ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο της Λιβύης

Η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν άλλαξε τα δεδομένα στον εμφύλιο της Λιβύης. Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν για τις εξελίξεις που ακολουθούν

Στην Τουρκία και στον αραβικό κόσμο οι αναλύσεις που εστιάζουν στο αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου για την κρίση της Λιβύης καταλήγουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα που ξεχωρίζουν στο σχετικό ανακοινωθέν της διάσκεψης του Βερολίνου, η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι διάφορων ξένων κυβερνήσεων, δεν αλλάζει τα δεδομένα στο πολεμικό πεδίο της Λιβύης.

Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» το βράδυ της Δευτέρας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με διάφορες τουρκικές πηγές, παρά το κάλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου για σεβασμό του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η Άγκυρα εξακολουθεί να ενισχύει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης. Επίσης, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον τουρκικό στρατό να ενισχύει αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της κυβέρνησης της Τρίπολης με στρατιωτικά όπλα προηγμένης τεχνολογίας. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν τα νέα τουρκικά οπλικά συστήματα που φτάνουν στην Λιβύη να δυσχεραίνουν τις ενδεχόμενες νέες επιθέσεις των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης.

Τι λένε οι αναλυτές;

Σε ότι αφορά το συνολικό αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου μια από τις πιο διεξοδικές και «ψύχραιμες» αναλύσεις ήρθε πριν από λίγη ώρα, από τον Τούρκο αναλυτή, Φεχίμ Τάστεκιν, ο οποίος είναι από τους λιγοστούς αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις κρίσεις της Συρίας και της Λιβύης.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της στο Τόμρουκ αντί της Τρίπολης το 2014 λόγω του αποκλεισμού των ισλαμιστών, θεωρεί τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, με επικεφαλής τον Χάφταρ, ως επιτελάρχη της χώρας. Το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτό το συμβούλιο, το οποίο θεωρεί άκυρη τη συμφωνία με την Τουρκία», τονίζει ο κ. Τάστεκιν, ο οποίος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η διάσκεψη του Βερολίνου ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση της θέσης της Βουλής των Αντιπροσώπων, τότε θα «κινδυνεύσει» το περίφημο σύμφωνο που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τάστεκιν οι μηχανισμοί που προβλέπονται για τους στόχους της προστασίας της κατάπαυσης του πυρός, η συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων δημιουργούν νέο «πονοκέφαλο» για την Άγκυρα.

Τα οφέλη για την Άγκυρα

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το γεγονός ότι πρώτα με την διάσκεψη της Τρίπολης και μετά με αυτήν του Βερολίνου «διασώζεται» η κυβέρνηση Τρίπολης, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες κινδύνευε να περάσει στον έλεγχο των δυνάμεων της ανατολικής Μεσογείου, ενισχύει την θέση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διπλωματικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Στην νέα περίοδο, έχοντας συμμετάσχει σε δυο κρίσιμες διασκέψεις για την Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είναι σε θέση να προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία είναι η δύναμη που διέσωσε την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Με αυτήν την ιδιότητα, μαζί με το Κατάρ, μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα είναι σε θέση να προσκομίσει διπλωματικά και ενεργειακά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με Τούρκους και Άραβες αναλυτές η διάσκεψη του Βερολίνου, κυρίως τα όσα ανακοινώθηκαν στο τέλος της, βοηθούν το Βερολίνο και την Δύση, παράγοντες που το τελευταίο διάστημα έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος στο διπλωματικό πεδίο της Α. Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση