ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η Χαμάς κατάφερε να παραβιάσει το «Σιδηρούν Τείχος» του Ισραήλ

Η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιούργησε η υπερβολική εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία της

Kathimerini.gr

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στον φράχτη που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστάτευε τους πολίτες του από κάθε παραβίαση.

«Σήμερα υπάρχει ένα εμπόδιο, τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωνε ο ταξίαρχος Εραν Οφίρ, ο επικεφαλής του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ωστόσο η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιούργησε η υπερβολική εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία της.

Η Washington Post προσομοίωσε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.

Με βάση τα παραπάνω, η Post εντόπισε 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράχτη. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι παραβιάσεις έγιναν από το πέρασμα Erez στον Βορρά έως το Kerem Shalom στο Νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Βίντεο που έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα. Η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που ήταν ορατή ευρέως και διαθέσιμη διαδικτυακά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το καθεστώς ασφαλείας του Ισραήλ εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η οργάνωση, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του –και είχε μετατοπίσει ορισμένα από τα στρατεύματά του– προς τις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα, και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Τσάρλς Φρίλιχ, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην Post.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση