ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μακρόν κλείνει το «εκκολαπτήριο» Γάλλων ηγετών

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας αντιμετώπισης της ταξικής ανισότητας στις λεγόμενες «μεγάλες σχολές» της τριτοβάθμιας παιδείας της χώρας

Kathimerini.gr

Τη διακοπή λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA) ανακοίνωσε, χθες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι απόφοιτος αυτού του «εκκολαπτηρίου» Γάλλων ηγετών.

Η απόφαση του προέδρου εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης εκστρατείας αντιμετώπισης της ταξικής ανισότητας στις λεγόμενες «μεγάλες σχολές» της τριτοβάθμιας παιδείας της χώρας. Στις σχολές αυτές ανήκουν το Πολυτεχνείο, η Ανώτατη Σχολή Εμπορικών Σπουδών (HEC), η σχολή Πολιτικών Μηχανικών (Pont et Chausees, Mines και σχολή Ναυπηγών), η σχολή Normale Sup, από την οποία αποφοιτούν εκπαιδευτικοί και η σχολή Πολιτικών Επιστημών (Science Po), μεταξύ άλλων.

Παρότι το ποσοστό φοιτητών από εύπορες οικογένειες στην ENA ήταν 45% τις δεκαετίες του 1950 και 1960, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 70% τη δεκαετία του 2010, με μόλις 6% των φοιτητών να προέρχονται από εργατικές οικογένειες. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στη δυνατότητα πλούσιων γονέων να εξασφαλίζουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά τους ενόψει των απαιτητικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις «μεγάλες σχολές».

Στην απόφαση αυτή φέρεται να έφθασε ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018, οι οποίες ενισχύθηκαν εξαιτίας της πεποίθησης μέρους της κοινής γνώμης ότι η πολιτική ηγεσία είναι αποκομμένη από τις ανησυχίες των πολιτών. Τέσσερις πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μακρόν, Ολάντ, Ντ’ Εστέν και Σιράκ) φοίτησαν στην ENA.
Τη σχολή ίδρυσε ο Σαρλ Ντε Γκωλ τον Οκτώβριο του 1945, σε μία προσπάθεια απομάκρυνσης της άρχουσας τάξης από τα ανώτατα κλιμάκια της γαλλικής δημόσιας διοίκησης και αντιμετώπισης του νεποτισμού. Αντί για αυτό, όμως, η σχολή αναδείχθηκε σε όμιλο διαιώνισης νέας ιδιότυπης κρατικής ελίτ, περισσότερο προσηλωμένης στην αλληλοεξυπηρέτηση μελών παρά στις αρχές της δημοκρατίας.

Οι επικεφαλής της σχολής υπογραμμίζουν ότι το κοινωνικό και οικονομικό «προφίλ» των φοιτητών είναι πιο αντιπροσωπευτικό της γαλλικής κοινωνίας, από αυτό άλλων σχολών, υπονοώντας την ανώτατη σχολή εμπορικών σπουδών HEC, από την οποία αποφοιτούν μελλοντικά ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. «Παρά τους λίγους διάσημους αποφοίτους, η πλειονότητα των αποφοίτων της ENA είναι αφανείς και σκληρά εργαζόμενοι κρατικοί λειτουργοί, που ουδεμία σχέση έχουν με το στερεότυπο του αποκομμένου από την πραγματικότητα ανώτατου γραφειοκράτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σχολή. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, είχε προαναγγείλει τη διακοπή λειτουργίας της σχολής, λέγοντας ότι το έργο της θα αναλάμβανε νέα σχολή δημόσιας διοίκησης περισσότερο εναρμονισμένη με τις ανάγκες της εποχής. Η νέα σχολή, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, θα εντάξει στο πρόγραμμά της τη μελέτη της φτώχειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοσμικής φύσης του σύγχρονου γαλλικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση