ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι έξι ομογενείς του Κογκρέσου μιλούν στην «Κ»

Την επόμενη διετία θα υπάρχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων έξι μέλη ελληνικής καταγωγής, τέσσερις Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί

Του Αθανάσιου Έλλις

Του Αθανάσιου Έλλις

Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για την εξαιρετική επίδοση των ελληνικής καταγωγής υποψηφίων στις πρόσφατες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς αυξήθηκε κατά μία έδρα η ήδη σημαντική αριθμητική παρουσία τους στο Κογκρέσο.

Έτσι, την επόμενη διετία θα υπάρχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων έξι μέλη ελληνικής καταγωγής, τέσσερις Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι όπως και στο παρελθόν, αναμένεται να συνεργασθούν στενά μεταξύ τους αλλά και με άλλους συναδέλφους τους τους οποίους επηρεάζουν στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στις εκλογές της περασμένης Τρίτης επανεξελέγησαν και τα πέντε μέλη της κοινότητας που ήδη βρίσκονταν στη Βουλή, και σε αυτά προστέθηκε ακόμη ένα, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η «Κ» ζήτησε από τους ομογενείς βουλευτές να μιλήσουν για την ελληνική τους καταγωγή.

ΤΖΟΝ ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ, Μέριλαντ

«Ως Ελληνοαμερικανός, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τις δημοκρατικές παραδόσεις που προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες. Είναι ένας από τους λόγους που εμπνέομαι τόσο πολύ από την εκπληκτική δημοκρατική προσέλευση, που έδωσε μια ιστορική νίκη στον Τζο Μπάιντεν. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αποκαταστήσει την υπόσχεση της Αμερικής ως χώρας ελευθερίας και ευκαιρίας. Όταν ο παππούς και η γιαγιά μου έφυγαν από την Ελλάδα για να μεταναστεύσουν στην Αμερική, περισσότερο από έναν αιώνα πριν, έφεραν μαζί τους μια πίστη στις δημοκρατικές αξίες που τους έκανε να εργαστούν σκληρά και να πετύχουν. Ο Τζο Μπάιντεν ενσωματώνει την ίδια πίστη και θα βοηθήσει να στηριχθούν και να πετύχουν όλοι εκείνοι που φιλοδοξούν να κάνουν το αμερικανικό όνειρο πραγματικότητα».

ΝΤΙΝΑ ΤΑΪΤΟΥΣ, Νεβάδα

«Κρατάω τις ελληνικές αξίες που μου έχει διδάξει ο παππούς μου, που ήρθε σε αυτήν τη χώρα μέσω της νήσου Ελις, κοντά στην καρδιά μου. Η πόλη στην οποία μεγάλωσα δεν είχε ελληνική εκκλησία ή σχολείο και κάναμε οδικές εκδρομές 100 μιλίων στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, για να πάρουμε φέτα και ελιές Καλαμάτας. Μου δίδαξε από νεαρή ηλικία ότι το να είσαι Έλληνας είναι κάτι περισσότερο από αυτό που τρως. Γι’ αυτό έχω αγωνιστεί στο Κογκρέσο για να αντιταχθώ στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, να υπερασπιστώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και να ενισχύσω την ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο». Η 70χρονη Τάιτους εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2009, στη συνέχεια έχασε, αλλά επανήλθε το 2013 και από τότε επανεκλέγεται σταθερά.

ΚΡΙΣ ΠΑΠΠΑΣ, Νιου Χαμσάιρ

«Πάντα ήμουν υπερήφανος για την ελληνική μου κληρονομιά και εργάστηκα για να φέρω στην Ουάσιγκτον τις αξίες που μου δίδαξε η οικογένειά μου, καθώς εκπροσωπώ τους πολίτες του Νιου Χαμσάιρ. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και οι Ελληνοαμερικανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ιστού του Νιου Χαμσάιρ. Έχω την τιμή να είμαι κομμάτι αυτής της κληρονομιάς και κάνω ό,τι μπορώ για να την προωθήσω». Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Πάππας διηύθυνε το εστιατόριο της οικογένειάς του και παράλληλα ασχολήθηκε με τα κοινά. Ο 40χρονος Πάππας, ο οποίος συμμετέχει στις επιτροπές μεταφορών και υποδομών, και βετεράνων, είναι ο πρώτος δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος βουλευτής της πολιτείας.

ΝΙΚΟΛ ΜΑΛΛΙΩΤΑΚΗ, Νέα Υόρκη

«Με την εκλογή μου στο Κογκρέσο, ως Αμερικανίδα πρώτης γενιάς, τιμάται τόσο η γενέτειρα του πατέρα μου όσο και η χώρα στην οποία γεννήθηκα εγώ, η Αμερική. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συνδέονται για πάντα με την αμοιβαία πίστη τους στη δημοκρατία και στην ελευθερία, δύο αρχές που αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους των αρχών και των πολιτικών μου πεποιθήσεων». Το νέο μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξελέγη για πρώτη φορά. Η 40χρονη Μαλλιωτάκη, της οποίας ο πατέρας μετανάστευσε από την Ελλάδα και η μητέρα της είναι πρόσφυγας που διέφυγε από την Κούβα, είχε εκπροσωπήσει τμήματα της πόλης της πολιτειακής Βουλής ενώ ήταν η υποψήφια ταυτόχρονα με το Ρεπουμπλικανικό και το Συντηρητικό Κόμμα για το αξίωμα της δημάρχου της Νέας Υόρκης το 2017.

ΓΚΑΣ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗΣ, Φλόριντα

«Είμαστε ένα έθνος μεταναστών και η ιστορία της οικογένειάς μου, η ελληνική μας κληρονομιά, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου. Με τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, οι πολιτικές του διχασμού και του αποκλεισμού υπέστησαν μια μεγάλη ήττα». Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής άρχισε την πολιτική του καριέρα ως Ρεπουμπλικανός και διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας την τετραετία 2007-2011. Αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν το τελευταίο δεν στήριξε την υποψηφιότητά του για τη Γερουσία. Διεκδίκησε το αξίωμα του γερουσιαστή ως ανεξάρτητος, αλλά έχασε από τον Μάρκο Ρούμπιο. Μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς, το 2012, στήριξε την προεδρική υποψηφιότητα του Ομπάμα, διεκδίκησε και πάλι τη θέση του κυβερνήτη, αλλά έχασε με 1% διαφορά, για να εκλεγεί τελικά βουλευτής το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αθανάσιου Έλλις

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X