ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Παράξενα

Το σπάνιο χαμένο πιόνι που μπορεί να αγγίξει το 1 εκατομμύριο λίρες

ΠΗΓΗ: skai.gr

Φυλαγμένο σε ένα συρτάρι για 55 χρόνια

Όταν το 1964 ένας έμπορος αρχαιοτήτων στη Σκωτία αγόραζε ένα πιόνι σκακιού σκαλισμένο σε ελεφαντόδοντο για 5 λίρες, ούτε που μπορούσε να φανταστεί ότι είχε στην κατοχή του ένα από τα διασημότερα κομμάτια σκακιού στον κόσμο.

Φυλαγμένο σε ένα συρτάρι για 55 χρόνια, ο «Στρατιώτης Lewis», όπως είναι γνωστό το πιόνι, θα μπορούσε πλέον να αποφέρει μέχρι και 1 εκατομμύριο λίρες σε δημοπρασία στην οικογένειά του, η οποία το παρέδωσε προς εκτίμηση στον Οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο.

Τα πιόνια Lewis βρέθηκαν στη Νήσο Lewis, στο αρχιπέλαγος των Εξωτερικών Εβρίδων της Σκωτίας το 1831, κάτω από άκρως μυστηριώδεις συνθήκες. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 93 κομμάτια, με τα περισσότερα να έχουν σκαλιστεί σε ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ελέφαντα, ενώ από το σετ λείπει ένας ίππος και τέσσερις στρατιώτες.


Η επικρατούσα θεωρία σχετικά με την προέλευσή τους είναι ότι σκαλίστηκαν μεταξύ των τελών του 12ου και τις αρχές του 13ου αιώνα στο Τροντχάιμ της Νορβηγίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οίκος Sotheby’s.

Από τα 93 πιόνια που ανακαλύφθηκαν το 1931, τα 82 εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, ενώ 11 φυλάσσονται στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο.

Πρόκειται για έναν στρατιώτη 9 περίπου εκατοστών, φέρει μούσι, ενώ στο δεξί του χέρι κρατάει ξίφος και στο αριστερό ασπίδα. Στο σύγχρονο σκάκι, η συγκεκριμένη φιγούρα θα ήταν εφάμιλλη με τον Πύργο.

Το σπάνιο εύρημα αναμένεται να δημοπρατηθεί στις 2 Ιουλίου και είναι η πρώτη φορά που ένα πιόνι της συλλογής Lewis βγαίνει σε δημοπρασία.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ένας εκ των εγγονών της οικογένειας, το συγκεκριμένο πιόνι αναγραφόταν στον κατάλογο του εμπόρου αρχαιοτήτων, ως «Αντίκα μαχητής σκακιού από ελεφαντοστό θαλάσσιου ελέφαντα» γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την ιστορική σπουδαιότητα του ευρήματος που είχε αγοράσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι «το πιόνι παρέμενε φυλαγμένο στο σπίτι του και όταν ο παππούς μου πέθανε, πέρασε στην κατοχή της μητέρας μου». Πρόσθεσε δε, ότι η μητέρα του λάτρευε ιδιαιτέρως τη συγκεκριμένη φιγούρα, καθώς θαύμαζε την πολυπλοκότητα και την ιδιαιτερότητά του, ενώ πίστευε ότι ίσως είχε μαγικές ιδιότητες.

Όπως περιγράφει ο εκπρόσωπος της οικογένειας, «για πολλά χρόνια φυλασσόταν σε ένα συρτάρι στο σπίτι της, προσεκτικά τυλιγμένο σε μία μικρή τσάντα. Κατά καιρούς έβγαζε το πιόνι από το συρτάρι για να θαυμάζει τη μοναδικότητά του».

Στην ανακοίνωση του Sotheby’s, το σπάνιο εύρημα χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Πηγή: skaigr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ