ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Οι Ναυτικές αποστολές στα Στενά του Ορμούζ

Newsroom K

Η σημασία της περιοχής, ο Διεθνής Συνασπισμός των ΗΠΑ και οι νέες ναυτικές αποστολές

Οι επιθέσεις το 2019 εναντίον πετρελαιοφόρων στο Στενό του Ορμούζ, στα ανοικτά του Ιράν, ώθησαν τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν ότι αρχίζουν διαδικασία συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού που θα εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η επιχειρησιακή περιοχή ευθύνης της Διεθνούς Δομής Ναυτικής Ασφάλειας καλύπτει τα Στενά του Ορμούζ, τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την Θάλασσα του Ομάν, αλλά και την περιοχή του Κόλπου.

Περίπου το ένα τρίτο (⅓) του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως, περνά από την εν λόγω περιοχή. Αρκετά δεξαμενόπλοια έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στον Κόλπο το 2019, σε περιστατικά που προκάλεσαν διεθνή ανησυχία και αντίστοιχη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν για τις απειλές στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, με τη Τεχεράνη να αρνείται τις κατηγορίες.

Ναυτική αποστολή ΕΕ: Ευρεία στήριξη γαλλικής πρότασης

Μια Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στα στενά του Ορμούζ, κέρδισε την πολιτική υποστήριξη περισσότερων χωρών, ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η αποστολή έχει τώρα την πολιτική υποστήριξη της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, πέραν της ίδιας της Γαλλίας.

Ν.Κορέα: Ανάπτυξη ναυτικής αποστολής

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να ενισχύσουν την αποστολή τους κατά της πειρατείας η οποία δρα το τρέχον διάστημα στα ανοικτά της Αφρικής και να τη μεταφέρουν στην περιοχή του Στενού του Ορμούζ, μετά τις πιέσεις που άσκησε στη Σεούλ η Ουάσινγκτον να συμβάλλει στη φύλαξη δεξαμενόπλοιων που κινούνται στον Κόλπο.

Αν και η Νότια Κορέα θα αναπτύξει την αποστολή αυτή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Περσικού Κόλπου, δεν θα ενταχθεί επίσημα στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας.

«Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας αποφάσισε να επεκτείνει προσωρινά την ανάπτυξη της στρατιωτικής μονάδας Τσονγκχέ, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών μας και την ελεύθερη διέλευση των πλοίων μας», ενημέρωσε δημοσιογράφους αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας.

⅓ του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως, περνά από την εν λόγω περιοχή

Η μονάδα Τσονγκχέ σταθμεύει στον Κόλπο του Άντεν από το 2009· επιχειρεί για την αντιμετώπιση της πειρατείας σε συνεργασία με αεροναυτικές δυνάμεις κρατών της Αφρικής, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η νοτιοκορεάτικη δύναμη έχει επίσης απομακρύνει Νοτιοκορεάτες υπηκόους από τη Λιβύη και την Υεμένη, ενώ ως τον Νοέμβριο του 2018 συνόδευσε κάπου 18.750 νοτιοκορεάτικα και ξένα πλοία.

Η δύναμη αυτή περιλαμβάνει 302 στρατιωτικούς, ένα αντιτορπιλικό 4.500 τόνων, ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου Lynx και τρία ταχύπλοα.

Η Νότια Κορέα, βιομηχανική χώρα η οποία κατατάσσεται πέμπτη ως προς τις εισαγωγές αργού παγκοσμίως και ήταν ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διέκοψε τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου τον Μάιο του 2019, όταν τερματίστηκε η ισχύς της εξαίρεσής της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, στις αρχές εκείνου του μήνα.

Πηγές: ΣΚΑΪ, Καθημερινή Ελλάδος, BBC, Al Jazeera

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ