ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι τέσσερις δαίμονες του Τζόνσον

Η Τζίνα Μίλερ φοράει την πανοπλία της και πάλι, με στόχο αυτή τη φορά τον Μπόρις Τζόνσον

Kathimerini.gr

Για τους οπαδούς του Remain, είναι η γυναίκα που έσυρε την Τερέζα Μέι στα δικαστήρια και τη νίκησε, υποχρεώνοντάς την να θέσει υπό την κρίση του Κοινοβουλίου τη διαδικασία της εξόδου από την Ε.Ε. Για τους φανατικούς του Brexit, είναι ένας κακός δαίμονας, αλεξικέραυνο τοξικών, κάποτε σεξιστικών και ρατσιστικών επιθέσεων.

Τώρα, η Τζίνα Μίλερ φοράει την πανοπλία της και πάλι, με στόχο αυτή τη φορά τον Μπόρις Τζόνσον. Η δυναμική επιχειρηματίας με την έντονη φιλανθρωπική δράση, και τις εκστρατείες της για την οικονομική διαφάνεια, σέρνει στα δικαστήρια την κυβέρνηση για να ακυρώσει την αναστολή στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και να αποτρέψει ένα χαώδες Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Συντηρητικός Τζον Μέιτζορ.

«Σαν τους αεροπειρατές, οι υπουργοί και οι ακόλουθοι του Μπόρις Τζόνσον προσπαθούν να μας κρατήσουν όλους ήρεμους, με μια ψευδαίσθηση κανονικότητας», έγραψε η γεννημένη στη Γουιάνα ακτιβίστρια, προειδοποιώντας ότι «αν περάσει αυτή η δικτατορική κίνηση, θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλλίας θα συζητήσει την προσφυγή της Μίλερ την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά η κίνησή της έχει κιόλας βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Η ηγέτις των Φιλελευθέρων Τζο Σουίνσον και ο αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών Τομ Γουότσον στάθηκαν στο πλευρό της Μίλερ και θα υποστηρίξουν την προσφυγή της. Αλλά το πιο επώδυνο πλήγμα για τον Τζόνσον ήρθε από μια ξεχωριστή προσωπικότητα από το δικό του κόμμα, τους Συντηρητικούς: ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ προσφέρθηκε να στηρίξει και αυτός την προσφυγή της Μίλερ με ένα δηλητηριώδες σχόλιο για τον σημερινό αρχηγό του κόμματός του: «Κοιτάζοντας πίσω στην Ιστορία, δεν μπορώ να φανταστώ έναν Ντιζραέλι, έναν Γλάδστωνα, έναν Τσώρτσιλ ή μία Θάτσερ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, να μας λένε: βάλτε στην άκρη το Κοινοβούλιο για όσο διάστημα αναγκάζομαι να ακολουθώ μια δυσάρεστη πολιτική που δεν την εγκρίνει το κόμμα μου», έγραψε ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τη Μάργκαρετ Θάτσερ και κυβέρνησε τη χώρα του για επτά χρόνια.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μια δεύτερη ισχυρή προσωπικότητα από το στρατόπεδο των Συντηρητικών που παρατάσσεται απέναντι από τον Τζόνσον είναι ο κύριος «Order! Order!», κατά κόσμον Τζον Μπέρκοου. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, που έγινε παγκοσμίως διάσημος από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις για το Brexit, χαρακτήρισε «ντροπή» για τη μητέρα όλων των κοινοβουλίων της οικουμένης την κίνηση του Τζόνσον και, βέβαια, εννοεί να την ακυρώσει.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Το παράθυρο ευκαιρίας είναι μικρό: η Βουλή ανοίγει και πάλι μετά τις θερινές διακοπές την ερχόμενη Τρίτη, για να αναστείλει εκ νέου τις λειτουργίες της κάπου ανάμεσα στις 9 και 12 Σεπτεμβρίου. Στο σύντομο αυτό διάστημα, οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι και τα άλλα, μικρότερα κόμματα, της αντιπολίτευσης, αλλά και οι αντάρτες των Συντηρητικών, καλούνται να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε ένα από τα δύο: είτε πρόταση δυσπιστίας με στόχο την ανατροπή του Τζόνσον είτε ψήφιση νόμου που θα αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι διαβουλεύσεις είναι εξαντλητικές. Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι ο Τζόνσον θα είναι ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας. Κάποιοι άλλοι δεν είναι και τόσο σίγουροι.

Η Τζίνα Μίλερ προσέφυγε δικαστικά εναντίον της αναστολής λειτουργίας της Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση