ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Έλληνας που βρέθηκε κατά λάθος στο στόχαστρο του Τραμπ

Μιλάει ο Ελληνοαμερικανός συνιδρυτής εταιρείας καταμέτρησης ψήφων

Kathimerini.gr

Ηλιάνα Μάγρα

Στις 3 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές που πολλοί χαρακτήρισαν ως τις πιο σημαντικές στη ζωή τους. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τον νικητήριο λόγο του, όσο ο αντίπαλός του, ο τωρινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έγραφε στο Twitter με κεφαλαία γράμματα πως κέρδισε τις εκλογές – με το Twitter να συμπληρώνει σε κάθε του tweet πως αυτός είναι ένας ισχυρισμός υπό αμφισβήτηση.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ όσο και πολλοί Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι και υποστηρικτές του αρνούνται να δεχθούν μια δίκαιη ήττα έναντι του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παρόλο που το Κολέγιο των Εκλεκτόρων επιβεβαίωσε τη νίκη του Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με εκτεταμένη και ενορχηστρωμένη απάτη στην καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζουν να διασπείρονται και να αναπαράγονται από το στρατόπεδο του Τραμπ. Στο κέντρο των πυρών τους βρίσκεται η εταιρεία Dominion Voting Systems, η οποία παρέχει λογισμικό και μηχανές που βοηθούν τόσο στην ψηφοφορία όσο και στην καταμέτρηση των ψήφων σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Ο Τζον Πούλος, ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, μιλάει στην «Κ» για την περιπέτεια που περνάει ο ίδιος, η εταιρεία του και οι εργαζόμενοί της.

«Εχει υπάρξει τρομερά δύσκολο», λέει ο κ. Πούλος, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τους «τρελούς» και «αλλόκοτους» ισχυρισμούς, όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι έχουν οδηγήσει μέχρι και σε απειλές της ζωής των εργαζομένων της εταιρείας.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter πως, σύμφωνα με μία μελέτη, η Dominion Voting Systems μετέφερε το 2% με 3% των ψήφων του Τραμπ στον Μπάιντεν. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, είπε πως η εταιρεία ανήκει σε δύο πολίτες Βενεζουέλας, οι οποίοι ήταν σύμμαχοι του τέως προέδρου της χώρας, Ούγκο Τσάβες, και έχουν σχέση με τον τωρινό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, και πως ο πρόεδρος της εταιρείας σχετίζεται με τον Τζορτζ Σόρος. Αλλοι έχουν ισχυριστεί πως η εταιρεία ανήκει στην Κίνα, ενώ η πιο ένθερμη υποστηρίκτρια της θεωρίας πως η Dominion Voting Systems «έκλεψε» τις εκλογές για τον Μπάιντεν είναι η Σίντνεϊ Πάουελ, μια τέως δικηγόρος της καμπάνιας του Τραμπ.

Ο κ. Πούλος εξηγεί στην «Κ» πως η εταιρεία ούτε ανήκει σε κανέναν από τη Βενεζουέλα ούτε έχει κάποια άλλη σχέση με τη χώρα, όπως ούτε και με την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον κ. Σόρος. Υπάρχει μία άλλη αντίστοιχη εταιρεία στο Λος Αντζελες, λέει ο ίδιος, η οποία είχε γραφεία στη Βενεζουέλα και ο πρόεδρος της οποίας κάποια στιγμή δούλευε για τα Ηνωμένα Εθνη και μπορεί να είχε επαφές με τον κ. Σόρος, ένα αγαπημένο πρόσωπο των συνωμοσιολόγων, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σχέση με την Dominion. Οσον αφορά τη μεταφορά των ψήφων, ο κ. Πούλος, ο οποίος έκανε και ένορκη δήλωση αυτή την εβδομάδα στο Senate Oversight Committee στο Μίσιγκαν, δηλώνει πως κάτι τέτοιο είναι εντελώς αβάσιμο, ενώ τονίζει ότι ο τομέας αυτός είναι τόσο ελεγχόμενος που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους απάτη.

«Ο κλάδος μας είναι εξαιρετικά ελεγχόμενος – αναφέρουμε τις ιδιοκτησίες μας τόσο στην ομοσπονδιακή όσο και στην τοπική κυβέρνηση και τα συστήματά μας περνούν από ελέγχους που γίνονται από ανεξάρτητα εργαστήρια. Αυτά τα τεστ μπορεί να κρατήσουν μέχρι και δύο χρόνια και γίνονται πριν πουλήσουμε τα μηχανήματά μας σε οποιονδήποτε, ενώ πολλές πολιτείες κάνουν ακόμα περισσότερους ελέγχους», λέει ο ίδιος. Μόλις η εταιρεία λάβει την πιστοποίηση των μηχανημάτων και του λογισμικού της, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα σε αυτά, σημειώνει, τονίζοντας πως γι’ αυτό τον λόγο οι ισχυρισμοί είναι «τρελοί».

«Εχουμε στοχοποιηθεί»

Ο ίδιος πιστεύει πως η εταιρεία του, την οποία συνίδρυσε πριν από 18 χρόνια ώστε να διευκολύνει τυφλούς ψηφοφόρους να ψηφίζουν ανεξάρτητα, έχει στοχοποιηθεί, επειδή μηχανήματά της χρησιμοποιούνται σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια, η Νεβάδα και το Μίσιγκαν, οι οποίες είναι αμφίρροπες και θα μπορούσαν δυνητικά να κριθούν είτε υπέρ των Δημοκρατικών είτε υπέρ των Ρεπουμπλικανών.

«Κανείς δεν μιλάει για πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Ιλινόι και η Καλιφόρνια, οι οποίες είναι σταθερά Δημοκρατικές, ή όπως η Αλαμπάμα και το Μισισίπι, τις οποίες κερδίζουν σταθερά οι Ρεπουμπλικανοί, με την πιθανότητα αυτό να αλλάξει να είναι μικρή», λέει ο κ. Πούλος. «Αλλά μετά υπάρχουν οι αμφίρροπες πολιτείες – κάποτε ήταν το Οχάιο και η Πενσιλβάνια, τα τελευταία χρόνια είναι και το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, ακόμα και η Νεβάδα. Νομίζω πως το “κόλπο”, αν δείτε την αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν να “πετάξουν” εντελώς τις ψήφους στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβάνια, στο Ουισκόνσιν και νομίζω στην Τζόρτζια. Αν αυτό είχε γίνει θα υπήρχε ισοπαλία και κανένας από τους υποψηφίους δεν θα είχε πάρει 270 ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων και η εκλογή θα ήταν στα χέρια του Κογκρέσου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ψήφιζε τον Τραμπ», συμπληρώνει.

Τονίζει πως μέσω αυτών των άνευ αποδείξεων «άγριων ισχυρισμών» και άλλων που είχαν να κάνουν με νεκρούς ψηφοφόρους, το σκεπτικό είναι να δημιουργηθεί δυσπιστία σε σχέση με την καταμέτρηση των ψήφων σε αυτές τις τέσσερις πολιτείες ούτως ώστε να σπαρθεί ο σπόρος της αμφιβολίας στη βάση τους και να πείσουν κάποιους ανθρώπους περί της αμφίβολης εγκυρότητας του αποτελέσματος και με αυτή την αφήγηση να προχωρήσουν στις επόμενες εκλογές.

Ομως για τίποτα από ό,τι κατηγορείται αβάσιμα η Dominion Voting Systems δεν υπάρχουν αποδείξεις. Τουναντίον, ο επίσημος οργανισμός ασφάλειας κυβερνοχώρου και υποδομών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταρρίψει πολλούς από τους ισχυρισμούς, τονίζοντας, παραδείγματος χάριν, πως τόσο το hardware όσο και το software όλων των συστημάτων ψηφοφορίας ελέγχονται ενδελεχώς και πιστοποιούνται, ενώ μέχρι και ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπαρ είπε αυτόν τον μήνα πως δεν έχει εντοπιστεί καμία απόδειξη απάτης που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι αμφιβολίες

Ο κ. Πούλος θέλησε να κάνει ένορκη δήλωση, καθώς όταν ξεκίνησαν να αναπαράγονται οι θεωρίες συνωμοσίας για την εταιρεία, οι πελάτες τους, οι οποίοι, όπως λέει, τους έχουν στηρίξει σε όλο αυτό, ρωτούσαν αν υπάρχει δόση αλήθεια σε ό,τι άκουγαν. «Κανείς δεν ήταν πρόθυμος να κάνει ένορκη δήλωση εκτός από εμένα, κανείς δεν έχει φέρει αποδείξεις και ξέρω γιατί», λέει στην «Κ» ο κ. Πούλος, «γιατί δεν υπάρχουν».

Οι απειλές και το «οργανωμένο επικοινωνιακό τσίρκο»

Τζον Πούλος, διευθύνων σύμβουλος της Dominion Voting Systems.

Ο κ. Πούλος αναφέρει πως αρκετοί από τους περίπου 300 εργαζομένους της Dominion Voting Systems έχουν ζητήσει αστυνομική προστασία τον τελευταίο καιρό, όπως έχουν κάνει και κάποιοι πελάτες τους, καθώς έχουν δεχθεί απειλές. Και όλη αυτή η διαδικασία έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη για όλους τους, γιατί συνεχίζουν τη δουλειά τους εν μέσω μιας «επιτηδευμένης συκοφαντικής εκστρατείας», όπως λέει ο ίδιος. Αναφέρει πως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ενδείξεις, οι οποίες ακόμα ερευνώνται, ότι μπορεί αυτή η συκοφαντική καμπάνια να ήταν προσχεδιασμένη ακόμη και πριν από τις εκλογές, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό.

«Πιστεύουμε πως είναι πολύ άδικο και είμαστε πολύ θυμωμένοι», λέει στην «Κ» ο κ. Πούλος. Για αυτό τον λόγο, η εταιρεία έστειλε μέσω των δικηγόρων της μια 15σέλιδη επιστολή στη Σίντνεϊ Πάουελ, την τέως δικηγόρο της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου Τραμπ, την οποία ο κ. Πούλος αποκαλεί «την πιο σκανδαλώδη και παραγωγική εκφράστρια αυτών των ψευδών», απαιτώντας να ανακαλέσει ό,τι έχει πει.

«Σας γράφουμε σχετικά με τους άγριους, εν γνώσει σας, αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς για την Dominion, τους οποίους κάνατε εκ μέρους της Καμπάνιας Τραμπ, ως μέρος από ένα οργανωμένο επικοινωνιακό τσίρκο», γράφει εκτός των άλλων η επιστολή που στάλθηκε στην κ. Πάουελ, αναφέροντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν γίνει σε πολλαπλές της ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις, όπως και στη συγκέντρωση «Stop the Steal» («Σταματήστε το κλέψιμο»).

Στην επιστολή, αναφέρονται σε ψευδείς ισχυρισμούς της κ. Πάουελ που συσχετίζουν την εταιρεία με τη Βενεζουέλα και την Κίνα, και σε άλλους που σχετίζονται με ένα υποτιθέμενο βίντεο, στο οποίο, σύμφωνα με την κ. Πάουελ, ο ιδρυτής της εταιρείας παραδέχθηκε ότι μπορεί «να αλλάξει ένα εκατομμύριο ψήφους χωρίς πρόβλημα», καθώς και με μία υποτιθέμενη ηχογράφηση στην οποία ένας εργαζόμενος της εταιρείας λέει πως «έκλεψε» τις εκλογές για τον Μπάιντεν.

Οι δικηγόροι της εταιρείας επαναλαμβάνουν πως δεν υπάρχουν ούτε η ηχογράφηση ούτε το βίντεο –το οποίο η κ. Πάουελ είχε υποσχεθεί πως θα δημοσίευε στο Twitter, κάτι που δεν έκανε ποτέ–, διότι η Dominion δεν μπορεί να «αλλάξει ψήφους». Σημειώνουν πως εξαιτίας των ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τον εργαζόμενο της εταιρείας, ο ίδιος έχει λάβει απειλές κατά της ζωής του, ενώ συμπληρώνουν πως ακόμα και χρόνιοι υποστηρικτές του Τραμπ, όπως ο Κρις Κρίστι ο οποίος αποκάλεσε τα λεγόμενα της κ. Πάουελ «εθνική ντροπή», έχουν πει πως αυτοί οι ισχυρισμοί για την Dominion δεν στηρίζονται σε αποδείξεις.

Ο κ. Πούλος λέει πως είναι «απίστευτα εξοργιστικό» να είναι κανείς ο στόχος τέτοιων ψευδών ειδήσεων και ισχυρισμών, εξ ου και η επιστολή προς την κ. Πάουελ. «Αν δεν ανακαλέσει, θα τη δούμε στο δικαστήριο», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Πούλος. Η νομική του ομάδα έχει αυτή τη στιγμή εστιάσει στην κ. Πάουελ, αλλά ο ίδιος λέει πως αν υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις, θα πρέπει και εκείνοι να περιμένουν μια 15σέλιδη επιστολή από τους δικηγόρους του.

Ανθρώπινο λάθος

Οσον αφορά το Αντριμ, μια μικρή κομητεία στο Μίσιγκαν η οποία αρχικά ανέφερε λάθος αποτελέσματα μετά την πρόσθεση των καταμετρημένων ψήφων δίνοντας λανθασμένα περισσότερες στον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, ο κ. Πούλος σημειώνει ότι, όπως έχουν πει και οι υπεύθυνοι από την κομητεία και την πολιτεία, επρόκειτο περί ενός ανθρώπινου λάθους –και όχι λάθος των μηχανημάτων και συστημάτων της Dominion–, το οποίο εντοπίστηκε και διορθώθηκε πολύ γρήγορα.

Αυτή την εβδομάδα, οι ψήφοι της κομητείας ελέγχθηκαν ξανά, διαδικασία η οποία έγινε για να διαβεβαιωθεί ο κόσμος για κάτι που «αναρίθμητοι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων σε ομοσπονδιακό, κρατικό και τοπικό επίπεδο έχουν ήδη επιβεβαιώσει – πως αυτές ήταν οι πιο ασφαλείς εκλογές στην ιστορία του έθνους μας και τα πιστοποιημένα αποτελέσματα είναι μια ακριβής αντανάκλαση της βούλησης των ψηφοφόρων», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Μίσιγκαν Τζόσλιν Μπένσον. «Είναι ώρα για το Μίσιγκαν και το κράτος να απορρίψουν μια και καλή την αναξιόπιστη καμπάνια παραπληροφόρησης που προσπαθεί να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών μας και να προχωρήσουμε μπροστά προς την υποστήριξη της συλλογικής μας δημοκρατίας», συμπλήρωσε η κ. Μπένσον την Πέμπτη.

Ο κ. Πούλος λέει στην «Κ» πως η δημοκρατία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός σκοπός της ζωής του και ήταν από τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος και ένας από τους πρώτους συνεταίρους του, ο οποίος είναι επίσης ελληνικής καταγωγής, αποφάσισαν να αφήσουν την πιο «σκληροπυρηνική μηχανική» και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους. «Το βρήκα πιο ικανοποιητικό από αυτό που έκανα πριν», σημειώνει.

«Μεγάλωσα ακούγοντας για τα ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας, για τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της κουλτούρας μας, από την οικογένειά μου», η οποία έχει ρίζες από τη Μάνη στην Πελοπόννησο, αναφέρει ο ίδιος. Και για αυτό τον λόγο είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα δικαστήρια για να ανακληθούν οι συκοφαντίες, μέσω των οποίων τώρα επιχειρείται να πληγεί η Dominion Voting Systems.

«Η προστασία της ψήφου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι κάθε δημοκρατίας, για αυτό ξεκινήσαμε την εταιρεία, για αυτό τη μεγαλώσαμε, για αυτό οι εργαζόμενοί μας κάνουν ό,τι κάνουν – και δεν είναι πάντα εύκολο», καταλήγει ο κ. Πούλος.

Η διαδρομή του

Η Dominion Voting Systems ιδρύθηκε το 2003 από τον Τζον Πούλος –σπούδασε μηχανικός και έκανε MBA στο πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία– και ένα συνεταίρο του. «Συνίδρυσα την εταιρεία το 2003 βασιζόμενος σε τρεις βασικούς πυλώνες: ασφάλεια, προσβασιμότητα και διαφάνεια», έχει δηλώσει ο ίδιος. Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά από τον Καναδά, πριν από την ενσωμάτωσή της στις ΗΠΑ, όπου παρέχει συστήματα ψηφοφορίας σε 28 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων τόσο δημοκρατικών όσο και ρεπουμπλικανικών. Ο ίδιος λέει πως μέσω της τεχνολογίας της εταιρείας βοηθούν εκλογικούς υπευθύνους να μετρήσουν τις ψήφους, ενώ η τεχνολογία τους βοηθάει επίσης ψηφοφόρους με οποιεσδήποτε φυσικές ή γλωσσολογικές αδυναμίες – σε κάποιες πολιτείες, τα ψηφοδέλτια διατίθενται σε 13 γλώσσες, συμπληρώνει. «Δεν “τρέχουμε” εμείς τις εκλογές, εμείς απλώς παρέχουμε την τεχνολογία σε αυτούς που το κάνουν», δηλώνει στην «Κ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X