ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο 25χρονος απόφοιτος του Cambridge που έπεσε θύμα της επίθεσης στο Λονδίνο

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι προτού ακόμη πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ο δράστης είχε τεθεί υπό έλεγχο από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες»

ΑΜΠΕ

Ο Τζακ Μέριτ, μέλος του ινστιτούτου εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, το οποίο είχε διοργανώσει το συνέδριο για την επανένταξη κρατουμένων στο κτίριο Fishmonger's Hall, στην βόρεια άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, μέσα στο οποίο άρχισε η επίθεση της Παρασκευής, είναι σύμφωνα με βρετανικά μέσα ένα από τα θύματα του δράστη που συμμετείχε επίσης σε αυτό το συνέδριο...

Η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από την επίθεση δεν έχει ακόμη κατονομαστεί. Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν, ο Τζακ Μέριτ ήταν ένας 25χρονος «με πάθος για ζωή», ένας άνθρωπος «πολύ καλός γι' αυτόν τον κόσμο». Ήταν «ένα όμορφο πνεύμα που έστεκε πάντα στο πλευρό των αδυνάτων», περιέγραψε τον γιο του ο πατέρας του Ντέιβιντ σε δήλωσή του στο BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ο Μέριτ, πτυχιούχος της Νομικής και της Εγκληματολογίας, ήταν συντονιστής μαθήματος του προγράμματος επαναπροσαρμογής κρατουμένων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Το σχέδιο αυτό υπό τον τίτλο «Learning Together» και προσφέρει την ευκαιρία σε φοιτητές και κρατούμενους να μελετήσουν μαζί ώστε να βοηθήσουν στον περιορισμό υποτροπών --κάτι στο οποίο «πίστευε πολύ βαθειά» ο Μέριτ, σύμφωνα με ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν.Ήταν «ένας από τους πιο καλούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και μια πολύ όμορφη ψυχή», δήλωσε η Έμιλι Χόπερ, φίλη του από το σχολείο.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε ολονυχτία στη μνήμη του στο Κέμπριτζ, από όπου προερχόταν, στην οποία συμμετείχαν οι φίλοι του, η οικογένειά του και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόταν. Μια άλλη φίλη του περιέγραψε τον Μέριτ ως έναν «απίστευτα ευφυή και έξυπνο, με περισσότερο πάθος για ζωή από πολλούς στην ηλικία μας και αποφασισμένο να αφήσει το σημάδι του σε αυτόν τον κόσμο». Ήταν «πολύ καλός γι'αυτόν τον κόσμο», συμπλήρωσε η Ντέιζι Νοκ. «Εργαζόταν και πίστευε σε κάτι το οποίο μια μέρα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο».

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε για την επανεξέταση του καθεστώτος πρόωρης αποφυλάκισης στη Βρετανία , επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Γέφυρα του Λονδίνου, την οποία διέπραξε ένας πρώην κρατούμενος που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους, έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Κρατούμενοι ανάμεσα στους διώκτες

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι προτού ακόμη πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ο δράστης είχε τεθεί υπό έλεγχο από πολίτες που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες», μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και πρώην κρατούμενοι. Ανάμεσα μάλιστα στους τελευταίους ήταν κι ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για δολοφονία, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν άνθρωποι καταδικάζονται σε φυλάκιση για έναν ορισμένο αριθμό ετών, πρέπει να εκτίουν όλα τα έτη της ποινής αυτής», δήλωσε ο Τζόνσον μετά την επίσκεψή του στο σημείο της επίθεσης και συνέχισε:

«Δεν έχει κανένα νόημα για την κοινωνία μας να αφήνουμε ελεύθερους πρόωρα ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα, βίαια εγκλήματα (...) Λέω εδώ και καιρό πως αυτό το σύστημα απλώς δεν λειτουργεί».

Η επίθεση αυτή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική από την αστυνομία, προκάλεσε τον θάνατο ενός άνδρα και μιας γυναίκας και τον τραυματισμό τριών ανθρώπων, οι οποίοι εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται χθες Σάββατο, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής μονάδας της βρετανικής αστυνομίας Νιλ Μπάσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X