ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολυέξοδη και χρονοβόρα η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων (βίντεο)

Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό μνημείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα συντήρησης.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS, THE GUARDIAN

Το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η «καρδιά» της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας με την χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης και πρωτοβουλίες συγκέντρωσης χρημάτων.

Ωστόσο, η υπόσχεση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία θα ανοικοδομήσει την Παναγία των Παρισίων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί.

Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό μνημείο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα συντήρησης και είχε σχεδόν αφεθεί στην τύχη του από την γαλλική κυβέρνηση, που δεν μπορούσε να αναλάβει το μεγάλο κόστος των εργασιών. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση έδινε τα απαραίτητα 2 εκατομμύρια ευρώ για τις εργασίες συντήρησης αλλά με τα χρόνια η λίστα με τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν μεγάλωνε δραματικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που πριν από αρκετά χρόνια οι Γάλλοι δημιούργησαν την οργάνωση «Φίλοι της Παναγίας των Παρισίων» προκειμένου να βρουν χρηματοδότες στις ΗΠΑ για την αποκατάσταση του μνημείου. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αντρέ Φινό είχε υπολογίσει το 2017 ότι οι εργασίες συντήρησης έφταναν τουλάχιστον τα 150 εκατομμύρια ευρώ και θα απαιτούνταν πάνω από 30 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Σε αυτό τον «λογαριασμό» προστίθενται τώρα και οι καταστροφές της μεγάλης πυρκαγιάς, ανάμεσα τους η κατάρρευση της οροφής και του βέλους, που θα καταγραφούν και θα κοστολογηθούν από τις αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό πρότεινε να διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο για την συγκέντρωση δωρεών προκειμένου να αποκατασταθεί το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η οργάνωση για την πολιτιστική κληρονομία Fondation du Patrimoine ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από σήμερα μία εθνική εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων.

Η κινητοποίηση είναι μεγάλη και στις υπόλοιπες χώρες μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήδη διεξάγεται μία εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με την ονομασία «Παναγία των Παρισίων Σ’ αγαπώ». Παρόμοια εκστρατεία ξεκίνησε και το Παρατηρητήριο Θρησκευτικής Κληρονομιάς αλλά και η οργάνωση Γαλλική Πολιτιστική Εταιρεία με έδρα την Νέα Υόρκη.

Ξεπέρασαν τα 600 εκατ.ευρώ οι δωρεές

Οι δωρεές από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και πλούσιες οικογένειες της Γαλλίας για τη χρηματοδότηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικογένεια που έχει κληρονομήσει τη L'Oreal, οι Μπετανκούρ-Μεγέρ, μαζί με τον παγκόσμιο κολοσσό καλλυντικών ανακοίνωσαν σήμερα δωρεά συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία προστίθενται τα 200 εκατομμύρια της οικογένειας Αρνό και του ομίλου της LVMH, και τα 100 εκατομμύρια που υποσχέθηκαν αντίστοιχα ο πετρελαϊκός όμιλος Total και η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) θα συνδράμει με δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση του βέλους» και η οικογένεια Μπουίγκ του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών θα δώσει επίσης 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Επίσης η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια αλλά και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο. «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Η δομή του ναού «αντέχει», αλλά υπάρχουν «ευάλωτα σημεία»



Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών. «Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Εξάλλου το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ.

Το όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, «έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων. «Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα», πρόσθεσε ο 70χρονος οργανίστας.

«Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευθεί», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το εν λόγω όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αντιθέτως, «το μικρό όργανο υπέστη ζημιές» από τη φωτιά, διευκρίνισε.

«Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως «εδώ και αιώνες η Νοτρ Νταμ ζει με τη ζωή των ανθρώπων».

Στο Λούβρο μεταφέρονται τα έργα ζωγραφικής που υπέστησαν φθορές

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

«Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού ,μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.

«Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους», δήλωσε ο υπουργός.

«Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του.

 Φωτογραφίες από το σημείο του ναού το οποίο έχει καταστραφεί:

Δημήτρης Αθανασούλης

 Δημήτρης Αθανασούλης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Αθανασούλης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση