ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
27°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Παλαιστινιακό: Τα σπουδαία νέα ακολουθούν τις προσεχείς ημέρες

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τι προειδοποιεί η φιλελεύθερη ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετζ

Μπορεί την Τρίτη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας να ήταν στραμμένη στην Ουάσιγκτον για το μέλλον του Παλαιστινιακού και πολλοί αναλυτές σημείωναν την ημερομηνία της 28ης Ιανουαρίου 2020 ως ένα νέο, κομβικό σημείο στην σύγχρονη ιστορία της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, ωστόσο ψύχραιμες αναλύσεις προειδοποιούν ότι το κύριο γεγονός της τελευταίας περιόδου στο Παλαιστινιακό ζήτημα, δεν έλαβε χώρα χθες, αλλά ακολουθεί τις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως την Κυριακή, στο Ισραήλ.

Σε περίπτωση που η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπένζιαμιν Νετανιάχου επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την νέα συγκυρία και να θέσει και τυπικά υπό ισραηλινή κατοχή την κοιλάδα του Ιορδάνη, τότε στο Παλαιστινιακό θα προκύψουν νέα δεδομένα. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος πριν από λίγες ώρες, έφερε κοντά την επίσημη διοίκηση της Παλαιστίνης με την Λωρίδα της Γάζας, με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα με την διοίκηση της Χαμάς.

Η υποστήριξη του Τραμπ στον Νετανιάχου

Στις εξελίξεις που ακολουθούν στο Παλαιστινιακό εστιάζει η φιλελεύθερη εφημερίδα του Ισραήλ, Χαάρετζ, η οποία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του περιβόητου «σχεδίου του αιώνα» των ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ υιοθέτησε τη συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων του Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου τον αποπληρώνει με γενναιόδωρο έπαινο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για το ζήτημα της υποστήριξης των ευαγγελιστών στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η πρόταση των ΗΠΑ ήταν επίσης η τελευταία απόπειρα του Τραμπ για τη πολιτική διάσωση του Νετανιάχου. Πριν από τις εκλογές του Απριλίου στο Ισραήλ, ο Τραμπ αναγνώρισε ισραηλινή κυριαρχία πέρα από τα ύψη Γκολάν. Τώρα, κρίνοντας από τις δηλώσεις του την Τρίτη, είναι επίσης προφανώς πρόθυμος να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία σε ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης. Και ο Νετανιάχου μπορεί να προσαρτήσει αυτήν την περιοχή ακόμη και πριν από τις εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα ήταν μια πραγματική επανάσταση, πολύ πιο σημαντική από ένα ειρηνευτικό σχέδιο που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί. Αλλά αυτό συνεπάγεται επίσης, με σοβαρό κίνδυνο», προειδοποιεί η Χάαρετζ.

Οι κρίσιμες εξελίξεις που ακολουθούν

Στην συνέχεια η εφημερίδα προειδοποιεί ότι η προσάρτηση νέων εδαφών από το Ισραήλ ενδέχεται να έρθει στο προσκήνιο πριν από τις τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο, αυτήν την εβδομάδα. Σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντάβιντ Φρίντμαν έχει ήδη δείξει στην ισραηλινή πλευρά την μέση οδό για την υλοποίηση του νέου σχεδίου: το Ισραήλ μπορεί να επιβάλλει την κυριαρχία του (σε νέα εδάφη), αλλά μόνο σε περιορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Εστιάζοντας στο προαναφερόμενο σενάριο, η ισραηλινή εφημερίδα, στο σχετικό κύριο άρθρο της, υπενθυμίζει ότι ήδη το αμερικανικό σχέδιο έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Παλαιστινιακής Διοίκησης, η οποία ύστερα από πολλά χρόνια, αντιμέτωπη με τον νέο κίνδυνο, έφτασε στο σημείο να συντονίζει τις κινήσεις της με την Χαμάς.

Την ίδια ώρα, μια άλλη χώρα, που στο παρελθόν διατηρούσε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, η Ιορδανία, προειδοποιεί ότι με τις νέες εξελίξεις έχουν εκτεθεί σε μεγάλους κινδύνους οι προηγούμενες συμφωνίες και η σταθερότητα της περιοχής.

Με βάση λοιπόν, όλα τα προαναφερόμενα η Χάαρετζ προειδοποιεί: «η Τετάρτη έχει κηρυχθεί μέρα οργής στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά το σχέδιο του Τραμπ δεν θα μεταφραστεί (άμεσα) σε κύμα βίας. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης ανησυχούν κυρίως για τα προς το ζην και δεν βιάζονται να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, σε έναν εθνικό αγώνα. Αλλά κάθε πραγματικό βήμα όπως το να προσαρτάς έδαφος θα μπορούσε να είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία. Θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει βίαιες ταραχές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, είδαμε την όμορφη πλευρά. Αλλά κάποιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού ανησυχούν ακόμα περισσότερο απ ' ότι συνήθως αυτή τη στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ