ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιστορική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν

Ιστορική κίνηση από τις ΗΠΑ - Δικαίωση για έως 1,5 εκατομμύριο ψυχές σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς Αρμενίων συνιστά η δήλωση του Τζο Μπάιντεν με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης.

Kathimerini.gr

Δικαίωση για έως 1,5 εκατομμύριο ψυχές σφαγιασθέντων από τους Οθωμανούς Αρμενίων συνιστά η αναμενόμενη αλλά άκρως σημαντική δήλωση του Τζο Μπάιντεν με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του ιστορικού αυτού γεγονότος, που ένας Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε για πρώτη φορά «Γενοκτονία».

Ακριβώς 106 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εθνικής εκκαθάρισης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-1923), ήρθε η ηθική δικαίωση του αρμενικού λαού από τα χείλη του κ. Μπάιντεν το Σάββατο, μερικούς μήνες μετά το μεγάλο πλήγμα από την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε στη δήλωσή του για την επέτειο της 24ης Απριλίου ότι οι σφαγές των Αρμενίων του 1915 συνιστούν Γενοκτονία, τη μνήμη της οποίας τιμούν οι Αμερικανοί.

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμενίους που χάθηκαν στη Γενοκτονία που άρχισε σαν σήμερα πριν 106 έτη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Επί δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις ΗΠΑ με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν λησμονήσει ποτέ την τραγική ιστορία, την οποία τιμούμε», πρόσθεσε.

«Νιώθουμε τον πόνο τους και επιβεβαιώνουμε την ιστορία τους. Το κάνουμε αυτό όχι για να αποδώσουμε ευθύνες αλλά για να βεβαιωθούμε ότι εκείνο που συνέβη δε θα επαναληφθεί ποτέ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

Με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Μπάιντεν εκπληρώνει μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ολοκληρώνει τη διαδικασία που είχαν εκκινήσει τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ αλλά ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείτο να επικυρώσει.

Περίπου 30 ακόμη χώρες έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη σφαγή των Χριστιανών Αρμενίων από τους Οθωμανούς ως Γενοκτονία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που δέχθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων πριν έναν αιώνα από τα εδάφη όπου διεπράχθη το ιστορικό αυτό έγκλημα.
Το Σάββατο τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φράγκος τόνισαν με μηνύματά τους τη σημασία της ιστορικής μνήμης για την αρμενική γενοκτονία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Παρασκευή ο κ. Μπάιντεν έσπασε την τρίμηνη σιωπή του έναντι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (καθώς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του από την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου), αλλά μόνο για να τον ενημερώσει ότι οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν το Σάββατο την ανακήρυξη της σφαγής των Αρμενίων πριν έναν αιώνα ως Γενοκτονία.

Η αντίδραση της Τουρκίας από την Παρασκευή ήταν η στερεοτυπική άρνηση του χαρακτηρισμού της Γενοκτονίας, επιμένοντας ότι επρόκειτο για μάχες μεταξύ αντιπάλων ενόπλων, ότι χιλιάδες Τούρκοι έπεσαν θύματα της «αρμενικής τρομοκρατίας» και ότι τα θύματα μεταξύ των αρμενίων δεν ξεπέρασαν ττους 300.000 σε σύνολο πληθυσμού έως 2,5 εκατομμυρίων.

Ομοίως το Σάββατο η Άγκυρα σχολίασε σε ανακοίνωση με έντονο ύφος ότι η θεώρηση του θανάτου των Αρμενίων ως γενοκτονία στερείτει νομικής βάσης.

H δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ:

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική εποχή και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε το να ξαναγίνει μια τέτοια κτηνωδία. 

Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. 

Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ από την ιστορία και θυμόμαστε για να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. 

Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της αδιαλλαξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. 

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας αναζητήσουμε τη επούλωση των πληγών και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.

Η πρώτη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Σε μια πρώτη αντίδραση, το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε στην δημοσιότητα από τον λογαριασμό Twitter του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το εξής μήνυμα:

«Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν σχετικά με το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός συνιστά την μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό.»

 

Η γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-Τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου. Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία», αναφέρει το γραπτό ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τος ΗΠΑ.

Στην συνέχεια, στο ανακοινωθέν υπογραμμίζονται τα εξής:«Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου "γενοκτονία" που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο. Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σαφώς τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915. Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην Αρμενική πλευρά να συστηθεί μια Κοινή Επιτροπή Ιστορίας. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά θέματα, δεν έχει καμία αξία. Ως χώρα που βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που ονομάζεται λίκνο των πολιτισμών η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα δεχθεί διδάγματα από οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.»

Τέλος η Άγκυρα στέλνει το εξής μήνυμα: «Με την ευκαιρία αυτή, μνημονεύουμε για άλλη μια φορά τα άτομα από όλες τις μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έχασαν τη ζωή τους κάτω από τις εξαιρετικές συνθήκες της περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το μήνυμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Απριλίου, για τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας στο Αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, αντανακλά την προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. θέμα. Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν θα αποφέρει αποτελέσματα εκτός από την πόλωση και την παρεμπόδιση της ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή μας. Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας. Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος».

Η αντίδραση της Αρμενίας

 «Είναι μια σημαντική μέρα για όλους τους Αρμένιους. Μετά τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2019, ο Πρόεδρος Μπάιντεν τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι ΗΠΑ απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευσή τους για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καθολικών αξιών» η πρώτη αντίδραση του Αρμένιου Πρωθυπουρού Νικόλαος Πασινιάν στην νέα κίνηση των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων στον ΟΗΕ το 1975, ενώ οι ΗΠΑ γίνονται η 33η χώρα που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Καλίν: Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν την ιστορία 

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν την ιστορία προβάλλει ο Εκρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της Τουρκίας για την Αρμένικη Γενοκτονία. Χθες ο κ. Καλίν είχε επικοινωνία με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ στο άκουσμα της είδησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ

Την νύχτα του Σαββάτου ο φιλοκυβερνητικούς τύπος της Τουρκίας αντέδρασε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Γενοκτονία των Αρμενίων με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως:

Γιενί Σαφάκ: «(Η απόφαση δεν φέρει καμία σημασία (Δήλωση Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάϊ)

Σταρ: «Σκληρή αντίδραση από την Τουρκία στην απόφαση των ΗΠΑ»

Χιουρριγιέτ: «Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης αντέδρασε στην απόφαση των ΗΠΑ»

Σαμπάχ: «Απορρίπτουμε ολοκληρωτικά την απόφαση».

Ο φιλοκυβερνητικούς τύπος κάλυψε επίσης την τοποθέτηση του Αζερμπαΐτζαν και την επικοινωνία του Τούρκου και Αζέρου Προέδρου.
Σημειώνεται ότι παρόμοιος υπήρξε και τόνος των αντιπολιτευόμενων μέσων με εξαίρεση αυτά που εκφράζουν την τουρκική Αριστερά και το κουρδικό κίνημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση