ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Τζο Μπάιντεν πρόεδρος – Ενωτική προσωπικότητα – Ο Τραμπ δεν αποδέχεται την ήττα

Η χώρα βιώνει ένα πρωτόγνωρο χάσμα, οι μεν δεν ακούν τους δε κάποιοι μισούν τους άλλους.

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη νίκη του στην πολιτεία της Πενσιλβάνια και την εξασφάλιση και άλλων 20 εκλεκτόρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των αμερικανικών δικτύων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στην πρώτη του δήλωση ανέφερε ότι έφθασε η ώρα για ενότητα. Δεν θα είναι εύκολο. Η χώρα βιώνει ένα πρωτόγνωρο χάσμα. Οι μεν δεν ακούν τους δε. Κάποιοι μισούν τους άλλους. Ο ίδιος ο Μπάιντεν δήλωσε χθες πως οι πολιτικοί και ψηφοφόροι του άλλου κόμματος είναι αντίπαλοι, όχι εχθροί.

Ωστόσο, ο έμπειρος τέως αντιπρόεδρος είναι ίσως η ιδεατή περίπτωση πολιτικού για να προσπαθήσει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να επουλώσει τις πληγές.

Εχοντας θητεύσει για 36 ολόκληρα χρόνια ως μέλος της Γερουσίας γνωρίζει πολύ καλά και έχει συνεργαστεί αρμονικά με πολλούς ρεπουμπλικανούς. Επίσης, είναι από τη φύση του άνθρωπος ήπιος και συναινετικός. Τέλος, η ηλικία του οδηγεί στην ασφαλή εκτίμηση ότι θα είναι πρόεδρος μιας τετραετίας. Αυτό επιτρέπει στους ρεπουμπλικανούς να τον αποδεχθούν πιο εύκολα και να εργασθουν μαζί του, καθώς δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Σε ηλικία 78 ετών, ο Μπάιντεν πετυχαίνει στην τρίτη του προσπάθεια – είχε διεκδικήσει το δημοκρατικό χρίσμα το 1988, όταν έχασε απο τον Μάικ Δουκάκη, και το 2008 όταν έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα – να αναρριχηθεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Καμάλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μαύρη στην ιστορία που εκλέγεται αντιπρόεδρος.

Μετά την επικράτησή του με διαφορά 0,6% στην Πενσιλβάνια, κάνει το πλέον καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του στόχου της νίκης και εξασφάλισης συνολικά 306 εκλεκτόρων, έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ. Ταυτόχρονα, κερδίζει άνετα τη λαϊκή ψήφο, με 4,5 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (3% διαφορά σε πανεθνικό επίπεδο).

Ο Τραμπ επιμάνει να αμφιβητεί το αποτέλεσμα, με ένα σταθερά αντιδραστικό πνεύμα να διαπερνά τα tweets και τις δημόσιες διακηρύξεις του, αλλά και με νομικές προσφυγές που θα κάνει, αρχής γενομένης από τη Δευτερα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα αναγνωρίσει την ήττα του και δεν θα συγχαρεί τον αντίπαλό του, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει παραδοσιακά σε όλες τις προεδρικές αναμετρήσεις στην Αμερική. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του Λευκού Οίκου μετά τη νίκη του Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι έχει υπάρξει αλλοίωση του αποτελέσματος

Η τακτική αυτή θα του επιτρέψει να συνεχίσει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο την «επόμενη μέρα», τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, όσο και σε ό,τι αφορά τις πολύ πιθανές δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν για τα προσωπικά και επιχειρηματικά οικονομικά του.

Τέσσερις ημέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι αριθμοί σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες, αλλά και τη λαίκή ψήφο – ο Μπάιντεν θα έχει συνολικά 74,5 εκατομμύρια ψήφους, τις περισσότερες που έλαβε ποτέ υποψήφιος στην ιστορία των ΗΠΑ – συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να παρεμποδισθεί η πορεία του προς τον Λευκό Οίκο και πως ήταν απλά θέμα χρόνου.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος εξακολουθεί να προηγείται και στις τέσσερις πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση, αλλού οριακά, αλλού με ελαφρώς μεγαλύτερη διαφορά και το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει όλες. Στο Γουισκόνσιν οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν επανακαταμέτρηση (η διαφορά είναι 0,6% υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου), αν και όλα τα αμερικανικά δίκτυα θεωρούν δεδομένη την επικράτηση του Μπάιντεν και σε αυτή την πολιτεία και του έχουν ήδη αποδόσει τους 10 εκλέκτορες που προκύπτουν. Επίσης, προηγείται στη Νεβάδα (6 εκλέκτορες) με 2, στην Αριζόνα (11) με 0,6%, και στην Τζόρτζια (16) με 0,2%, με αποτέλεσμα να φθάνει συνολικά τους 306. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ουσιαστικά 232 καθώς θα πάρει τελικά τους 15 της Βόρειας Καρολίνας και τους 3 της Αλάσκα.

Θεωρητικά, υπάρχει ακόμη μια αβεβαιότητα, λόγω των νομικών προσφυγών του Τραμπ, αλλά και των επανακαταμετρήσεων που θα γίνουν σε κάποιες πολιτειες. Ωστόσο, είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση