ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κορωνοϊός πλήττει την παντοδυναμία του Πούτιν

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και η ρωσική οικονομία βυθίζεται σε μια μεγάλη κρίση

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Ρωσία εξακολουθεί να ακολουθεί ανοδική πορεία, σε αντίθεση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης που λαμβάνουν μέτρα για να χαλαρώσουν τα μέτρα που επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων στα μαζικά τεστ και στην ανίχνευση ασυμπτωματικών περιπτώσεων που δεν υπολογίζονται σε άλλες χώρες. Το αναφερόμενο ποσοστό θνησιμότητας της χώρας παραμένει πολύ χαμηλότερο από ότι σε άλλες χώρες, συμπληρώνουν οι Ρώσοι επιστήμονες και αξιωματούχοι.

Στην κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού, το μεσημέρι της Δευτέρας, η Ρωσία πλησίαζε την Ισπανία που βρίσκεται στην δεύτερη θέση, με συνολικά 221,344 κρούσματα. Σύμφωνα με το «worldometers.info», τις τελευταίες ώρες στην χώρα εντοπίστηκαν 11,656 κρούσματα. Στην Ρωσία υπάρχουν 2,009 θάνατοι που οφείλονται στον Covid 19.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ρωσία άρχισε να αυξάνεται μετά τις 23 Μαρτίου, όταν το υπουργείο Υγείας κατάργησε προηγούμενη μέθοδο που χρησιμοποιούταν για την καταγραφή των κρουσμάτων, η οποία είχε καταστήσει δυσκολότερο για τους γιατρούς να επαληθεύσουν τα θετικά κρούσματα. Η κίνηση έλαβε χώρα όταν ο δήμαρχος της Μόσχας, δήλωσε στον Ρώσο Πρόεδρο σε τηλεοπτική σύσκεψη ότι οι επίσημες στατιστικές του υπουργείου Υγείας ήταν εξαιρετικά ανακριβείς.

Τα έκτακτα μέτρα

Οδεύοντας προς τα μέσα του Μαΐου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές εξακολουθούν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια. Την Πέμπτη ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε παράταση του αποκλεισμού στην πρωτεύουσα, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα, μέχρι τις 31 Μαΐου.

Οι κάτοικοι της Μόσχας θα πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα ή να αντιμετωπίζουν πρόστιμα από την Τρίτη.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνο για σύντομες επισκέψεις σε ένα κατάστημα, για περπάτημα με σκύλους ή να ταξίδια σε βασικές θέσεις εργασίας με ειδική άδεια.
Το Σάββατο, η Ρωσία εόρτασε την επέτειο της νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές παρελάσεις.
Σε επίσημη τηλεοπτική ομιλία, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στον ιό, παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων στη Ρωσία.

Η κρίσιμη συγκυρία και η κριτική της αντιπολίτευσης

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει έρθει σε μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» στιγμή για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον περασμένο μήνα, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε συνταγματικές τροποποιήσεις για να του επιτρέψει να θέσει υποψηφιότητα για δύο επιπλέον εξαετείς θητείες, ενδεχομένως παρατείνοντας τη μακρά διακυβέρνησή του μέχρι το 2036. Μια μη δεσμευτική ψηφοφορία για την τροποποίηση του συντάγματος που το Κρεμλίνο ήλπιζε ότι θα παρείχε την τελική σφραγίδα έγκρισης αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Πούτιν, ο οποίος γιόρτασε τα 20 χρόνια στην εξουσία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επρόκειτο να παραιτηθεί από πρόεδρος το 2024, στο τέλος της τρέχουσας θητείας του. Οι νομοθέτες ανέφεραν ότι η απόφαση να του επιτραπεί να κυβερνήσει για άλλα 16 χρόνια ήταν απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια, μεταξύ άλλων εν μέσω της παγκόσμιας επιδημίας κορωνοϊού.

Οι επικριτές της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν θέσει υπό επίσημης αριθμούς και τους χειρισμούς της κυβέρνησης Πούτιν, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο ταξινόμησης για να μετρήσει τους ασθενείς.

Οι Ρώσοι ακτιβιστές φοβούνται επίσης, ότι οι προηγμένες τεχνολογίες επιτήρησης που χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα και άλλες ρωσικές περιοχές για την παρακολούθηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν αργότερα να χρησιμοποιηθούν για την πάταξη της αντιπολίτευσης.

Το αβέβαιο μέλλον της Ρωσίας

Αναλυτές και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η κρίση του κορωνοϊού και η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κύρια εξαγωγή της Ρωσίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ύφεση στην σύγχρονη ρωσική ιστορία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο αριθμός των ανέργων θα μπορούσε να εκτοξευτεί από 2 εκατομμύρια σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους - σχεδόν το 11 τοις εκατό του ενεργού πληθυσμού της Ρωσίας. Επίσης περίπου τρία εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Την παρούσα περίοδο, περίπου το 30 τοις εκατό των ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν στείλει τους εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών, και σχεδόν οι μισοί τους έχουν μεταφερθεί σε θέσεις μερικής απασχόλησης με μειωμένους μισθούς. Ένα άλλο 20 τοις εκατό των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς.

Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, στη Μόσχα, την πλουσιότερη πόλη της Ρωσίας, το Δημαρχείο έχει δηλώσει ότι θα πληρώνει 19.500 ρούβλια (250 ευρώ) το μήνα σε όποιον χάσει τη δουλειά του λόγω του κορωνοϊού. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη ρωσική πρωτεύουσα είναι 94.000 ρούβλια (€1.200).


Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν επίσης, την πληροφορία ότι μερίδες της ρωσικής κοινωνίας, τις οποίες πλήττει έντονα η πανδημία ασκούν πρωτόγνωρη κριτική στην ρωσική κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι τα μέτρα που λαμβάνει δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικονομικής κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση