ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Προετοιμασίες για κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συνεργάζονται με αφορμή τη νέα εισβολή στη Συρία

Ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λ. Γκράχαμ με ανάρτησή του στο τουίτερ το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Κύπρου) ανακοίνωσε ότι στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν με τους Δημοκράτες για τη δημιουργία προσχεδίου επιβολήςκυρώσεων στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Γκράχαμ έγραψε στο τουίτερ ότι κατέληξαν σε δικομματική συμφωνία με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κρ. Βαν Χόλλεν για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Ο κ. Γκράχαμ σημείωσε στην ανάρτησή του ότι όσο ο Λευκός Οίκος αρνείται να ενεργήσει εναντίον της Τουρκίας, αναμένει ισχυρή στήριξη από τα κόμματα.

Ο Αμερικάνος πολιτικός έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα και το προσχέδιο των κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν άμεσα στην Τουρκία. Στην εισαγωγή του προσχεδίου αναφέρεται ότι οι κυρώσεις δεν θα ισχύσουν στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος δηλώσει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας ανατολικά του Ευφράτη και δυτικά των ιρακινών συνόρων δεν είναι μονομερείς και εάν η Άγκυρα αποσύρει τις δυνάμεις της, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

 

Κυρώσεις και για αξιωματούχους

Στο προσχέδιο γίνεται επίσης λόγος για τις κυρώσεις που προβλέπονται για τα περιουσιακά στοιχεία Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα αφορούν τον πρόεδρο της χώρας, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εμπορίου και τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, αλλά και την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην παραχώρηση τουριστικών θεωρήσεων σε εκπροσώπους της τουρκικής Προεδρίας.

Γίνεται δε λόγος και για κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε αλλοδαπού πωλεί ή παρέχει χρηματοδοτική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή πραγματοποιεί εν γνώσει του μια συναλλαγή με τον τουρκικό στρατό», καθώς και για κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας και για τη διακοπή παροχής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία. Ξεχωρίζουν δε και οι κυρώσεις κατηγορίας CAATSA για την εξαγορά ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν από την ανακοίνωση του προσχεδίου των κυρώσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί με το σκεπτικό του γερουσιαστή Γκράχαμ και ότι είναι έτοιμος να «καταστρέψει» την τουρκική οικονομία σε περίπτωση που η Τουρκία πλήξει τον κουρδικό πληθυσμό της Συρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ