ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ: Υψηλός διεθνώς ο κίνδυνος του κοροναϊού

Το επίπεδο επικινδυνότητας αυξήθηκε, αφού αρχικά κυμαινόταν στο μέτριο

Kathimerini.gr

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε. Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.

Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.

Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Πόλεις φαντάσματα

Εικόνες από έρημες λεωφόρους, άδειες πλατείες και κλειστά εμπορικά κέντρα φτάνουν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από πολλές πόλεις της Κίνας, οι οποίς έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του νέου κορονοαϊού.

Η πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του νέου ιού μοιάζει με πόλη – φάντασμα καθώς στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο όσοι πολίτες είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν.

Στο Πεκίνο καταγράφηκε σήμερα ο πρώτος θάνατος ενώ σε ολόκληρη την Κίνα έχουν επιβεβαιωθεί 2.744 κρούσματα και 82 θάνατοι. 

Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Κίνα κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και συνιστούν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι.

Επιπλέον οι εταιρείες δίνουν περισσότερες ημέρες διακοπών στους εργαζόμενούς τους, ακυρώνουν εκδηλώσεις και επιβάλουν καραντίνες καθώς προετοιμάζονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόφασης των κινεζικών αρχών να παρατείνουν τις διακοπές για το κινεζικό νέο έτος κατά 3 ημέρες ως τις 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Κρούσματα του 2019-nCoV έχουν καταγραφεί σε ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Νεπάλ, Βιετάμ, Καμπότζη και Καναδά.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) προειδοποιούν για επιτάχυνση της εξάπλωσης του νέου κινεζικού και υπολογίζουν ότι τα κρούσματα του κοροναϊού μπορεί να είναι κοντά στις 44.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Κίνα  |  Γαλλία  |  Ασία  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση