ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό: «Γκάζι» για την εφαρμογή του

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Kathimerini.gr

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο την Κυριακή, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρώπης και στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, Κλεμόν Μπον, εκτίμησε ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου.

Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, πρέπει να βρουν κοινό τόπο το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για την τελική μορφή του κανονισμού, αλλά και να ολοκληρωθούν οι τεχνικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο βασικές διαφωνίες αφορούν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

Οσον αφορά το πρώτο, η πλευρά του Κοινοβουλίου επιμένει ότι τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν καραντίνα σε άτομα που μπορούν να επιδείξουν αποδεικτικά πλήρους εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από την ασθένεια. Τα κράτη-μέλη υπεραμύνονται του δικαιώματος να το κάνουν αυτό, επικαλούμενα την πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού που ενδεχομένως να είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια.

Αρνητική είναι η στάση του Συμβουλίου και στην πρόταση των ευρωβουλευτών για δωρεάν παροχή των διαγνωστικών τεστ (στο όνομα των μη διακρίσεων εις βάρος των μη εμβολιασμένων). Καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν κοινοτικοί πόροι για να χρηματοδοτηθεί κάτι τέτοιο, θεωρείται απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών να δεχθούν να τους υπαγορεύσει το Κοινοβούλιο τη χρηματοδότηση της δαπάνης αυτής με εθνικούς πόρους.

Ενόψει πάντως της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (24-25.5) έχει αυξηθεί η πολιτική πίεση για την εξεύρεση χρυσής τομής. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει να βάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι τη σφραγίδα τους στον συμβιβασμό που θα επιτευχθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Coreper.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων από και προς τρίτες χώρες. Υπό την πίεση χωρών όπως η Γερμανία, το ανώτατο όριο κρουσμάτων της νέας «λευκής λίστας»μειώθηκε από 100/100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες, που ήταν η πρόταση της Κομισιόν, σε 75 (το υφιστάμενο όριο είναι 25).

Η ελληνική πλευρά, υπενθυμίζεται, ήλπιζε να το αυξήσει ακόμα περισσότερο, στα διακόσια. Τριβές προκαλεί επίσης η διατύπωση σχετικά με το ποια εμβόλια θα αναγνωρίζονται όσον αφορά ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, καθώς η γραμμή που μοιάζει να επικρατεί είναι να επιτρέπονται μόνον όσα έχουν εγκριθεί από τον EMA ή τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Financial Times, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κρατήσεων πτήσεων από Βρετανούς τόσο σε σύγκριση με πέρυσι (σχεδόν 40%) όσο και με το 2019.

Αντίθετα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Γαλλία παρουσιάζουν τεράστια μείωση σε σχέση με το 2019, που κυμαίνεται μεταξύ 40%-65%. Οσον αφορά τους Γερμανούς επιβάτες, η μείωση σε σύγκριση με το 2019 προσεγγίζει το 50% –αλλά παραμένει σημαντικά μικρότερη έναντι των τεσσάρων προαναφερθεισών ανταγωνιστικών χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση