ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο δρ Αντονι Φάουτσι στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πάντα απρόβλεπτος πρόεδρος ερωτοτροπεί τελευταία με την ιδέα να εξοστρακίσει τον επιτυχημένο «στρατηγό» του, τη στιγμή ακριβώς που η μάχη με τον κορωνοϊό βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της

Kathimerini.gr

Στα 79 του χρόνια, ο δρ Αντονι Φάουτσι έγινε ο αγαπημένος των Αμερικανών, που κρέμονται από τα χείλη του κάθε απόγευμα για να ακούσουν από τον επιστήμονα με τους μειλίχιους τρόπους τα νεότερα της επιδημίας. Διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου για τις λοιμώξεις και τις αλλεργίες από το 1984, ο κορυφαίος επιδημιολόγος είχε ήδη υπηρετήσει πέντε προέδρους (Ρέιγκαν, πατέρα και υιό Μπους, Κλίντον, Ομπάμα) όταν ήρθε στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον κράτησε στη θέση του και δικαιώθηκε.

Ωστόσο, ο πάντα απρόβλεπτος πρόεδρος ερωτοτροπεί τελευταία με την ιδέα να εξοστρακίσει τον επιτυχημένο «στρατηγό» του, τη στιγμή ακριβώς που η μάχη με τον κορωνοϊό βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της. Την Κυριακή, ο Τραμπ αναπαρήγαγε, στο Twitter, ανάρτηση οπαδών του που ασκούσαν βιτριολική κριτική σε κάποιες δηλώσεις του διακεκριμένου επιστήμονα, με τoν κωδικό Time to #Fire Fauci (ώρα να απολύσεις τον Φάουτσι).

Αφορμή στάθηκε συνέντευξη που παραχώρησε, το πρωί της Κυριακής, ο Φάουτσι στο CNN. Ερωτηθείς αν θα είχαν σωθεί πολλές ζωές εφόσον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπαιρνε πιο έγκαιρα περιοριστικά μέτρα, ο επιδημιολόγος έδωσε, διακριτικά μεν, σαφέστατα δε, θετική απάντηση, αφήνοντας έκθετο τον Τραμπ. Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει σταδιακή επάνοδος των Αμερικανών στην εργασία από τον Μάιο, αλλά μόνο εφόσον έχει πέσει ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών και εφόσον έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα μαζικών διαγνωστικών τεστ. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί στους Αμερικανούς πως θα μπορέσουν να πάνε άφοβα στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν στις 3 Νοεμβρίου, καθώς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει ένα δεύτερο, φονικό κύμα το φθινόπωρο.

Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους νεκρούς λόγω COVID-19 από όλες τις χώρες του κόσμου, με τους αντίστοιχους αριθμούς να ξεπερνούν τις 561.000 και τις 22.000. Το σχετικά παρήγορο στοιχείο είναι ότι οι θάνατοι έπεσαν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η επιδημία αρχίζει να περνάει το πιο ψηλό της σημείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση