ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Βενεζουέλα

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακηρύχτηκε μεταβατικός πρόεδρος για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Kathimerini.gr

Αρκετοί άνθρωποι (τουλάχιστον 13 σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 8 σύμφωνα με τις αρχές) έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες στις ταραχές που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, την ώρα που η χώρα βιώνει σοβαρή κοινωνική, πολιτική και διπλωματική κρίση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακηρύχτηκε χθες μεταβατικός πρόεδρος για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που έιχαν ξεχυθεί στους δρόμους του Καράκας.

 

Λίγα λεπτά αργότερα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πρώτες την δικαιοδοσία και την εξουσία του, καλώντας τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίξει την αντιπολίτευσης και προειδοποιώντας ανοικτά τον Μαδούρο με αντίποινα, αν τολμήσει να ασκήσει βία εναντίον των διαδηλωτών ή «αν επιλέξει να βλάψοει οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας».

Απαντώντας, ο εκλεγμένος πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση και ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και διώχνει όλους τους Αμερικανούς διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό.

 

Με μία δηκτική και επιθετική διάθεση απέναντι στις ΗΠΑ, η Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου Μαδούρο, επικρίνοντας την απόφαση των δυτικών χωρών που αποφάσισαν να στηρίξουν την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.

«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο, μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι "δεν είναι αποδεκτή" έξωθεν ανάμειξη στη χώρα και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες.

Ποιοι στηρίζουν τον Γκουάιντο


Εκτός από τις ΗΠΑ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ακόμα ότι αναγνωρίζουν ο Καναδάς, το Περού, η Βραζιλία, η Παραγουάη, η Χιλή, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα , η Γουιάνα, η Ονδούρα, η Αργεντινή και ο Παναμάς.

Η ΕΕ απέφυγε να αναγνωρίσει ανοιχτά τον Γκουάιντο ως τον μεταβατικό πρόεδρο, απηύθυνε όμως έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, ενώ κάλεσε τις αρχές να σεβαστούν τα «πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια» του προέδρου της Βουλής.

Μοράλες και Ερντογάν στηρίζουν τον Μαδούρο

Ο πρώτος που έσπευσε να δηλώσει την συμπαράσταση του στον Μαδούρο ήταν ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος κατήγγειλε «τα νύχια του ιμπεριαλισμού που προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής».

Μεξικό και Κούβα τάχθηκαν επίσης υπέρ του εκλεγμένου προέδρου της Βενεζούελας δηλώνοντας την υποστήριξή τους στον Μαδούρο «μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τηλεφώνησε στον «αδερφό του» Νικολά Μαδούρο και του είπε: «Στάσου στο ύψος σου! Είμαστε μαζί σου!». Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Ερντογάν ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για συμφωνίες συνεργασίας με τον Μαδούρο ενώ ο Μαδούρο είχε μεταβεί στις 8 Ιουλίου στην Τουρκία για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.

Για «πραξικόπημα» εναντίον του Μαδούρο έκαναν επίσης λόγο η Κίνα και το Ιράν, εκφράζοντας την στήριξή τους στο καθεστώς.

Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έδωσε στη Βενεζουέλα 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, μετρητά και επενδύσεις. Το Καράκας χρωστάει στο Πεκίνο περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και οι μόνες ελπίδας της Κίνας για αποπληρωμή βρίσκονται στα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Οπότε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για τον Μαδούρο δεν είναι επιθυμητή για την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση