.

Σε μία μεγάλη οθόνη που στήθηκε από τους διοργανωτές προβλήθηκε βίντεο με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Βρετανίας ως μέλους της ΕΕ, μέχρι και το Brexit.

Μία αυτοσχέδια χάρτινη μινιατούρα του Big Ben είχε στηθεί, με κολλημένο το σύνθημα «Κάντο Μπόρις», και κάποιοι χτυπούσαν κουδούνια και ντραμς για να σημάνουν συμβολικά την έξοδο της Βρετανίας. 'Αλλοι, τυλιγμένοι με τις βρετανικές σημαίες, ή με κοστούμια στα χρώματα της σημαίας χόρευαν υπό τη μουσική του Τομ Τζόουνς και των Κουίν.

Στη Σκωτία, που αποφάσισε να κρατήσει υψωμένη την σημαία της ΕΕ πάνω από το τοπικό κοινοβούλιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις «Ανάψτε φως για την Ευρώπη» από υποστηρικτές που επιθυμούν την παραμονή. Συγκεντρωμένο πλήθος βρίσκεται έξω από τη Βουλή, κρατώντας αναμμένα κεριά και πανό με συνθήματα όπως «Το Εδιμβούργο για την Ευρώπη - Για το μέλλον μας στην ΕΕ», θέλοντας να τονίσουν την αντίθεσή τους στην αποχώρηση.

Το Brexit έγινε βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν ο Μπόρις Τζόνσον και οι διαπραγματευτές των Βρυξελλών, συμφωνία που καλύπτει το ζήτημα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, το χρηματικό πόσο που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο έναντι ειλημμένων υποχρεώσεων και το θέμα της ρύθμισης των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Συμφωνία Αποχώρησης περιλαμβάνεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε οριστικά στις 22 Ιανουαρίου από το βρετανικό κοινοβούλιο και στις 29 του μήνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τίθεται πλέον σε εφαρμογή, η συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η ημερομηνία λήξης δεν έχει αλλάξει παρά το γεγονός ότι τελικά χρειάστηκαν δέκα μήνες περισσότεροι για το Brexit σε σχέση με την 29η Μαρτίου 2019 που είχε οριστεί αρχικά ως ημερομηνία εξόδου (κατόπιν της έναρξης της διαδικασίας εξόδου υπό το Άρθρο 50 από την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι).

Διαβάστε εντός του άρθρου:

- Μπόρις Τζόνσον: Μηνύματα στο Twitter
-
 Το ρολόι του Νο. 10 έδειξε ώρα 0
-
Νάιτζελ Φαράζ: Δεν Υπάρχει Επιστροφή
-
 Μήνυμα Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Σκωτία μέσω... κτηρίου!
- Με τον ύμνο «Rule Brittania» να ηχεί στο Λονδίνο
- Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit
Υποστολή σημαίας ΗΒ από το κτηριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- EE: Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
- Υποστολή σημαίας ΗΒ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- Υποστολή σημαίας ΕΕ στην πρεσβεία ΗΒ στις Βρυξέλλες
- Τζόνσον: Προτεραιότητα η διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών
- Βραδιά Brexit στο No.10
- Δημοσκοπήσεις: Το 53% των Βρετανών επιθυμεί παραμονή στην Ε.Ε
- Χρονολόγιο Brexit

Με δύο αναρτήσεις στο Twitter κλείνει τη νύχτα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

«Απόψε, αποχαιρετούμε την ΕΕ, ένα μεγάλο ορόσημο για τη χώρα μας. Ας είναι αυτή η στιγμή όπου θα ενωθούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στις ευκαιρίες που το Brexit μπορεί να αποφέρει, και να «ξετυλίξουμε» τις αληθινές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου».


«Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Είναι η στιγμή της αυγής, η στιγμή που σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη της μεγάλης εθνικής μας παράστασης. Και ναι, είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνάμεις, την ανάκτηση της κυριαρχίας μας για να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον στο μαγνητοσκοπημένο του διάγγελμα που ανάρτησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο πεντάλεπτο μήνυμά του, ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι το Brexit είναι η σωστή και δημοκρατική επιλογή που θα ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική της χώρας, καθώς, παρά τις αξιοθαύμαστες αξίες της, η ΕΕ έχει αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι δυνητικά η στιγμή της πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής, το ξημέρωμα μίας νέας εποχής, στην οποία δε δεχόμαστε πλέον ότι οι ευκαιρίες της ζωής σας και της οικογένειάς σας εξαρτώνται από το μέρος στο οποίο μεγαλώσατε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον και υποσχέθηκε να προσφέρει ελπίδα και ευκαιρίες σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αναγνώρισε τα ανάμικτα συναισθήματα ελπίδας, αγωνίας και απώλειας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η είναι ευθύνη του να ενώσει τη χώρα. «Θέλουμε αυτή να είναι η αρχή μίας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, μια Βρετανία που είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και πραγματικά παγκόσμια στο εύρος και τις φιλοδοξίες της» είπε.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες και τα κεφάλαια που διαθέτει η χώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε μία συγκλονιστική επιτυχία.

Το ρολόι του Νο. 10 έδειξε ώρα 0

Η αντίστροφη μέτρηση στο ρολόι το οποίο είχε τοποθετηθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, έχει πλέον τελειώσει, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην βρετανική ιστορία. 

Νάιτζελ Φαράζ: Δεν Υπάρχει Επιστροφή

Σε μήνυμα του στο πλήθος της Πλατείας Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Κόμματος Brexit, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει το δρόμο στις άλλες χώρες της ΕΕ προς την ελευθερία. 

Ακόμη, πρόσθεσε πως θα ήθελε η Βρετανία να εισέλθει σε οικονομικές και εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σαν ένα ίσο, κυρίαρχο κράτος, το οποίο «δεν δέχεται εντολές από τρίτους».

Μήνυμα Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς Σκωτία μέσω... κτηρίου!

 

Με τον ύμνο «Rule Brittania» να ηχεί στο Λονδίνο

Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit

Γαλλία - Εμανουέλ Μακρόν:

«Οι Βρετανοί πολίτες έχουν αποφασίσει την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, αλλά ούτε και τα ίδια δικαιώματα» - BBC News

Γερμανία - Άνγκελα Μέρκελ:

«Η στιγμή αυτή αποτελεί ένα ορόσημο για όλους μας, παρόλα αυτά η Γερμανία επιθυμεί να παραμείνει στενός εταίρος και φίλος με τη χώρα. [..] Μία δυνατή Ευρώπη, είναι επίσης μια καλή εταίρος για τη Μεγάλη Βρετανία». - BBC News / Twitter

Ιρλανδία - Λέο Βαράντκαρ:

«Την Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεγάλη Βρετανία διαχωρίζουν περισσότερο η ρητορική και θεωρία παρά η ουσία, σε ότι αφορά το περιεχόμενο των εμπορικών συμφωνιών». - BBC News

Υποστολή της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου από το κτηριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες

Οι υποστολές των σημαιών και από τις δύο πλευρές της Μάγχης συνεχίζονται, με τελευταία να είναι αυτή της υποστολής της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Προηγήθηκε η υποστολή της σημαίας της χώρας από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρατσβούργο.

EE: Θα υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με τη Βρετανία και θα υπερασπιστεί πρωταρχικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι γεγονός, τώρα κοιτάζουμε προς τα εμπρός», εκτίμησε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η Ευρώπη οργανώνεται για τη δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων» με το Λονδίνο, συνέχισε ο Γάλλος πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
«Τείνουμε το χέρι, όμως είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον Μπρετόν, «αν οι Βρετανοί θέλουν να μπορούν να επωφεληθούν για ακόμη μία φορά από την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, αυτό θα γίνει προφανώς υπό όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες».

Ο Επίτροπος επισήμανε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, σε όλους τους τομείς, «δεν ξεκινούν από το μηδέν». «Δεν είναι σαν να συζητάμε με μια καινούρια χώρα με την οποία θα πρέπει να συνάψουμε νέες συμφωνίες. Αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα», σχολίασε.

Υποστολή βρετανικής σημαίας στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άρχισαν την υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο.

Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών) θα υποσταλούν επίσης οι σημαίες της Βρετανίας στις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες κατέβασε τη σημαία της ΕΕ

Στην υποστολή της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει και επισήμως η χώρα από το μπλοκ, έπειτα από 47 χρόνια.

Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θα θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή.

Αύριο Σάββατο, η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τζόνσον: Η διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών, προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά το Brexit

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει αμέσως δουλειά μετά το Brexit για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στη χώρα καθώς και να διαπραγματευτεί νέες εμπορικές συμφωνίες.

«Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, γυρίζουμε σελίδα στον διχασμό των τρεισήμισι τελευταίων ετών και προχωράμε ολοταχώς για να ενώσουμε το έθνος και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, «το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε τη μελλοντική εμπορική ατζέντα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας συμφωνίας της μορφής της FTA (σ.σ. Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τον Καναδά) με την ΕΕ».

«Από αύριο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι επίσης ελεύθερο να ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, με στόχο να έχουμε καλύψει το 80% του εμπορίου μας με συμφωνίες τύπου FTA μέσα σε τρία χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Βραδιά Brexit στο Νο. 10

Βραδιά υποδοχής του Brexit θα φιλοξενήσει ο Μπόρις Τζόνσον, στην πρωθυπουργική κατοικία, σήμερα το βράδυ στις 9.00, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Έχουν προσκληθεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σύμβουλοι και υπάλληλοι του Νο10, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης, όπως επίσης και υποστηρικτές της καμπάνιας του 2016 για την αποχώρηση από την ΕΕ. Οι καλεσμένοι θα γιορτάσουν την αποχώρηση με παραδοσιακά εδέσματα από περιοχές της Βρετανίας και βρετανικό αφρώδες κρασί.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το περιορισμένης κοπής νόμισμα που δόθηκε σήμερα σε κυκλοφορία από το βασιλικό νομισματοκοπείο, έχει ήδη εξαντληθεί. Πρόκειται για το νόμισμα της μισής λίρας (50p), το οποίο είναι χρυσό και επετειακό, και κόπηκε μόνο σε 1.500 αντίτυπα, προς 945 λίρες το καθένα.

Το τοπικό συμβούλιο της Οξφόρδης, ύψωσε την σημαία της ΕΕ, πάνω από το δημαρχείο, ως φόρο τιμής για την «φιλία και συνεργασία» επί δεκαετίες με τις Βρυξέλλες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις διεθνείς σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία με τις αδελφοποιημένες πόλεις προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων και στο μέλλον.

Το 53% των Βρετανών επιθυμεί παραμονή στην Ε.Ε., δείχνουν δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι σχεδόν το 53% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ένας διακεκριμένος αναλυτής καθώς σε λίγες ώρες η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.

«Οι δημοσκοπήσεις με ερώτημα πώς θα ψήφιζαν οι πολίτες σε ένα άλλο δημοψήφισμα εξακολουθούν να δείχνουν--όπως συνέβαινε και στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών--ότι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για το Brexit, αν το δημοψήφισμα διενεργούνταν σήμερα, θα ήταν διαφορετικό από εκείνο που προέκυψε από την κάλπη τον Ιούνιο του 2016», δήλωσε ο Τζον Κάρτις, ένας πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Strathclyde.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η πλειοψηφία των πολιτών στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε κατά της εξόδου.

«Η μητέρα των δημοσκοπήσεων, βασισμένη στις έξι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το πώς θα ψήφιζαν οι Βρετανοί σε ένα άλλο δημοψήφισμα, εμφανίζει επί του παρόντος το ποσοστό της παραμονής στο 53%, κατά μέσον όρο, και της εξόδου στο 47%», ανέφερε ο Κάρτις σε ανάλυσή του.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για «σημαντική μεταστροφή ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της εξόδου».

Το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης ανάμεσα σε εκείνους που είναι υπέρ της παραμονής παρατηρείται κυρίως «επειδή εκείνοι που δεν είχαν ψηφίσει πριν από τρία χρόνια (κάποιοι εκ των οποίων ήταν πολύ νέοι για να το κάνουν) είναι σχεδόν δύο φορές πιθανότερο να απαντήσουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής παρά να απαντήσουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου», σχολίασε.

Χρονολόγιο Brexit

Στις 23 Ιουνίου 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που πολλοί Βρετανοί έχουν έκτοτε μετανιώσει.

Οι πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις αρχίζουν μετά από χρόνια διαμάχης στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. στις 29 Μαρτίου του 2019, στόχο ένα «διαζύγιο» μεταξύ ΗΒ και ΕΕ.

Το πρώτο σχέδιο συμφωνίας που συνάπτει η Βρετανίδα πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες, απορρίπτεται τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, προκαλώντας πολλές αναβολές στην ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ και έντονες διαμάχες στην βρετανική πολιτική σκηνή.

Μετά τις αποτυχίες της συμφωνίας της στο Κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι παραιτείται από την θέση της ως πρωθυπουργός, με διάδοχο της να είναι ο εξαρχής υπέρ-του-brexit συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιτυγχάνει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου 2019. 

Έπειτα από μια νέα αναβολή του Brexit, για τις 31 Ιανουαρίου του 2020, ο Μπόρις Τζόνσον διεκδικεί εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης στο  στο κοινοβούλιο, την οποία και επιτυγχάνει, με συνακόλουθο την επικύρωση της συμφωνίας του με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση